Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 26 Jul 2026, 15:41

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 5 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: IFR
OdgovorObjavljeno: 24 Mar 2008, 10:26 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Žalec
Mene pa zanima, če slučajno kdo ve ali pa prodaja kakšno knjigo o IFR letenju v slovenščini. ali kaj takega sploh obstaja?

Hvala za odgovore. :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 24 Mar 2008, 11:39 
Glede na dejstvo, da je jezik letalstva angleščina, bo s tovrstno literaturo v materinem jeziku bolj kriza. Par publikacij s področja osnov je dosegljivih tudi v slovenščini, vedar so tako zastarele, da so komajda še aktualne.

Ker pa sprašuješ po malo "višji matematiki" s področja letalstva (naj me popravijo, če se motim), pa se boš moral, tako kot tudi vsi ostali, potruditi, pa začeti misliti po angleško.
Saj ni tako grozno, le začeti je treba, pa še vse gradivo ti je takorekoč dostopno na netu.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 24 Mar 2008, 16:17 
Odsoten

Obstaja, avtorica je ga. Alenka Kukovec, naslov pa je "How do you read". Knjiga ni zastarela, res pa je da se je nekaj zadevic od izdaje spremenilo. Razdeljena je na dva dela - VFR in IFR frazeologijo, s tem da ima VFR frazeologija razlage napisane v slovenščini, IFR pa v angleščini. Je pa 3/4 VFR in IFR frazeologije enake.

Zraven knjige dobiš tudi CD na katerem imaš posnetke komunikacije med pilotom in kontrolorjem, knjiga pa za razliko od bolj znanih tujih literatur (Jeppesen, Oxford...) vsebuje ogromno vaj in primerov. Tuja literatura ima namreč bolj ali manj le teorijo, kar zna biti tečno.

Za ceno nisem prepričan koliko je, bi pa rekel da okrog 40 evrov. Sem pa videl, da so jo prodajali v ljubljanskem Konzorciju, nakup pa, če se resno misliš poglabljat v to, seveda priporočam.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 24 Mar 2008, 22:10 
Če sem pravilno razumel airbusa, potem je on spraševal o IFR teoriji v slovenščini, IFR teorija pa maltene nima nič skupnega s frazeologijo, če pogledamo na zadevo iz čistega teoretičnega stališča, čeprav se potem v praksi pač izkaže, da brez znanja frazeologije IFR pač ne moremo leteti iz preprostega dejtva, ker je ves zračni prostor v katerem letimo IFR pač kontroliran, pa smo obvezani vzdrževati radijsko komunikacijo in posledično obvladati tudi frazeologijo.

Za knjigo Alenke Kukovec, bi si pa komajda upal trditi, da je nekaj, kar je v slovenščini, saj je na koncu konca učbenik angleške frazeologije.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Mar 2008, 00:24 
Odsoten

Opa! Se opravičujem, sem napak prebral.... :oops:

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 5 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi