Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 26 Jul 2026, 13:43

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 47 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Kako postati pilot? :)
OdgovorObjavljeno: 10 Avg 2004, 11:46 
Odsoten

LEp pozdrav najprej!
Sem novi uporabnik in sem brskal mal po postih in me zanima kolikšna je "cena" preden postaneš pilot?
TOrej zanima me cena za ves teoretičen del in praktičen del...mogoče ima kdo link za cenik al kaj takšnega. (gledal sem na www.solinair.si --- presneto drago)
Sem dijak gimnazije(3.letnik) in namen se imam vpisati na strojno fakulteto. SLišal sem tudi nekaj stvari, ki ne govorijo ravno v prid tej fakulteti v Ljubljani (razne licence moraš ponovno opraviti, ko opraviš šolanje,itd.) Imate kakšen drug predlog kam se vpisati?

Kolikor vem so vsote izredno visoke in bi povprašal tiste, ki že imajo pisarno 10.000m nad tlemi ali se jim je oz. bo kdaj ta vsota povrnila, ki so jo vložili v izobraževanje.

Najlepša hvala za odgovore :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Avg 2004, 11:52 
Odsoten

Kraj: Maribor Slovenija
Zdavo!!

Jah presneto drago je šolanjeje približno 50 tisoč metdem pa so ure letenja zelo drage cc 21 tisoč z UTVO-75 metdem pa 24 tisoč z cesno 172
Moaš pa imet 40 ur za samostojno letenje.Npr pri mariboru zgleja takole
http://expoh.dnsalias.net/letm/sola.html Npr

Lep dan želim

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Avg 2004, 12:00 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Oj!
A maš v mislih samo PPL licenco ali kaj več? Za PPL licenco sem nedolgo nazaj naračunal, da bi okvirno rabu 1,3 MIO SIT. Cene pa se ne razlikujejo kaj veliko naokoli po Sloveniji... Počaki na ogovor Mare-ta, VanZ-ja ali AndrejDrobuna, ki Ti bojo res iz prve roke tudi lahko dali številke.

Lep pozdrav,

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Avg 2004, 12:15 
Odsoten

Zivijo!
Najprej hvala obema za odgovor.

Torej to je za PPL. Potem pa pridejo še na vrsto druge licence (CPL,ATPL,...)

V mislih imam vse licence, ki jih potrebuješ da postaneš pilot pri letalski družbi.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Avg 2004, 12:25 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Ujej, to pa bo huuuudo drago... Nekdo je pred nedavnim rekel, da je do ATPLja že ponucal 68.000€...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Avg 2004, 13:33 
Odsoten

kolko 68.000 to pa je res drago :lol: :lol: :shock:

Lep dan želim

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Avg 2004, 13:47 
Odsoten

tej pa najboljš da dobim kakšen načrt od banke...pa še dobim zraven bodoče pilote...pa poskusimo tam srečo z denarjem :D :lol:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Avg 2004, 16:00 
Odsoten

Kraj: LJCE
Hm...kolk sm se jst z fotrovimi sodelavci - piloti - v vojski pogovarju,so mi svetoval nej grem prvo GPL delat(večina jih je tak začela),kr je cenovno ugodnejši,plus velik pridobiš na sami orientaciji v prostoru,termiki....
pol so mi pa rekli tak... maš nrjen GPL,če MORS razpiše štipendije si kup par ur motornega da boš znau mal z gasom delat pa da se navadiš na motorca, potem greš na selekcijo in opraviš kar opraviš.
od tle dalje pa si lahk pomagaš sam tak če maš znance na slovenskem pentagonu:) Tam se pa dalje kuha,če boš not al ne :)
....no to je kar se štipendije mors tiče....če jo sploh nekje v 1 al pa 2 letniku strojne razpišejo.

če ne ....pa žal... prek svoje denarce... tle smo pa men se zdi vsi na skor enakem.... no tengo dinero :)

drgač sva pa na istem....3 letnik...oba greva na strojno...
mrbit se srečava nekje na aškerčevi z kitaro v roki in klobukom na tleh...bova že našparala za tist PPL :) LOL

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Avg 2004, 20:22 
Odsoten

zdravo!

Kakor sem jazst slišal, bi moral na lastno pest plačat nekje do inštrumntalne licence (kar znese okrog 5 milo sit), da te pri adriji nekako povohajo,potem pa lahko računaš na njihovo pomoč. Da bi si nadaljno letenje plačeval sam je skoraj nemogoče. Potem je treba opraviti še licenco za večmotorna letala (pri katerih ena ura stane prbl. 50k sit), medtem ko so cene pri še večjih letalih astronomske, naleteti pa je treba še in še ur. Vendar vedi da štipendije pri adriji, vojski itd. dobi le nizek procent kandidatov. Mislim da so pri adriji pred nedavnim iskali nove pilote, prijavljenih je bilo okoli 50, vzeli so 4.
Drgač pa jazt delam ppl in računam da bom dal nekje 1,4 milijona sit. Tu ne gre le za ure, morš plačat tud zdravstvene preglede, izpite, tečaje letalske angleščine itd, itd... Sicer je pa vsaj nekaj fino . To da ni tako kot v avtošoli - inštruktor zamudi 15 min, končaš prej 15 min, plačaš pa celo uro. Tu plačaš po minutah - če si letu 20 min, plačaš 20 min...
Pa pri solinairju pazi - davek ni vštet v ceno, seprau +20%.
Torej da postaneš pilot moraš izpolnjevati 2 pogoja - eden je denar, drugi so veze...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Avg 2004, 22:23 
Odsoten

In kako potekajo predvanja na fakulteti za strojnistvo, ce so tam predavanja torej ne rabiš poslušati teorije ko opravljaš izpit, a ne?

In s kolkimi leti torej začneš leteti kot pilot pri letalski družbi?

:D :D Cougar71 ..e to je pa drugi način kako do denarja :lol:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Avg 2004, 22:27 
Odsoten

Zdravo!

Jah za športnega pilota moraš met najmanj 16 let ko pa to dokončaš pa greš za poklicnega pilota

naj še
Cougar71 malo razloži

Lep dan želim

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Avg 2004, 13:49 
Odsoten

bit poklicni pilot....moje sanje in sanje še številnih ki se trudijo to postat.
A kaj k je slovenski prostor zasičen z piloti. Velik "pilotov" sploh ni poklicnih pilotov ampak delajo na kontrolah letenja al pa podobnih mestih ki so blizu letalstva...pa še to če majo srečo.
To je tista kruta realnost ki nekako ruši naše sanje. Zato ti( "Al bundy" ) priporočam še eno stvarco ki jo jst mislim izpeljat.

Poglej...pri poklicu pilot te v življenju lahk marsikatera stvar...da rečem lepše...zafrkne. :) Naj si bodi zdravstvena al pa bilo katera...
In kak pol dalje v življenju,če maš izobrazbo za poklic katerega ne moreš opravljat. Sam pa vrjetn dobr veš da dan danes velja samo poštemplan papir če hočeš kej bit.
...no bek to pojnt:)
Sam bom v 2 letniku faksa vzel zraven smeri PILOT, še Letalski tehnik.
V primeru če spodleti opcija pilot. Smeri sta si po predmetih rečmo 70% enaka vse skup je par izpitov več da nrdiš. Ta poklic se pa na veliko išče zdj kr ni dost kadra. Še vedno lahk letiš,saj si 3 član posadke( TEHNIK-LETALEC) če si pa letalski tehnik pa si bol na tleh. Jst se nagibam k prvi opciji :)

....no glih tolk da ti mal povem svojo idejo...da se boš pol lažje pa pametno odloču. nevem če sm ti kej pomagu,upam pa da sm ti dau vsaj kako idejo :) Drgač pa...misl optimistično...men je že velik ljudi mal bolj realno povedalo kak stvari stojijo in so me že skor odvrlni od ideje postat to kar hočem...
uglavnem če mamo voljo bomo vse spelal tak ko treba :) sam u šoli po treba bit pridn...pa pol tut :) ja...pa LOTO špilat :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Avg 2004, 13:56 
Odsoten

Al_Bundy napisal/-a:
In kako potekajo predvanja na fakulteti za strojnistvo, ce so tam predavanja torej ne rabiš poslušati teorije ko opravljaš izpit, a ne?

In s kolkimi leti torej začneš leteti kot pilot pri letalski družbi?

:D :D Cougar71 ..e to je pa drugi način kako do denarja :lol:

aja...še na to da ti probam odgovorit..
ja oni ti priznajo teorijo. Sam baje da je zdj pršlo do nekih sprememb in da rabiš met v 2 letniku faxa že vpisano PPL licenco če hočeš nadaljevat v tej smeri. Srečo maš če prideš med kake štipendiste MORS.
s kolikimi leti pa lahk začeneš letet pr letalski družbi...hm...nevem da bi obstajali kaki pogoji...pomojem tam po 21. Sj prej pa itaq nemoreš tolk ur naletet...razn če si je stic kak arabski šejk :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Avg 2004, 15:41 
Odsoten

na strojni morš na na predavanja še zmeri hodt. sej to smo mensezdi že govorl v temi letalska šola. lansko leto so pač zelo poostrili šolanje za letalstvo.

drgač minimum za letenje na velikih letalih je 21 let.
Sploh morš it pa v letalstvo z vedenjem da se denar vložen v izobraževanje 90% kandidatom ne bo nikoli povrnil. Tko, da jest glih ne bi delou načrtov kako se mi bo čez 10 let vse 2x povrnilo in bo fino in oh in sploh...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Avg 2004, 22:48 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Cougar,
ona ideja, hodit na obe smeri hkrati... Ne vem, če Ti bo to lih uspelo. Boš moral na študentskem referatu kar zalobirat, mogoče bi šlo če bi recimo ponavljal 5 in 6 semester...
Kar pa se tehnikov tiče in iskanja le-teh. Škod, da nisem 5 let mlajši, bi koj pisal prošnje. Sam mam pa občutek, da brez vez nikakor ne gre. Vsaj v Adriji ne :(

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Avg 2004, 10:31 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Zanimivo je brati vaše ideje o tem kako nadaljevati/začeti kariero.

Biti poklicni pilot je bila tudi moja želja, ki me je spremljala od četrtega leta dalje, ko sem se prvič peljal s tavelikim letalom. No, pri tem sem tudi vztrajal in sem med drugim že naredil tečaj za jadralnega pilota, vendar sem zaradi osebnih razlogov mojo jadralsko pot zaključil. Spoznal sem, da za pilota potrebuješ motorno letenje in ne jadralno.
Nato pa je v moji glavi sledil preobrat, ki ga mnogi niso dojeli. In sicer lani, v četrtem letniku gimnazije, sem se odločil, da nočem biti poklicni pilot. Ta odločitev je temeljila na dolgih premlevanjih v moji glavi. Ugotovil sem, da je možnosti za delo v adrii absolutno premalo, nisem pa bil pripravljen, da bi šel za šoferja aviona nekam v tujino. Ja, šoferja aviona. Karkoli bo kdo rekel v nasprotje temu, bo imel prav samo kratek čas.
Imam pa veliko srečo. To je, da me zelo veseli tehnika tudi nasploh, zato izbira fakultete sploh ni bila problem. Jasno, odločil sem se za strojno, UNI smer. Ta mi omogoča praktično vse na tem področju. Lahko postanem konstruktor in se nekoč zaposlim pri eni izmed velikih ali malih proizvajalcev letal in tam ustvarjam letala, ali pa počnem karkoli drugega s tega področja.
Tako da vsi, ki vas zanima tehnika, pojdite študirati univerzitetno smer strojništva in naredite diferencialne izpite za pilota. Na ta način vam bodo vrata povsod na široko odprta. Tisti, ki pa vas tehnika ne zanima, zanima vas pa pilotiranje, pojdite študirat karkoli kar vas zanima in delajte letalsko kariero ob tem. Namreč to, da potrebuješ strojno, da postaneš pilot, je nateg stoletja. Če imaš veze in imaš ATPL, te ne bo nihče vprašal ali si delal strojno, tudi adria ne. Saj drugače kot po vezah pa tako ali tako ne prideš notri. Mislim da mi lahko Jernej brez težav pritrdi na to trditev, da faksa ne potrebuješ.
Lahko se probaš iti letalsko kariero brez materialnih sredstev, ampak moraš imeti precej močno rezervno pot. Če pa imaš denar, potem pa pomojem lahko reskiraš, ker z denarjem se dejansko da kupiti vse.

Lep pozdrav,
Nejc

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 Avg 2004, 16:31 
Odsoten

Kraj: Mengeš
No, roko na srce, Adria včasih še vedno "rine" svojo ideologijo o strojnem faksu-letalska smer. Je pa res, da to danes NI več obvezno! Sicer pa-kdo pravi, da je Adria edina opcija za graditev pilotske kariere?
Kar si povedal glede strojnega faksa-se popolnoma strinjam. Kaj naj naredi človek, ki ima narejen strojni faks-letalska smer, nakar lepega dne ne dobi zdravniškega spričevala za nadaljne upravljanje svojega pilotskega poklica? Nič, ker podjetja na žalost nočejo priznavati letalske smeri kot polnopravne tehnične smeri (ker je navsezadnje tudi logično) in tako ostaneš "le" gimnazijski maturat (ali tehnik-odvisno od šole).

Torej, pilot lahko postaneš ne glede na smer svoje izobrazbe. Nenavsezadnje imaš tako vsaj odprto alternativo, če pilotska kariera pade. Meni se je na žalost ustavilo že pri PPL in to zaradi zdravja. Kaj češ, pač nadaljuješ svojo "prvotno" kariero :wink: .

Lep pozdrav,
Bremzi

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 Avg 2004, 17:26 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Beltinci
Zanima me ali je tudi za GPL licenco postavljen visok zdravstveni kriterij :?: Na letališču so mi rekli če sem opravil zdravniški pregled, ki je potreben za avtomobilski izpit, da pol ne sme bit problem. Marca prihodnje leto želim začeti z tečajem za GPL in upam da mi zdravje ne bo tega preprečilo.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 Avg 2004, 23:55 
Odsoten

Če imaš pogoje za izpit za avto ti tudi zdravniški pregled za 2. razred zdravniškega spričevala za letalstvo ne bi smel delati problemov. Druga pesem je 1. razred vendar boš tega rabil samo če in ko boš šel opravljati poklicno in poznje ATPL licenco. Tako da za enkrat mislim da ni panike.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 01:41 
Odsoten

Kraj: Mengeš
Ni rečeno. Tudi če imaš za B kategorijo, to nekako ni zagotovilo, da dobiš tudi class 2. Predvsem so tu problem previsok tlak/oči/kakršnekoli anomalije na krvi. Tako, da se je vseeno bolje prej pozanimati, ČE je razmišljanje v tej smeri sploh perspektivno.

Lep pozdrav,
Bremzi

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 47 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: