Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 17 Apr 2026, 19:17

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Klubske strani kot portal
OdgovorObjavljeno: 11 Maj 2007, 12:55 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Žal ugotavljam, da bolj ali manj samo jaz dodajam na naš portal novice, četudi ima to možnost nekaj naših članov in sicer Libero, Šerif, Delfin, GregaA in Stipe. Zaenkrat sem objavljal striktno stvari, ki so vezane na klub, vendar pa menim, da kake pomembnejše novice z mrež (IVAO, VATSIM...) bi se tudi lahko objavljale, ravno tako tudi recimo kake pomemne novosti s simulatorji, torej MSFS, X-Plane, Condor...
Prosim, povejte svoje mnenje, vprašajte če so kake nejasnosti (recimo kako sploh objaviti novico), predloge, želje... Vsaj moja želja je, da bi klubska stran postala naš portal, iz katere je možno priti na razne spletne strani, ki so povezane s simulatorji letenja.

Pa še ena malenkost okoli domene. Domeno imam stalno v mislih vendar smo pred mesecem dni šele dobili matično številko, manjka pa še davčna številka, da lahko speljemo registracijo domene kvls.si.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Maj 2007, 15:25 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Bom v najkrajšem času poskrbel še za DŠ; bom poskusil že kar naslednji teden;

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Maj 2007, 00:30 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Emmmm... zdaj ko si omenil je vse jasno, le vedel nisem, da lahko dodajam novice :oops:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Maj 2007, 23:32 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kaj pa ostali, vse tiho je bilo?
Mimogrede, ima kdo kaj proti, če kakšne uporabne zadeve damo tudi na portal, recimo kopijo teme o pisanju flight planov, kake osnove frazeologije..? Kaj pravite na te ideje?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Maj 2007, 07:47 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Gorchi napisal/-a:
Mimogrede, ima kdo kaj proti, če kakšne uporabne zadeve damo tudi na portal, recimo kopijo teme o pisanju flight planov, kake osnove frazeologije..?

Jaz osebno nimam nič proti, paziti je treba le, da bo vsebinsko zadeva povsem ustrezna - predlagam, da se jo pred javno objavo "pregleda"s strani večih kompetentnih oseb (kar se uporablja na VATSIM-u ni nujno enako na IVAO in obratno).

To pravim zato, ker me je zmotila ena malenkost v članku o flightplan-u, pa se nisem hotel oglašati (če se že RL strokovnjaki niso), ker sem že tako dežurni "sitnež". Tam je namreč kot primer pod točko 15 "Cruising speed" vnešen kot K160, kar pomeni 160km/h. Za AT43 se mi zdi to nekako majhna hitrost, sploh pa se ponavadi "cruising speed" vnaša v vozlih, torej s črko N.

Pa da se ne bomo narobe razumeli - to ni kritika, povedati sem hotel le, da je pred "uradno javno" objavo zadevo potrebno dodobra pretehtati in pregledati z večih aspektov (kot upokojeni profesor slovenščine seveda zagovarjam tudi lektoriranje :mrgreen: ), da ne bomo izpadli nekompetentni.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Maj 2007, 13:25 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Ono temo bi res morali dodelati (le zakaj nisi popravil no?) in ta bi bila recimo en kandidat za objavo. In tako kot smo oni polet Ljubljana-Frankfurt peglali in je bil na koncu požegnan s strani pravih kontrolorjev, bi bilo najbolje, da se pri takih dokumentih zgodi enako.
Sicer pa specifičnih reči za posamezne mreže ne bi objavljal, zgolj tisto, kar velja splošno in sodi v kategorijo "temeljno znanje" oz. nekaj temu podobnega. Karte so spet recimo ena taka reč, ki so lahko tudi tako objavljene. No to so zgolj ideje...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Maj 2007, 13:41 
Odsoten

Z idejo ni nič narobe, vendar je treba biti pri tem previden. Če govorimo o generalnih napotkih za pilote, za pravila, ki so enaka obem mrežam, bi to morda še šlo. Odvisno od izvedbe. Če bi sam pisal napotke za Kvls portal, dvomim, da bi znal napisat dovolj nevtralno za obe mreži... Sploh odsvetujem spuščanje v poenotenje frazeologije obeh mrež. Flight Plan je morda res celo enak (ne poznam Vatsimovih pravil izpolnjevanja) - upam, da pri tem ne bi prišlo do zmede med člani, ki še tako radi mešajo mreže med sabo... Karte: če piše na Vatsimovih Ljubljana APP 118.75, potem že vidim, kje smo.. Ljubljana Frankfurt na vACC-SI strani isto. Če je bila taka frazeologija požegnana pred petimi leti, je danes to le še primer, kako naj se ne govori. Pravkar sem preveril, če se morda motim, vendar sem že na prvih dveh straneh naštel hude cvetke.

Zadnjič spremenil Šerif, dne 16 Maj 2007, 13:55, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Maj 2007, 13:52 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Vito, ne bi dolgovezila o VATSIM Slo strani; čaka na prenovo pa bo še to prišlo zraven.
Konkretno kot generalna letalska frazeologija pa sem imal v mislih sledeče:
- črkovno in številsko abecedo
- nekaj tipičnih terminov oz. izrazov, kdaj se uporabljajo in kdaj se ne smejo uporabljati
- primeri komunikacije (par instrukcij in odgovorov nanje)
- posebej primer poleta, seveda sedaj veljaven

Frazeologija pa mora biti enaka za obe mreži, kako se jo pa kdo dosledno drži, to je pa druga štorija...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Maj 2007, 14:02 
Odsoten

Torej, če povzameva: vse ok, če se na portalu objavi nekaj splošnega za celotno virtualno letenje, kar tvoje zadnje našteto je, le da bo to tudi pravilno. Zato, če se boš lotil česa takega, kot je že Stipe omenil, tudi sam prosim, da najprej počakaš na morebitne kritike, popravke, preden se karkoli objavlja, pa čeprav je to le abeceda.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Maj 2007, 23:22 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Absolutno, samo računam pa na malo bolj konkreten odziv, predvsem ljudi, ki so v povezavi z realnim letalstvom, ki so včasih malce bolj odsotni tukaj.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 17 Maj 2007, 16:28 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: LBL R-305 0.5 NM
Kaj pa če bi se šli ene sorte slovensko WikiFS stran, kjer bi se dodajalo linke in bi baza uporabnih stvari rasla iz dneva v dan.
Ful je dobrih stvari tu objavljenih na forumu ampak kaj ko čez kako leto iščeš link, moraš vse teme pregledat da najdeš link.

Dobre avione, scenarije pa manuale npr bi linkali pa tko v tem smislu a?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 19 Maj 2007, 14:43 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Andrej,
ideja ni slaba samo do Wikipedije imam en mešan občutek, ker lahko tam objavljajo vsi, samo brezplačno se je treba registrirati. In potem lahko pišejo in dopisujejo tisti, ki so jim stvari znane in jih obvladajo ter tisti, ki nekatere reči poznajo le v grobem (včasih padem v to kategorijo tudi jaz) ali pa samo mislijo, da kaj znajo in potem izzovejo čudne reakcije pri drugih ljudeh (in tu imam spet nekoga v mislih).

Glede na to, da klub preprosto mora imeti svojo spletno stran, je to lahko tudi neke sorte portal, kjer bi bili zbrani takšni in drugačni dokumenti, povezave do drugih uporabnih strani (pa ne vsepovprek) in ker je nekako med nami znano, kdo so ljudje, na katere se lahko zanesemo in vemo da stvari poznajo, lahko prepišemo in spišemo tistih nekaj dokumentov, ki so splošno uporabni in jih objavimo. Itak pa obstaja funkcija iskanje na spletni strani, tako da dokumente ne bi bilo težko najti, v meni pa se enostavno lahko doda povezavo do teh "koristnih dokumentov".

Sicer pa, če imajo drugi tehtne razloge, zakaj pa wikipedia, pa prav, lahko tudi njo izkoristimo in tja damo. V vsakem primeru bo največji problem ljudem dopovedati, da preden kaj vprašajo, naj vsaj za hipec skočijo pogledat, če mogoče tak dokument v slovenščini morebiti kje že obstaja... Torej odločitev za ali proti Wikipediji naj bo skupna.

Mmg, ali bi se lahko razpravi o tej tematiki pridružili še drugi člani ????
:wave:

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 12 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom