Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 26 Jul 2026, 09:41

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 34 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 19 Jan 2008, 01:39 
Jaz sem sicer tukaj, ampak sem se naveličal večnega prekljanja okoli nekaterih zedev, ker sem potem grob, nekulturen, netoleranten, pa ne vem kaj še vse.
Franci, brez zamere, ampak upam si trditi, da po 35 letih v letalstvu še vem, kaj je to trimer. Verjamem, da tudi ti veš, ampak če po pravici povem, je tvoj opis delovanja trimerja tako komplicirano napisan, da ga komajda razumem, kljub temu da vem kako deluje, nikakor pa ne pričakujem, da bo tvoja izvajanja razumel nekdo, ki delovanja trimerja ne pozna.
Nazorno in ekzaktno podajanje določene snovi je nekaj zaradi česar tudi največji geniji nikoli ne postanejo profesorji, za tovrstno aktivnost je potrebena določena mera naravnega talenta.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 19 Jan 2008, 13:27 
Odsoten

No pa se je ponovno pokazalo kako dobro sem se odločil, da ne pišem več na tem forumu. Nikakor ni bil moj namen koga užaliti ampak samo opozoriti na to, da bodi 100% prepričan kaj nekdo sprašuje in nato odgovori.
Ponovno sem prebral celoten prispevek te teme oziroma vprašanja in sem se ponovno prepričal, da Franci nimaš prav in se absolutno podpišem pod zadnji prispevek Andreja D.
Samo za informacijo: tudi letala razreda DC-9 ali MD-80 imajo tako izveden trim sistem komand globine kakor si ti plastično razložil ampak zraven je še stabilizer trim sistem kateri pa je bistvena točka vprašanja od vitaminčka........ Aja pa tudi jaz sem potreboval vseh svojih 20 let v letalstvu, da sem približno razbral kje vse si zaplaval v svoji razlagi.
Pa upam na to, da tudi pri nas na tem forumu kdaj kdo sam pri sebi ugotovi kaj je meja med profesionalnim in ljubiteljskim tretiranjem ali ukvarjanjem z letalstvom.
Absolutno je tema Letalska šola najbolj občutljiva v tem smislu.
Upam brez zamer.......... :D
R.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 19 Jan 2008, 15:39 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Citiram:
No pa se je ponovno pokazalo kako dobro sem se odločil, da ne pišem več na tem forumu.

Ne, Rajc, nisi se dobro odločil; vsakdo na tem forumu je dobrodošel, da ga le ne kritizira in pljuva neutemeljeno. Vsak prispevek, vsak nasvet, vsako mnenje je dobrodošlo, vsaka razlaga, sploh če je strokovna, še toliko bolj. Prav se mi zdi, da si člani foruma med seboj povemo kaj je res, kaj je prav in kaj ne. Mislim, da ni nikogar od članov namen kritizirati ali žaliti, pač pa le osvetliti zadeve. Zatorej imate tu prav vsi, tako Franci kot Andrej in seveda tudi ti. Vsaka strokovna debata razsvetljuje pot v svet letalstva ... Zatorej, nikar ne zapuščaj foruma!! :wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 19 Jan 2008, 22:28 
Odsoten

OK prvo kot prvo, ni nobenih zamer, glede na to da sta oba (Rajc in Oldrockster) povdarila naj ne bo zamer :)

Ampak dajmo vseeno nekaj razčistit, v prijaznem tonu, nikogar ne napadam, da ne bo pomote.

1. Rajc, kje je vitamincek v vprašanju povdaril, da ga zanima točno stabilizer trim? Če se ne motim je spraševal zakaj ne more na Airbusu dvigniti nosu čez določeno mero. Dobil je odgovor, da je najbrž problem trimer, jaz pa sem se potem namenil obrazložiti pomen trimerja NA SPLOŠNO, nikjer nisem omenil, da opisujem izvedbo trimerja na Airbusu. Takoj na začetku sem povdaril, da razlagam pomen trimerja.

Franci napisal/-a:
Trenutno imam ravno čas in voljo pa bom v nekaj osnovah aerodinamike poizkusil razložiti pomen trimerja

Kasneje sem še napisal, da opisujem čisto osnovno izvedbo trimerja in da imajo potniška letala drugačno izvedbo. Se pa posuvam s pepelom, morda bi moral res nekoliko bolj povdariti da Airbus (ker smo pač govorili o tem letalu) nima takšne izvedbe trimerja.

2. Ja vem, da nimajo vsa potniška letala stabiliser trimerja, vendar ga ima pa večina (vsaj moderna letala kakor jaz vem). Tako kot ima večina (in ne vsa) športnih letal preprost elevator trimer.

3. Ne razumem zakaj nekateri na tem forumu tako hitro napadate zaradi napak. Zakaj je treba narediti cirkus, če sem opisoval drugačen sistem trimanja. Lahko preprosto poveš: "Franci, ti si opisal takšen sistem trimanja, pri Airbusu je pa drugačen...". Nikoli nisem rekel, da vse vem. Če kdo meni, da sem katero stvar napisal napačno naj me v normalnem tonu popravi, ni treba narediti cirkusa kakor, da sem ga nevem kako osebno užalil. Rajc, praviš da je Letalska šola najbolj občutljiva. Res je, ampak bolj kot ne zaradi takšnih pretiranih reakcij. Vsaka stvar se da razčistit skozi neko normalno debato.

Poleg tega praviš, da je meja med ljubiteljskim in profesionalnim ukvarjanjem z letalstvom. TO je še vedno forum virtualnega letalstva, četudi gre za simulacijo letenja, je to še vedno ljubiteljsko ukvarjanje z letalstvom in ne profesionalno. Če jaz opišem drugačen princip delovanja trimerja in to povrhu še nerazumljivo, še vedno nisem ogrozil nobenega življenja! Saj ne učim mladce v Adrii aerodinamike in tudi vitamincek se ne bo samo na podlagi tega kaj prebere na tem forumu usedel za krmilo pravega airbusa! Tako da, ta tvoj komentar je po domače povedano "čist brez veze".

4. Zdaj pa glede nejasnosti mojega opisa. Najprej naj povem samo, da sem ga sedaj še enkrat prebral in se strinjam z obema, da je dokaj nejasen. Ubistvu sem ga hotel napisat tako, da bi bil jasen princip delovanja, obenem pa ne preveč zakomplicirati z aerodinamiko. Na koncu mi je uspelo ravno nasprotno in sem zakompliciral in preveč posplošil vse skupaj ker sem hotel napisati preprosto razlago. Je pa napisano tako, da se navezuje na priložene slike. Mislim, da če ob opisu natančno spremljaš slike ne rabiš 20 let izkušenj z letalstva, da razumeš. Morda je nerodno tudi to, da so slike čisto na koncu in je težko skakati med tekstom in slikami.

Sicer bi pa lahko napisal tudi zelo posplošeno in enostavno - npr.: "trimer ustvari silo, ki drži krmilo v pravilnem položaju" ali kaj podobnega, ampak jaz nikoli nisem maral takšnega načina učenja, ker je po domače povedano to "piflanje". Pri takšni razlagi se naučiš, da trimer ustvarja silo, ne veš pa zakaj! Jaz sem poizkušal razložiti zakaj ima trimer takšen učinek in ne samo kakšen učinek ima.

Bi pa povedal samo še to, ker me res teži. Jaz sem napisal to razlago, ker sem hotel vitamincku pomagati oz. razložiti kako neka stvar deluje (OK, pustimo to kako mi je uspelo). Jaz mu tega nisem bil nikakor dolžan storiti, niti ničesar ne zahtevam oz. pričakujem v zameno, odtrgal sem si lasten prosti čas (v tem primeru pavzo v službi), ker sem hotel nekomu, ki ga niti ne poznam, iz lastne dobre volje in veselja pomagati, da bi razumel neko stvar. In že samo zaradi poizkusa, da nekomu pomagam, si po mojem mnenju zaslužim nekoliko več spoštovanja in nekoliko manj zaničevanja, ne glede nato kako zanič je moj opis. Vse to povdarjanje, da potrebuješ 20 let izkušenj, da razumeš mojo razlago, ali pa 35 let izkušenj, da ti je komaj razumljiva, je zame iskreno rečeno žaljivo (četudi je to, kar sta napisala, res). Že samo zato, ker je bil MOJ NAMEN DOBER in ker sem hotel človeku pomagati, bi lahko pokazala malce več spoštovanja in v nekem normalnem tonu povedala, da pa moja razlaga pač ni najbolj razumljiva. Najlažje je komentirati in obsojati...

Pa še to mi prosim razložite, je poleg tega, da ni opisan takšen sistem trimanja kot ga ima Airbus, še kaj vsebinskih napak za katere ne vem?? Ker, če jih ni, nisem učil nobene krive vere in lahko tisti, ki se mu zdi razlaga prekomplicirana, preprosto ignorira moj opis in si kje najde boljšega. Nikogar ne silim naj si prebere mojo razlago oziroma naj se trudi da jo razume. Če pa bo že komu pomagala pa hvala bogu, jaz sem dosegel svoj namen (če le še ni kakih drugih napak v opisu).

Vglavnem, samo še to - Še enkrat povdarjam, ni zamer, če je kdo slučajno dobil takšen občutek, prav tako nisem nikogar napadal. Nekoliko sem se postavil v svoj bran, nekoliko sem povedal stvari, ki me že dalj časa težijo in nekoliko sem se tudi posul s pepelom. Pa ker sem prej omenil, da se mi zdijo nekateri komentarji žaljivi - To še ne pomeni, da sem tudi užaljen :)

P.S.: Rajc res ti ni treba zapuščati foruma, morda sem jaz sprva nekoliko grobo reagiral, ker se mi je zdel tvoj odgovor grob. Obrambni mehanizem žal...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jan 2008, 00:34 
Poglej, če je kdo dolžan in kompetenten razlagati strokovno tematiko, potem naj bi bili to prav tisti ljudje, ki jim je to stroka.
Zamerim v bistvu samo to, da je tvoja razlaga taka, da jo nekdo, ki tematike ne pozna zelo teško ali pa sploh ne more dešifrirati in bi si lahko mislil,
da so stvari s področja letalstva nekaj grozno kompliciranega, pa v resnici temu ni tako in dejansko mislim, da bi Vitaminčku veliko bolj pomagal z eno
preprostejšo razlago delovanja trimerja, za katero ni nujno, da bi bila "piflarska" ampak dovolj obširana in obenem enostavna, da bi bila lahko razumljiva in bi s tem izpadel tudi malo pedagoga, saj bi se prilagodil nivoju njegovega znanja.

Sem že v nekem drugem postu napisal, pa še enkrat ponavljam, da sem imel srečo, da sem na predavanjih iz pedagogike za pooblastilo učitelja letenja imel enkratnega predavatelja, ki je svoja izvajanja začel s tole zgodbico: Oče in njegov barvno slepi sin se sprehajata po sadovnjaku, pa sin vpraša:"Oče, katero drevo je to?"
Oče odvrne:"Sinko, to je sliva".
Pa vpraša sin:"Aha, tistole eliptično na vejah so pa plodovi, kakšne barve pa so?"
Pa nepedagoški oče odgovori:"Vijolični so, ampak zdajle so roza, ker so zeleni."

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jan 2008, 03:03 
Odsoten

Kraj: Vodice
Samo to bi dodal oz. popravil ker sem sredi izpitov in nimam ravno casa razlagat, z momenti in silami, ki jih povzročajo se ukvarja mehanika leta letala in ne aerodinamika. Konkretno to poglavje spada pod stabilnost oz. kakor pravi ATPL stability and control (če bo kdo kaj raziskoval po google-u). Ni nujno, da se nos ne dvigne zaradi trimerja, lahko, da je masno središče letala preveč naprej oz. pred sprednjo mejo, vendar težko verjamem, da bi bilo to v FS nastavljeno kot privzeto, razen če je kak hrošč :). Vitaminček ali si šibal kaj gorivo in payload naprej in nazaj ?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jan 2008, 09:52 
Hi Guys
sploh ne razumem, kaj ste se toliko razpisali okoli trimerja?
Vitaminček je vprašal:

"Letalo se dvigne do višine cca 600 m , se zravna in se noče več dvigati, kljub temu, da držim tipko za pridobivanje višine. Nekaj časa leti in začne pridobivati hitrost do cca 350 in nato........."

res nisem RL pilot, vendar mislim, da ob potegu "palice nase" nimajo trimerji kakšnega posebnega vpliva?
(fizično gledano površina elevatorja:površini trima)

morda pa ima Vitamincek AP na 600?

:wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jan 2008, 11:06 
Odsoten

abarth405 napisal/-a:
Hi Guys
sploh ne razumem, kaj ste se toliko razpisali okoli trimerja?
Vitaminček je vprašal:

"Letalo se dvigne do višine cca 600 m , se zravna in se noče več dvigati, kljub temu, da držim tipko za pridobivanje višine. Nekaj časa leti in začne pridobivati hitrost do cca 350 in nato........."

res nisem RL pilot, vendar mislim, da ob potegu "palice nase" nimajo trimerji kakšnega posebnega vpliva?
(fizično gledano površina elevatorja:površini trima)

morda pa ima Vitamincek AP na 600?

Naj pove kdo, ki je že letel A319/320/321, ampak teoretično gledano in pri upoštevanju, kako je trimanje izvedeno pri Airbusu, se mi zdi možno, da trimer kompenzira kar velik del potega palice. Sploh, če so še kaki drugi parametri izven meja (težišče ipd.).

Ampak saj je vitaminček že davno sporočil, da je bil problem s tipkami oz. volanom. 8)

Kar se pa mojstri kregajo tule, je popolnoma brezveze. Franci se je potrudil in vse pohvale =D> , od starih godrnjačev pa noben nima toliko jajc, da bi razlago korektno popravil ali dopolnil, samo pljuvat znajo. Pa sam smo tega (žal) na tem forumu že navajeni. :roll:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jan 2008, 16:28 
Odsoten

Upam, da z mojim vprašanjem nisem sprožil prevelikega vala ogorčenja in raznoraznih mnenj, ki si včasih niso povsem enaka. Še enkrat bi ponovil, da sem težavo odkril slučajno, tako, da sem med vzletom pritisnil na tipkovnici tipko za vzlet in letalo je nadaljevalo z pridobivanje višine. Ne razumem pa zakaj pri ostalih "REAKTIVCIH" je tipka za dvig na volanu delovala, pri AIRBUSU pa ne??? :cry:
Zanima me za vaše mnenje glede nakupa igralne palice. Gledam v teh dveh SAITEKOVIH smereh: PRO FLIGHT YOKE SYSTEM ali X52? Prvi je malenkost ražji ampak razlika v ceni ni toliko velika. Katero mi svetujete? :o

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jan 2008, 17:18 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
vitamincek napisal/-a:
Zanima me za vaše mnenje glede nakupa igralne palice. Gledam v teh dveh SAITEKOVIH smereh: PRO FLIGHT YOKE SYSTEM ali X52? Prvi je malenkost ražji ampak razlika v ceni ni toliko velika. Katero mi svetujete? :o

Jaz imam kar oboje :mrgreen: . No, pravzaprav imam X45 in Pro Flight Yoke, vendar moram priznati, da X45 takorekoč ne uporabljam več, odkar imam yoke. Yoke resda ni "as real as it gets" če letiš npr. z A320, ampak "abčutki sa pa krasni" :mrgreen: . Sicer pa sam poleg nekaj malega GA letim v glavnem z B757/767, kjer je yoke tisto "tapravo".

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Jan 2008, 12:18 
Odsoten

Ali je Pro Flight Yoke kaj podoben volanom za vožnjo avtov? Ima podobne funkcije in nastavitve? Sprašujem namreč, ker imam sam volan Logitec Momo force. 8)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Jan 2008, 14:17 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
vitamincek napisal/-a:
Ali je Pro Flight Yoke kaj podoben volanom za vožnjo avtov? Ima podobne funkcije in nastavitve? Sprašujem namreč, ker imam sam volan Logitec Momo force. 8)

Brez zamere, a si kaj pogooglal?

http://www.gamingshogun.com/Default.aspx?a=261
http://www.saitek.com/uk/prod/yoke.htm

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Jan 2008, 16:20 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
vitamincek napisal/-a:

Če ti uspe volan potegniti k sebi in s tem premakniti elevatorje ter tako vzleteti, potem ne bo večjih problemov :mrgreen: .

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Jan 2008, 16:23 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Volčji Potok
Točka za Admirala :mrgreen: =D> :mrgreen:

LP, HXL767

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 34 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: