Imam še nekaj vprašanj glede IFR letenja.
1.) Nekaj me bega glede minimalnih višin MEA (minumum en-rute alt.). Posamezna ruta je ponavadi razdeljena na več segmentov pri čemer ima običajno vsak segment svojo MEA. V neki knjigi o IFR letenju sem prebral, da ni potrebno, da si na mejni točki že na naslednji zahtevani višini ampak se v tej točki lahko šele začneš vzpenjati.
Naprimer: ruta poteka od zahoda proti vzhodu. Najprej je MEA 5000 ft, nato po neki točki pa 9000 ft. Po tem kar piše v knjigi se jaz lahko v tej točki šele začnem vzpenjati in ni potrebno da sem že na 9000 ft. V primeru, da je v točki potrebna že višja višina od 5000 ft, pa bi bila ob točki npr. opomba "MCA 7000 E", kar pomeni, da je MCA (minumum crossing alt.) v tej točki pri letu proti vzhodu 7000 ft. To pomeni da naj bi letalo prečkalo točko na višini vsaj 7000 ft in ne 9000 ft kakor je MEA takoj za točko.
Nekako se mi takšno pravilo zdi zelo čudno, predvsem, ker definicija MEA pravi, da velja na celotnem segmentu rute. Nekako se zdaj ta pravila tepeta. Potem je tukaj še vprašanje, če se res začnem dvigati šele v tej točki, kakšen minimalni gradient moram dosegati? Nekako se mi res ne zdi logično, da se v tej točki šele lahko začneš dvigati...
Potem sem šel brskati še za drugimi viri in nikjer nisem našel nobene razlage glede tega vprašanja. Sem pa v Jeppesenovih mapah kjer so priletne karte (konkretno v General mapi, poglavje "introduction", str 57) našel razlago simbolov in tam je to dejansko res tako narisano: Ruta gre v smeri jugovzhod, najprej je MEA FL 60, nato se v točki LOMAS poveča na FL 90, ob točki pa je pod koordinatami opomba "MCA FL 60 SE". Torej mora biti res kaj na tem?
Nato sem pregledal več en-route kart in nikjer nisem našel niti ene takšne opombe... Zdaj pa me zanima, ali takšno pravilo morda velja le v Ameriki (to sem prebral v ameriški knjigi), ali velja tudi pri nas?
Sem pa slučajno nato na SID karti za Celovec (10-3B) našel podoben primer. Gre za RASTA dep. Gre tako: Na SID-u je med odletno proceduro označena točka KILO ob njej pa opomba "At or above 10000'", vendar je takoj za to točko na isti proceduri označena MEA 12000. Da je vse skupaj še bolj čudno, je čez 18 milj še ena točka ob kateri je ponovno opomba "At or above 12000'". Zakaj, če je bila že prej MEA 12000? In zakaj je bila na točki KILO opomba 10000 ft, če je potem MEA 12000?
Če bi mi lahko kdo kako pomagal mu bom zelo hvaležen. Ubistvu me zanima predvsem to: Ali moram biti takoj na začetku segmanta na potrebni MEA ali se takrat lahko šele začnem vzpenjati? In če velja slednje, s kakšnim gradientom se vzpenjam?
2. Naslednje vprašanje se nanaša na racetrack. Sicer sem opazil, da obstaja že tema za holding, vendar bi vprašanje zastavil kar tu, ko sem že ravno pri tem. Če pa je komu ljubše, lahko vprašanje prestavim v omenjeno temo.
Torej, racetrack je del priletne procedure in ga je potrebno obvezno odleteti, razen, če ni drugače povdarjeno na karti. Glede tega me zanimata dve stvari:
a.) V primeru paralelnega vstopa v racetrack pravila pravijo, da če je potreben nadaljni spust v inbound leg-u, lahko začneš s spustom šele ko si "established". To pomeni polovica odklona pri ILSu in VORu in +-5° pri NDBju. Ampak pri paralelnem vstopu je tako, da prideš na inbound leg le nekaj sekund pred točko nad katero poteka racetrack, pri tem pa nimaš dovolj časa, da se spustiš na naslednjo višino, kar je posebej neugodno pri nepreciznem priletu. Kako potem odletiš racetrack v primeru paralelnega vstopa? Mar narediš en paralelni vstop ter nato zavrtiš še en race track ter tako šele v drugem racetracku začneš s spuščanjem?
b.) Racetracki so lahko zelo veliki. Bodisi so določeni z veliko razdaljo, bodisi je čas outbound lega tudi do 3 min. Ponovno mi niso jasni paralelni vstopi v tem primeru. Naprimer, če delaš direktni vstop, normalno zavrtiš racetrack, v primeru offset vstopa letiš 1,5 minute pod kotom 30° nato pa zaviješ v outbound leg. Kako je pa s paralelenim vstopom? Ali letiš naprimer 3 minute (oz. npr. 7 NM, če je določen z razdaljo) v nasprotno smer ter nato narediš zavoj na inbound leg?
c.) To vprašanje se nanaša na b. točko. V primeru, da je velik racetrack postavljen tako, da si takoj po zavoju na inbound leg postavljen pred FAP in lahko začneš s spustom. Takšen primer je Gradec, kjer je racetrack velik 7 NM. Ampak kako je tukaj spet s paralelnim vstopom?? Mar pri vstopu preletiš izhodiščno točko, obrneš v nasproten heading ter letiš do mejne DME točke ter nato spet obrneš v inbound leg. Ker tukaj se pojavi ta problem, da tako pri inbound zavoju krepko prečkaš točko FAP in ni šans da lahko začneš s spustom. Kaj je potrebno storiti v tem primeru? Se pelješ nazaj 7 milj na isti višini, narediš še en normalen racetrack in se šele nato spustiš v prilet?
Ali lahko raje narediš klasičen enominutni paralelni vstop, ko v drugo preletiš izhodiščno točko (pri Gradcu je to GRZ VOR) pa greš v racetrack in se pelješ v outboundu do sedme milje ter nato zaviješ inbound in začneš prilet? Ali pa se moraš po preletu točke peljat 7 milj outbound, nato narediš inbound zavoj v paralelnem vstopu in se peljati nekaj milj nazaj na VOR ter se nato spet od VORa 7 milj v outbound legu ter zavoj v inbound in šele nato spust?
Ali tretja možnost: nekako preračunaš in spalniraš paralelni vstop tako, da si po zavoju "established" še pred FAP. To pomeni, da pri vstopu letiš dalj od 7 NM od VORa. Ali to lahko narediš? Točka inbound zavoja na outbound legu je na sedmi milji, FAP tudi nekje okrog sedme milje, na profilu pa je opomba pri inbound zavoju "Remain within 10 NM of VOR".
Upam, da sem bil dovolj jasen. Najlepša hvala za pomoč!
Aja, Mare še eno vprašanje glede tegale:
Mare napisal/-a:
2) Praksa glede prestrezanja ILS iz DOL je taka, da se zbašeš na LOC po hitrem postopku in v bistvu ne zaključiš holdinga kot takega. Tudi avtopilot je sprogramiran tako, da ko mu daš EXIT HOLDING, ne bo odletel celotne procedure do konca, ampak z maksimalnim nagibom zavil proti sredstvu na katerega je baziran holding, in nato nadaljeval pot.
Če sem prav razumel pri izhodu iz holdinga nato na hitro zaviješ nazaj na DOL ter nato od VORa letiš proti točki ABEAM kjer prestrežeš localizer? Ali se kar med "inbound leg-om" zbašeš na localizer, ki ga mimogrede prečkaš?