Sam sem včasih uporabljal starejše različice Photoshopa v katerih lahko do neke mere odpraviš šum a občutno izgubiš na kakovosti slike.
Pred kratkim pa sem presedlal na najnovejši Photoshop CS5, ki v CameraRaw-ju nudi zares zares zareeees močno orodje za odpravo šuma. Bi rekel, da popolnoma odpravi šum tudi tja do ISO800 in to z res res minimalno oz zanemarljivo izgubo kakovosti oz podrobnosti! Razlika napram prejšni verziji CS4 je naravnost neverjetna in dejansko ne najdem besed s katerim bi opisal svoje navdušenje.
Včasih sem se vedno trudil narediti slike pri kar se da nizki ISO vrednosti, rezultat pa so bile ponavadi stresene slike. Sedaj, če je potrebno, brez pomisleka slikam do ISO400, včasih celo ISO800 in če je potrebno tudi ISO1600. CS5 dela čudeže.

Na naslednji povezavi je demonstracija kako to zgleda popravljanje slike narejene pri ISO6400 v CameraRaw-u. Sliko lahko popraviš v dveh sekundah z nastavitvijo treh drsnikov, pa še to če imaš res veliko šuma. Ponavadi zadostuje, če nekoliko nastaviš le prvi drsnik.
http://www.youtube.com/watch?v=ZmV6-dWsPSEO šumu govori od 13:15 naprej. Ima pa možiček na youtubu številne odlične prispevke o fotografiji in photoshopu. Priporočam ogled.
Sicer pa je eden mojih najljubših fotografskih pripomočkov stojalo. Letalo s tem pač težko fotografiraš, lahko pa delaš zanimive efekte, vpelješ nekaj dinamike v fotografije (npr. statična pokrajna ter rahlo zamegljene krošnje dreves zaradi vetra, kar nakazuje na gibanje) ter posnameš fantastične fotografije v slabših svetlobnih pogojih. In vse to pri ISO100. Poleg tega je ob zori in mraku ter ob oblačnih dneh najboljša svetloba za fotografijo. Le bolj malo jo je