Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 26 Jul 2026, 10:50

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 26 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: LJPZ approach
OdgovorObjavljeno: 20 Feb 2005, 13:48 
Odsoten

Kraj: Rogaška Slatina
zanima me če je approach, ki je izveden z NBDjem v LJPZ ... nevem deklariran pod precizni aproach .. ker NDB postaja se nahaja ob stezi sepravi da "beam" ne kaže čisto na stezo in te dejansko lahko v primeru slabe vidljivostu lahko zanese daleč od steze .... :shock: Zdaj pa me zanima če bi moral že pri samem appriachu kak drugače letet da bi prišel direkt na smer steze al je to samo vpreciznosti letenjea :) ... hVaLa

Na vrh

Naslov prispevka: Re: LJPZ approach
OdgovorObjavljeno: 20 Feb 2005, 14:30 
Odsoten

Kraj: Ljubljana
Monster napisal/-a:
zanima me če je approach, ki je izveden z NBDjem v LJPZ ... nevem deklariran pod precizni aproach .. ker NDB postaja se nahaja ob stezi sepravi da "beam" ne kaže čisto na stezo in te dejansko lahko v primeru slabe vidljivostu lahko zanese daleč od steze .... :shock: Zdaj pa me zanima če bi moral že pri samem appriachu kak drugače letet da bi prišel direkt na smer steze al je to samo vpreciznosti letenjea :) ... hVaLa

Živjo, mislim da more bit RVR za tale APP najmanj 1500 metrov (RVR=Runway visual range) in se zato v pogojih slabše vildjivosti ne izvaja NDB APP.
NDB APP spada med "neprecizne" app, precizni so samo tisti, ki imajo "vertical guidance" kot so ILS APP in PAR ( Precision Approach Radar procedure).

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Feb 2005, 14:38 
Odsoten

Kraj: Rogaška Slatina
..aha ... torej če je vidljivost slabša kot 1500m potem na LJPZ sploh ne mores pristat?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Feb 2005, 14:43 
Odsoten

Monster napisal/-a:
..aha ... torej če je vidljivost slabša kot 1500m potem na LJPZ sploh ne mores pristat?

Jap. Locator app je edina instrumentalna procedura za Portorož.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Jan 2007, 23:28 
Odsoten

nope, LJPZ ima samo non precision approach. Za NDB approach potrebuješ dva NDB-ja, vsakega na svojem koncu steze, za NDB LLZ (recimo kot v LJLJ) potrebuješ lokator in NDB v smeri. LJPZ nima nič od tega.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jan 2007, 01:28 
No, zdej je pa meni tegale dovolj in prevec. Kaj ko bi gospoda nehala klobasat neumnosti, pa si morda prebrala kaj o temi o kateri nakladate tle gor. Spet en primer, ko moram enostavno napisati: NI SLABSE INFORMACIJE OD NAPACNE INFORMACIJE.
Saj ste popolnoma zbrkali vse pojme in vtikate v NDB approach neke LLZ (to je sicer kratica za localiser), pa trdite, da je lahko NDB approach precizen, kar samo dokazuje, kako popolnoma bebavi ste! To da za NDB approach potrebujes dve sredstvi je tudi cista oslarija. Dajte se no malo ohladit pa mogoce prej razmislite kaksno skodo delate nekaterim prav tako neukim, kot ste vi.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jan 2007, 02:17 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Dva linka, zdej pa razmišljajte.
Cockpit conversation: Precision and Non-Precision
http://stoenworks.com/Tutorials/IFR,%20NDB%20(ADF)%20Approaches.html

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jan 2007, 10:28 
Odsoten

Dobro jutro,
očitno smo prišli ponovno do točke, ko bo potrebno, da prosimo administratorja za izključitev določenih oseb s foruma.
Razlog za moje ne pojavljanje na tem forumu v zadnjem času je nemogoče in nekulturno obnašanje gospoda Andreja Drobuna.
Andrej:
Na temo anti ice je bilo vidno veliko tvojega bruhanja in žaljenja nikakor pa nobenega konkretnega odgovora.
Stvar se je ponovila v komunikaciji z Goranom glede tiskanja majic. Dokončno si ponovno prestopil mejo normalne komunikacije v svojem zadnjem zgornjem odgovoru.
Večkrat sem prebral vse poste in nikjer nisem videl,da bi kdo uvrščal NDB app v precision app.
Naslednja stvar je ta,da v Portorožu approach kvalificiran kot Lctr approach in to je to.
To je najverjetneje tudi razlog, da je prišlo do malce napačnih interpretacij celotne procedure, ampak to vsekakor ni razlog in opravičilo, da se ti lahko tako obnašaš in izražaš. Pa prosim ne iskati izgovore na temo demokracija in svoboda izražanja....
Kar se pa tiče tvoje razlage nepotrebnosti dveh sredstev za NDB app pa prosim ustavi konje, ker spomni se debate parih let nazaj.... Še do dandanes nisi javno priznal, da si tudi ti stresal neumnosti pri NDB Lctr Rwy 31 approachu v Ljubljani.
Zato, ali brzdaj svoje hormone ali pa si poišči neki drugi prostor za sproščanje svoje odvečne NEGATIVNE energije.

Ostalim uporabnik foruma se oproščam ampak ni šlo več na lepši način. To namreč ni moj način komunikacije ampak smatram, da je šla celotna stvar krepko predaleč. "Dali" prosim, da te take stvari ne odvrnejo od nadaljnega sodelovanja na forumu in dobrodošel.
Lep pozdrav
R.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jan 2007, 12:53 
:wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jan 2007, 13:59 
No, sicer je pa postalo ze kar vec kot ocitno, kdo so in kdo niso osebe, ki so natem forumu dobrodosle in zazelene.
In, seveda "Dali", dobrodosel na forumu in ne se dat' motit', ti se kar naprej veselo pisi napacne informacije na forum.

G. Kosir, ce je kaj ocitno, potem je pa ocitno tudi to, da Vi vsekakor mislite, da ste nekaj vec, nekaksen vrhovni sodnik
ali nekaj podobnega? Ja, vem resnica vcasih boli in Vas predlog za mojo izkljucitev s foruma ima pac cisto enako tezo, kot bi jo imel moj za Vaso, ali pac?

Resnica pa je pac ta, da je "Dali" v svojih izvajanjih udaril krepko mimo in Vi se seveda takoj cutite dolznega stopiti njemu v bran(iz meni dobro znanih in povsem jasnih vzgibov, sisri publiki tega foruma pa najverjetneje ne) in zaceti takoj pljuvati po meni z navedbami nekih tem, v katerih sem bojda napisal neke negativne stvari, se posebej v "antiicingu" sem bil izrazito negativen, kajneda.
Ni kaj, cestitam Vam za izrazito dobro nastudirane KGB-UDBA psiholoske prijeme za sirso publiko, ampak ti casi so ze malo mimo, se Vam ne zdi?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jan 2007, 15:25 
Odsoten

nono Andrej, mislmim da sem že v tistem topicu povedal nekaj podobnega, na tem forumu so pravi izbruhi negativne energije. Vse se lahko pove na veliko načinov, eden je lahko zelo grob drugi pa normalen. Na vseh topicih bi lahko lepo rekel, "mislim da se motiš, mislim da je tako pa tako, kaj pa ostali mislte?" ne pa tako kot si se odzval.

Mislim da za širjenje takega govora po forumu, si zrel za izključitev!! Tako da to ni zamisel enega človeka!

Alex

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jan 2007, 17:40 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Gospodje, prosim, ne se kregat. Žal je pač tako, da eni odreagirajo lepše, drugi slabše ampak zaenkrat domnevam, da ni čas za kakšno bananje itd. Zaenkrat bom še počakal, če mi dovolite?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jan 2007, 22:39 
Odsoten

Dali napisal/-a:
nope, LJPZ ima samo non precision approach. Za NDB approach potrebuješ dva NDB-ja, vsakega na svojem koncu steze, za NDB LLZ (recimo kot v LJLJ) potrebuješ lokator in NDB v smeri. LJPZ nima nič od tega.

Dalibor, kot si ti napisal, se tole lahko bere sledeče:
"LJPZ ima samo non-precision APP, saj za NDB APP rabiš 2 NDB-ja, vsakega na svojem koncu steze."
To se razume tako, kot je Andrej razumel, da trdiš da zdaj pa NDB ni neprecizni.

Lahko pa se razume še tako:
"LJPZ ima samo non-precision APP, in to Lctr, saj za non-precision NDB APP potrebuješ 2 NDB-ja, vsakega na svojem koncu steze."
To pa se razume, da je Lctr in NDB neprecizni ... le da to ni NDB, ker potrebuješ 2.

Zdaj pa naj nekdo odgovori, kakšna je razlika med Lctr in NDB, razen v moči oddajnika.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naprej si napisal:
"za NDB Lctr(recimo kot v LJLJ) potrebuješ lokator in NDB v smeri. LJPZ nima nič od tega."
A zdaj pa praviš, da NDB-ja morata biti vsak na svojemu koncu steze, NDB pa Lctr pa ni treba ali kaj - morata pa bit le "v smeri".

In kaj je po tvojem approach v Portorožu, če tam ni ne NDB in Lctr v smeri ne dveh NDB-jev na vsakem koncu steze?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zdaj pa me še zanima, na kaj se tvoj odgovor navezuje - na katero vprašanje iz prejšnjih postov?
Vprašanje je bilo glede minimalne vidljivosti in že povedano, da gre za neprecizni app in da je na karti zapisana določena minimalna vidljivost, ki je vsekakor večja od tistih za ILS ... in da je to edini instrumentalni APP v LJPZ. In kaj tukaj ne štima, da se tvoj post začenja z 'Nope'? Ali je to le odgovor na prvi post. V tem primeru je Lyosha že odgovoril, da je neprecizni.

Zadnjič spremenil Šerif, dne 21 Jan 2007, 23:57, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 21 Jan 2007, 23:50 
Odsoten

Mar ni precizni APP samo takrat, ko imamo tudi podatek o višini? Torej le ILS in menda tudi "precision approach radar" (PAR) ter MLS (nimam pojma kaj to je...)?

"A precision procedure gives accurate track guidance during the final approach phase and information concerning height above the treshold of the runway" - povzeto po oxfordovi ATPL knjigi

Na vrh

Naslov prispevka: Re: LJPZ approach
OdgovorObjavljeno: 21 Jan 2007, 23:59 
Odsoten

Lyosha napisal/-a:
NDB APP spada med "neprecizne" app, precizni so samo tisti, ki imajo "vertical guidance" kot so ILS APP in PAR ( Precision Approach Radar procedure).

No, tole sm takrat napisal. Pa se še okoli vrtimo.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Jan 2007, 00:43 
Odsoten

Glej ga, pa res. :?
Se opravičujem, nisem videl :D

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Jan 2007, 15:32 
Odsoten

locator (recimo MW v Ljubljani) je vertical fan, ni vsesmerni.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 23 Jan 2007, 11:01 
Ime predavatelja andragogije sem pozabil, nikoli pa ne bom pozabil zacetka njegovih predavanj:

"Oce in njegov barvno slepi sin se sprehajata po vrtu in sinko vprasa: "Ocka, katero drevo je to?" "Sliva", je bil odgovor.
"Ocka, kaksne barve pa so plodovi slive?" " Temno vijolicni, teli so pa zdajle roza, to pa zato, ker so zeleni"

To nam je bilo slusateljem tecaja za ucitelje letenja v okviru letalske sole Adrie Airways podano kot lep primer, kako se stvari NE SME razlagati, ker barvno slepemu sinku po takem odgovoru ni jasno popolnoma nic vec.

In trditev: "locator (recimo MW v Ljubljani) je vertical fan, ni vsesmerni." v temi v kateri je govora o NDB-jih je natanko to kar
so temnovijolicne-roza-zelene slive iz drugega odstavka, saj se ne nasa na nic kar bi bilo kakorkoli povezano z NDB-ji, ker je fan marker del ILS pristajalnega sistema, konkretno v LJLJ pa je MW(marker west) z lastnostmi inner markerja postavljen izven tega ILS sistema z namenom tocno preecizirati cas zavoja (pri odhodu ali v primeru neuspelega prihoda) vse to pa zaradi blizine terena, predvsem Smarjetne gore nad Kranjem.

"Dali", zavedaj se, da imas na tem forumu opraviti v glavnem s "publiko", ki je glede teh zadev zelo slabo podkovana (cesar jim v dobi informacijske tehnologije ni steti v cast in proti cemur, neucenosti namrec, se ze od obstoja tega foruma borim in si zelim obdrzati debate na nekem strokovnem nivoju, zato je bilo z moje strani vsako "osnovnosolsko" vprasanje odgovorjeno z napotitvijo:"Najprej preberi kaj na to temo, vse se da dobiti na netu, potem pa sprasuj") in jim dejstva da o zadevah vedo zelo malo ni treba kar naprej metati pred oci, saj je vecina realna in to ze sama dobro ve, glede tega je zaskrbljujoc samo odnos vecine do tega foruma, ces, zakaj bi se pa potrudil, pa sam brskal po gradivu, saj so na forumu ljudje, ki mi bodo odgovorili. Se pravi sistem "crnogorac", nobene samoiniciative(svetli primeri izvzeti, prosim lepo) in prides do situacije, ko vsaka nova generacija prislekov postavlja venomer ena in ista osnovna vprasanja.

Ce ze mislis, da moras na vsak nacin na tovrstna vprasanja odgovarjati, potem Te res najlepse naprosam, da se potrudis in svoje odgovore formuliras tako, da bo jasno kaksne barve so slive, navedba "locator (recimo MW v Ljubljani) je vertical fan, ni vsesmerni." v temi NDB approach to vsekakor ni, ker nekomu ki mu stvari niso kristalno jasne nikakor ne pomaga k cemurkoli.

Zamera gor ali dol, jaz ga (gledano s stalisca povprecnega bralca tega foruma) razumem kot cisto zavajanje.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 23 Jan 2007, 18:04 
Odsoten

Ja, gospoda, na moj prvi vtis je Dali na svoj prvi dan pisanja na forum napisal količinsko veliko postov s skopo vsebino...včasih dvoumno in površno ... in efekt je bil viden :)
Nekdo se je celo pošalil, ali je Dali kak nov 'bot' na forumu :D
V izogib kakim težavam v prihodnje, bi prosil Daliborja, da, kar napiše, 2x prebere ... naj ima post rep in glavo ... naj se točno ve, na kaj se nanaša, da ne pride potem do kakih takih trditev:
"Ej, kva s' ti reku da je to precizni APP" - če pa to Dali niti ni rekel, vidimo pa da se to da razumet tako in drugače, kot sem zgoraj napisal.

Pri vsej stvari sedaj bralec ne ve, kak APP zaboga ima Portorož? Kja zdej ... lokator je tam ...fino ..ja in kaj zdej? Mi enostavno ni več jasno, kaj se hoče tukaj povedat... glede vsega skupaj od 1. Dalijevega posta naprej.

@ Oldrockster:
Kako bi ti nekomu opisal razliko v Locator APP-ju v LJPZ in NDB-Locator APP-ju v LJLJ? Enostavno zakaj eden tak in zakaj drugi tak .. zakaj je tam 1 sredstvo, zakaj v LJLJ 2.

Na vrh

Naslov prispevka: LOCATOR to be or NDB not to be
OdgovorObjavljeno: 25 Jan 2007, 14:21 
Torej nekaj malega o NDB approachih:

Sredstvo:

N= za non ali po nase ne
D= za directional ali po nase usmerjen
B= za beacon ali po nase svetilnik-tale "svetilnik"kaze na izrazoslovje, ki je bilo v zacetku letalstva, se posebno pa v dobi
letenja velikih "letecih colnov" zelo blizu mornariskemu, tudi razpored svetlobnih teles na letalu je (v okviru
moznosti) enak kot na ladjah.

Lastnosti:
Ce je NDB oddjanik uporabljen kot radionavigacijsko sredstvo za izvedbo instrumentalnega prileta, potem bo deloval na
frekvenci med 190 in 535 kHz z majhno (<50watt) ali srednjo mocjo(50-2000W).
Ker NDB podaja samo podatek o lateralnem polozaju letala glede na sredstvo (nima vpliva na klasifikacijo, vendar pa se dodatno otezkoca interpretacijo polozaja; oddaljenost od sredstva lahko interpretiramo le z izracunavanjem preletene razdalje) in ni nikakrsnega podatka glede vertikalnega polozaja, se bo NDB approach uvrstil v kategorijo nepreciznih in prav in edinole ta kriterij
locuje precizne in neprecizne approache.

Umestitev:
Na postavitev NDB oddajnika, ki naj se uporabi kot sredstvo za izvedbo instrumentalnega prileta vpliva mnogo faktorjev:financni, geografski, meteoroloski, s pilotskega stalisca je resnicno pomembna le lokacija oddajnika, ki seveda direktno vpliva na MDA (= Minimum Descend Altitude), seveda ob upostevanju sestave okoliskega terena. Lep primer so ze nasa tri letalisca na katerih imamo NDB approache:

LJLJ: MDA=599 feet-ov AGL ali 399' nad standardnim ILS minimumom- sredstvo je od MAP (missed approach point) oddaljeno
4.2 NM, FAF(final approach fix) pa ni v smeri pristajanja

LJMB: MDA=344 feet-ov ali samo 144' vise kot standardni ILS minimum to pa zaradi tega, ker je MAP, (ce odmislimo VDP-visual
descend point) pa je na samem sredstvu in letalo je za povrh se dodatno smerno orientirano s
predhodnim navigacijskim sredstvom - tudi NDB MR

LJPZ: MDA= 1043 feet-ov nad terenom sredstvo je edino radionavigacijsko sredstvo na tem letaliscu in ni postavljeno v osi
steze, posledicno je minimum toliko visji, na minimum pa v primeru Portoroza bolj kot postavitev sredstva vpliva
konfiguracija okoliskega terena.

Ker imajo le manjsa letalisca samo NDB approache, moramo na NDB-je pogledati tudi malo sirse, ker so pogosto vkljuceni kot
pomozna sredstva za dolocanje pozicije glede na os, naprimer ILS approacha in jih boste na kartah nasli oznacene kot:

LOM (Locator Outer Marker) iz cesar je logicno sklepati, da je to NDB namescen na isti pozicijo kot OM(outer marker)
LMM (Locator Middle Marker) NDB na isti lokaciji kot je MM (middle marker) in
LIM (Locator Inner Marker) NDB na isti lokaciji kot IM (inner marker)

Na letaliscih z vec vrstami approachev pa so se NDB-ji obdrzali le kot sredstva v skrajni sili, za primer odpovedi delovanja ostalih
sistemov ali v primeru vzdrzevanja ostalih radionavigacijskih sredstev, kar posledicno pomeni, da vzdrzevalci le-teh obicajno ne rabijo marel :D

Zaradi v letalstvu na mnogo mestih pogosto uporabljenih skrajsav in podpomenov moramo torej razumeti:
Kadar je NDB na karti preimenovan v locator, potem je to se vedno NDB, vendar ni postavljen v osi steze ali pa je
kolociran s kakim drugim navigacijskim sredstvom.

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 26 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: