Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 17 Apr 2026, 19:53

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 57 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 01 Jun 2011, 08:26 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Klemenko napisal/-a:
Si me pa kar prijetno presenetil s temi slikami "drobovja" letala. Sem pa že mislil, da jih nobeden ne bo objavil, ker jih noben ni slikal :mrgreen:

LP,Klemen F.

Tjah, glede na to, da sem hotel postati letalski mehanik in da si od nekdaj postavljam vprašanja ob letalih (in še kje) v slogu "Kako pa to deluje, Kako je to zgrajeno..." potem se ni za čudit :mrgreen: Mam še nekaj teh fotografij samo mi niso čisto tako uspele kot bi si želel. Bolj me bega vprašanje, če morda komu te fotografije ne bodo po godu...

_matej, če imaš kdaj možnost objavit kako zanimivo fotografijo motorjev ;) Ko smo bili leta 1994 na zaključni ekskurziji z dr. Dominikom Greglom v Adrii, so imeli tedaj v eni izmed sob ob hangarju motor IAE V2500 postavljen na vozičku in se je prav lepo videlo vse drobovje, vključno z recimo mehanizmom za spreminjanje kota statorskih lopatic kompresorja. Tega recimo ne vidiš vsak dan. Tudi recimo ne vidiš kako poteka pregled motorja s kamerami, ali pa pregled strukture z onimi tekočinami, ki poudarjajo razpoke... Se mi zdi, da so to one male drobtinice, ki po svoje razlikujejo delo v letalstvu nekaj posebnega...

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 01 Jun 2011, 17:24 
Odsoten

Kraj: Jesenice
Meni so fotografije letalskega "drobovja" po godu :wink: in mislim da so komu drugemu tudi. Prav tako sem prepričan, da si komu, ki "ne upa vprašati" kako kaj deluje oz. kje kaj je, odgovoril na vsaj nekaj izmed teh vprašanj :wink:

Da se pa da spreminjati kot lopatic v motorju (kompresorski del) pa nisem vedel. Bi mi mogoče kdo znal pojasniti zakaj se točno spreminja ta kot in kdaj (ali je to samodejno ali na željo pilota)?

LP, Klemen F.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 01 Jun 2011, 18:15 
Odsoten

Kot statorskih lopatic je pri nekaterih tipih motorjev spremenljiv predvsem zaradi tega, da se zmanjša možnost t.i. "surge"-a, ki je posledica tega, da zračni tok prihaja na lopatice pod neoptimalnim vpadnim kotom (običajno gre za prevelike vpadne kote). Če je vpadni kot med zračnim tokom in lopaticami prevelik, pride do precej hitre odcepitve zračnega toka, kar ima na običajnem aeroprofilu za posledico zmanjšanje koeficienta vzgona oz. pridemo v t.i. področje prevlečenega leta, pri turbinskem motorju z aksialnim kompresorjem pa se posledično zaradi turbulentnega toka za točko odcepitve "pokvari" zračni tok v vseh nadaljnjih stopnjah kompresorja, kar lahko povzroči, da je dovod zraka v izgorevalno komoro precej zmanjšan - lahko pride celo do obrnitve smeri zračnega toka, kar ima za posledico ekstremno povečanje temperatur tako v izgorevalni komori kot v kompresorju, kar lahko vodi do poškodb motorja. Dejansko pa lahko variabilne lopatice statorja primerjamo s propelerjem, ki ima konstantne obrate (constant speed propeller), saj je tudi tam želja, da prihaja relativni zračni tok na krake propelerja pod optimalnim vpadnim kotom, ker je tako izkoristek propelerja največji. Drugače pa kolikor je meni znano se kot statorskih lopaticah v motorjih, ki to tehnologijo uporabljajo (pa še to je ponavadi samo v bolj občutljivih stopnjah kompresorja) spreminja samodejno, tako kot večina stvari pri sodobnih turbinskih motorjih.

Verjetno bo pa kaj več o tem znal povedati kdo s kakšnimi izkušnjami kar se tiče turbinskih motorjev.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 01 Jun 2011, 20:01 
Odsoten

Emil, hvala za odgovor :wink: =D> =D> :wink:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 02 Jun 2011, 13:30 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Poglej si tole shematsko sliko pobližje, predvsem poglej na kompresorski del za prvimi (ventilatorskimi) lopaticami pa boš videl ročice za spreminjanje kota statorskih lopatic:
Priloga:
IAE V2500.jpg

In ko si že vprašal, kdo spreminja ta kot - FADEC. Pilot praktično nima več nobenega direktnega vpliva na delovanje motorja razen preko ročic za upravljanje s "plinom", konec koncev bi bilo tega preveč pa še riziko raznoraznih napak obstaja. Zato nadzoruje delovanje motorje elektronika. Če se spomniš, proti koncu 2. svetovne vojne so začeli letali Me 262 in podobni ptiči. Takrat je imel pilot praktično vse vajeti motorja v rokah, milijon in en števec, ročice in še kaj. Karikirano rečeno pa verjetno ne daleč od resnice bi lahko rekel, da je imel več dela z delovanjem motorja kot pa z letenjem. To v sodobnem svetu ne pride več v poštev.
Bi pa rekel, da bi o delovanju (reakcijskih) motorjev lahko preselili v drugo temo in tam nadaljevali debato :) Prisrčno vabljeni mehaniki, inženirji, ki ste tukaj bolj doma ;)

Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 02 Jun 2011, 14:11 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Po mojem tudi v primeru lovca iz 2. Sv. vojne to ni bil primer- pomislite, daso se poskusali se bojevat! Vec teh letal je bilo unicenih v nesrecah ob vzletih in pristankih kot v boju...

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 05 Jun 2011, 20:54 
Odsoten
Uporabniški avatar

No pa bom še jaz objavil nekaj fotografij iz tega nepozabnega ter odlično organiziranega obiska ljubljanskega letališča.Še enkrat bi rad pohvalil Libera in Amateja ter vse zaposlene na letališču,ki so si vzeli čas in nam pokazali naše glavno letališče,od A do Ž!
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 05 Jun 2011, 21:14 
Odsoten
Uporabniški avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 05 Jun 2011, 21:36 
Odsoten
Uporabniški avatar

To bo to za enkrat,upam da so vam všeč,več jih bom objavil ćez kakšen teden ko se vrnem iz Tenerifov!
Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 Jun 2011, 10:56 
Odsoten
Uporabniški avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 Jun 2011, 11:03 
Odsoten

Boštjan ODLIČNE fotografije ;)
=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 Jun 2011, 11:16 
Odsoten
Uporabniški avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 Jun 2011, 11:38 
Odsoten
Uporabniški avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 Jun 2011, 11:59 
Odsoten
Uporabniški avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 Jun 2011, 12:03 
Odsoten
Uporabniški avatar

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 14 Jun 2011, 13:13 
Odsoten
Uporabniški avatar

Lepo =D> =D> =D>

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 16 Jun 2011, 05:24 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Zagreb - Croatia
Jako jako lijepo! Bravo Boki! :wave:

at times Canon lens EF 500mm 1:4.5 L & EF 300mm/2.8L USM!

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 57 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: