OK prvo kot prvo, ni nobenih zamer, glede na to da sta oba (Rajc in Oldrockster) povdarila naj ne bo zamer
Ampak dajmo vseeno nekaj razčistit, v prijaznem tonu, nikogar ne napadam, da ne bo pomote.
1. Rajc, kje je vitamincek v vprašanju povdaril, da ga zanima točno stabilizer trim? Če se ne motim je spraševal zakaj ne more na Airbusu dvigniti nosu čez določeno mero. Dobil je odgovor, da je najbrž problem trimer, jaz pa sem se potem namenil obrazložiti pomen trimerja NA SPLOŠNO, nikjer nisem omenil, da opisujem izvedbo trimerja na Airbusu. Takoj na začetku sem povdaril, da razlagam pomen trimerja.
Franci napisal/-a:
Trenutno imam ravno čas in voljo pa bom v nekaj osnovah aerodinamike poizkusil razložiti pomen trimerja
Kasneje sem še napisal, da opisujem čisto osnovno izvedbo trimerja in da imajo potniška letala drugačno izvedbo. Se pa posuvam s pepelom, morda bi moral res nekoliko bolj povdariti da Airbus (ker smo pač govorili o tem letalu) nima takšne izvedbe trimerja.
2. Ja vem, da nimajo vsa potniška letala stabiliser trimerja, vendar ga ima pa večina (vsaj moderna letala kakor jaz vem). Tako kot ima večina (in ne vsa) športnih letal preprost elevator trimer.
3. Ne razumem zakaj nekateri na tem forumu tako hitro napadate zaradi napak. Zakaj je treba narediti cirkus, če sem opisoval drugačen sistem trimanja. Lahko preprosto poveš: "Franci, ti si opisal takšen sistem trimanja, pri Airbusu je pa drugačen...". Nikoli nisem rekel, da vse vem. Če kdo meni, da sem katero stvar napisal napačno naj me v normalnem tonu popravi, ni treba narediti cirkusa kakor, da sem ga nevem kako osebno užalil. Rajc, praviš da je Letalska šola najbolj občutljiva. Res je, ampak bolj kot ne zaradi takšnih pretiranih reakcij. Vsaka stvar se da razčistit skozi neko normalno debato.
Poleg tega praviš, da je meja med ljubiteljskim in profesionalnim ukvarjanjem z letalstvom. TO je še vedno forum virtualnega letalstva, četudi gre za simulacijo letenja, je to še vedno ljubiteljsko ukvarjanje z letalstvom in ne profesionalno. Če jaz opišem drugačen princip delovanja trimerja in to povrhu še nerazumljivo, še vedno nisem ogrozil nobenega življenja! Saj ne učim mladce v Adrii aerodinamike in tudi vitamincek se ne bo samo na podlagi tega kaj prebere na tem forumu usedel za krmilo pravega airbusa! Tako da, ta tvoj komentar je po domače povedano "čist brez veze".
4. Zdaj pa glede nejasnosti mojega opisa. Najprej naj povem samo, da sem ga sedaj še enkrat prebral in se strinjam z obema, da je dokaj nejasen. Ubistvu sem ga hotel napisat tako, da bi bil jasen princip delovanja, obenem pa ne preveč zakomplicirati z aerodinamiko. Na koncu mi je uspelo ravno nasprotno in sem zakompliciral in preveč posplošil vse skupaj ker sem hotel napisati preprosto razlago. Je pa napisano tako, da se navezuje na priložene slike. Mislim, da če ob opisu natančno spremljaš slike ne rabiš 20 let izkušenj z letalstva, da razumeš. Morda je nerodno tudi to, da so slike čisto na koncu in je težko skakati med tekstom in slikami.
Sicer bi pa lahko napisal tudi zelo posplošeno in enostavno - npr.: "trimer ustvari silo, ki drži krmilo v pravilnem položaju" ali kaj podobnega, ampak jaz nikoli nisem maral takšnega načina učenja, ker je po domače povedano to "piflanje". Pri takšni razlagi se naučiš, da trimer ustvarja silo, ne veš pa zakaj! Jaz sem poizkušal razložiti zakaj ima trimer takšen učinek in ne samo kakšen učinek ima.
Bi pa povedal samo še to, ker me res teži. Jaz sem napisal to razlago, ker sem hotel vitamincku pomagati oz. razložiti kako neka stvar deluje (OK, pustimo to kako mi je uspelo). Jaz mu tega nisem bil nikakor dolžan storiti, niti ničesar ne zahtevam oz. pričakujem v zameno, odtrgal sem si lasten prosti čas (v tem primeru pavzo v službi), ker sem hotel nekomu, ki ga niti ne poznam, iz lastne dobre volje in veselja pomagati, da bi razumel neko stvar. In že samo zaradi poizkusa, da nekomu pomagam, si po mojem mnenju zaslužim nekoliko več spoštovanja in nekoliko manj zaničevanja, ne glede nato kako zanič je moj opis. Vse to povdarjanje, da potrebuješ 20 let izkušenj, da razumeš mojo razlago, ali pa 35 let izkušenj, da ti je komaj razumljiva, je zame iskreno rečeno žaljivo (četudi je to, kar sta napisala, res). Že samo zato, ker je bil MOJ NAMEN DOBER in ker sem hotel človeku pomagati, bi lahko pokazala malce več spoštovanja in v nekem normalnem tonu povedala, da pa moja razlaga pač ni najbolj razumljiva. Najlažje je komentirati in obsojati...
Pa še to mi prosim razložite, je poleg tega, da ni opisan takšen sistem trimanja kot ga ima Airbus, še kaj vsebinskih napak za katere ne vem?? Ker, če jih ni, nisem učil nobene krive vere in lahko tisti, ki se mu zdi razlaga prekomplicirana, preprosto ignorira moj opis in si kje najde boljšega. Nikogar ne silim naj si prebere mojo razlago oziroma naj se trudi da jo razume. Če pa bo že komu pomagala pa hvala bogu, jaz sem dosegel svoj namen (če le še ni kakih drugih napak v opisu).
Vglavnem, samo še to - Še enkrat povdarjam, ni zamer, če je kdo slučajno dobil takšen občutek, prav tako nisem nikogar napadal. Nekoliko sem se postavil v svoj bran, nekoliko sem povedal stvari, ki me že dalj časa težijo in nekoliko sem se tudi posul s pepelom. Pa ker sem prej omenil, da se mi zdijo nekateri komentarji žaljivi - To še ne pomeni, da sem tudi užaljen
P.S.: Rajc res ti ni treba zapuščati foruma, morda sem jaz sprva nekoliko grobo reagiral, ker se mi je zdel tvoj odgovor grob. Obrambni mehanizem žal...