Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 26 Jul 2026, 06:48

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: IFR letenje
OdgovorObjavljeno: 18 Feb 2008, 17:32 
Odsoten

Pozdravljeni!

Kot ste morda opazili sem nov na forumu. Sicer sem tudi lastnik licence PPL in velik ljubitelj letalstva, tako realnega kot virtualnega. V zadnjem času veliko energije vlagam v študijo IFR letenja, sicer na flight simulatorju, v (upam ne preveč daljni) prihodnosti pa bi rad pooblastilo IR opravil tudi v realnem življenju. Prebral sem nekaj knjig, precej pobrskal po internetu in rešil kar nekaj odgovorov v zvezi z IFR letenjem. Muči pa me še nekaj vprašanj na katere nekako nisem našel odgovora in upam, da bi mi kdo, ki ima nekaj izkušenj iz IFR letenja, z nekoliko dobre volje lahko pomagal.

Da grem kar k stvari:

1.) Sam pri sebi sem že razčistil kako poteka letenje po SID in STAR procedurah, imam pa vprašanje kako točno je z "missed approach" proceduro, ki se običajno konča v krogu čakanja oz. t.i. "holdingu". in nadaljevanjem na alternacijo.
Moje vprašanje je - Kako se pilot iz kroga čakanja priključi ruti, ki ga popelje na alternacijo? Mar se v tem krogu povzpne na potrebno MSA višino, na minimlano višino na ruti, na grid MORA oz. na najbolj kritično od teh višin, ter jo nato po domače povedano "vžge direktno na ruto" ali se priključi SID-u? Ali kako drugače? Kako sporoči kontrolorju po kateri ruti bi šel na alternacijo, glede na to, da tega podatka ni v flight planu?

Če dam dva primera. Piliot, ki kroži v holdingu nad DOL, se v holdingu dvigne na potrebno višino. Če bi sedaj želel nadeljevati po ruti L608 (v smeri 315°) od DOL lahko zapelje naravnost na ruto, glede na to da holding poteka v smeri 340°. Kaj pa če bi želel nadeljevati po ruti M859 proti VALLU točki (smer 061°)? Kako zapusti v tem primeru holding, ali mora biti zato že vsaj na višini MSA (ne vem koliko točno je sedaj MSA, ampak predpostavimo, da je MSA bolj kritična od višine na ruti)? Kako pa to zgleda v Mariboru, kjer točka MR kjer poteka krožnje ni povezana v nobeno ruto?

2.) Sedaj imam neko vprašanja o zapuščanju kroga čakanja. V primeru kroženja nad DOL da kontrolor dovoljenje za prilet. Ko je pilot na inbound delu kroga čakanja prečka tudi localizer ILSa. Ali lahko neposredno zavije proti localizerju ali mora nujno najprej do DOL ter se nato od tega oddajnika priključi localizerju? Oziroma moje vprašanje je ali mora pilot holding vedno zapostiti v točki, ki definira krog čakanja ali lahko tudi v drugih delih?

3.) Nekje sem slišal, da se s potniškim letalom odleti že initial app. s prvo stopnjno zakrilc. Kako pa to zgleda pri letalih kot so arrow, cessna itd.? Kdaj postaviš konfiguracijo za prilet in kdaj opraviš "landing checklisto"?

4.) Zanima me tudi nekaj stvari okrog "briefingov". Namreč kakor vem pilot pred vzletom in pristankom naredi briefing. Tukaj imam več vprašanj. Kako točno zgleda briefing in kaj naj vsebuje? Kako se recimo lotiš SID in STAR kart? Katere podatke prebereš na glas, ali je kakšen poseben vzorec po katerem naj bi se ravnal pri briefingu itd.? In zanima me kako zelo podroben mora biti briefing, ker jaz na FS zelo težko držim avijon naravnost in zraven na dolgo čvekam podatke iz karte, zato sem vesel če je čim manj za povedat :).
Kolikor sem uspel razvozlati so na tem forumu tudi piloti Adrie. Zanima me kako recimo potekajo briefingi pri vas, konkretno imam vprašanjje glede jezika. Ali briefing opravite v slovenščini ali angleščini? Če v angleščini, ali to celoten briefing ali le posamezne segmente?

Če bi bil nekdo dobre volje in bi napisal kakšen primer briefinga, bi bil zelo zelo vesel. Vsi podatki so lahko izmišljeni, samo toliko da vidim kako to zgleda. :)

5.) Imam še eno vprašanje glede planiranja leta. Če pravilno razumem, naj bi šlo pri IFRju tako: odletiš po SIDu, greš po zračnih poteh, nadeljuješ v STAR in končaš s priletom. Ko sem si hotel splanirat let iz Ljubljane v Zagreb (imam sicer neke stare karte) nikakor nisem mogel povezati SID in STARA, oz. če povem drugače, Ljubljanski SID se zaključi v drugih točkah kot se začne Zagrebški STAR, vmes pa tako ali tako ni nobene rute. Kako naj potem pridem v Zagreb in ali moram res zelooo daleč daleč naokoli?

6.) Imam še eno vprašanje glede vektoriranja. Ali kontrolor kdaj zahteva od pilota da se spusti pod MSA? Ali naj pilot v tem primeru sledi navodilom kontrolorja ali naj smatra, da ga kontrolor napačno vektorira?

7.) Kako je pa med slalomiranjem med nevihtami? Pilot mora biti najbrž spet nad grid MORA ali MSA in potem samo prosi za spremembo smeri zaradi nevihte?

Imam še nekaj vprašanj pa so mi trenutno ušli iz glave, tako da naj bo to zaenkrat vse... :)
Če mi boste pomagali odgovoriti vsaj na eno vprašanje, vam bom neizmerno hvaležen!!

Najlepša hvala!
LP :wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 18 Feb 2008, 17:59 
Odsoten

7.) Pilot prosi kontrolorja za določen heading in ob tem pojasni da je v vzrok v izogibu vremena. ATC normalno tovrstno prošnjo odobri, oz. si mora izmisliti nekaj drugega po nadaljnjem dogovoru s pilotom, če tistega headinga zaradi različnih razlogov ne more odobriti. Pilot navadno še pove za koliko časa ali koliko milj bo predvidoma držal ta heading, po končanem avoidingu pa zopet obvesti kontrolorja.

6.) ATC ne vektorira pod MSA oz. v primeru LJLJ še po principu MRVA (minimum radar vectoring altitudes), ki bolje definira posamezna območja minimanih višin za vektoriranje. Pilot mora upoštevati kontrolorjeva navodila, če se mu zdi karkoli čudno, lahko seveda vpraša. Če bi ATC letalo spustil toliko prenizko da bi se v kokpitu oglasil alarm za GPWS (ground proximity), bo pilot upošteval slednje in ne kontrolorja.

2.) Teoretično naj bi se vse odvijalo kot je publicirano na karti, torej do DOL in potem po published tracku nazaj v ILS z desne strani. Če bi kontrolor želel letalo direktno iz inbound tracka holdinga (ali drugega segmenta holdinga) poslati v ILS, bi mu moral dati heading za v ILS, vendar se pogosto tudi ta heading izpušča in pilot sam interceptira.

1.) Ni nujno, da bo pilot pri missed approach sploh šel v holding. Če radarska kontrola normalno obratuje, bo le-ta pilota zvektorirala nazaj v ILS v neki sekvenci, odvisno od prometa. Holding pride v poštev pogosteje, če ne dela radar, če pilot čaka na izboljšanje vremena ali če se pripravlja na let do alternacije.
Kontrola bo navadno dala pilotu čimboljši direct (DCT) na neko točko, ki ga že takoj ali pa čimprej pripelje na začetek STAR-a alternacije. Včasih niti odlet STAR-a ne bo potreben in bo kontrola usmerila letalo direktno proti FAF ali pa zvektorirala bolj ali manj direktno, spet odvisno od koncepta tamkajšnjega kontrolorja, prometa, itd.
Ponudil si sicer že nekaj odgovorov k tej točki, vendar se stvar bolj komplicirana le v primeru, da ATC izvaja samo proceduralno kontrolo, brez radarja, ki temelji na zelo povečani separaciji, na javljanjih pozicije, časa, razdalje od sredstev, itd. Tak zapleten potek letenja do alternacije bi torej bil izveden le, če te ATC ne bi videl na zaslonu.
Recimo, da letiš iz LJLJ na LJMB pod proceduralno kontrolo (brez radarja) in si trenutno na 4600 FT v DOL holdingu. V tem primeru bi po DOL letel direktno na VALLU in potem na STAR, od STAR-a naprej je vse publicirano. Med DOL in VALLU sicer obstaja en-route minimalna višina, vendar če pogledaš sektorske višine okrog DOL v krogu 25 milj, ki so označene na kartah, ni nobenega posebnega razloga, da bi se moral že dodatno vzpenjat na neko višino še v holdingu. Z nekim normalnim gradientom vzpenjanja se vedno pride čez MSA. Če kak posamezen SID zahteva večji gradient vzpenjanja, to tudi piše na karti in ga lahko letiš le s takim letalom, ki se s tem gradientom tudi vzpenja.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 18 Feb 2008, 21:10 
Odsoten

1) Ruta do prve alternacije je vedno najavljena v flight planu, tako da sta tako kontrolor kot pilot na istem kaj se bo letelo. V praksi pa odlet do ALT zgleda tako, da ti kontrola nudi vektorje, do neke točke, k krati pa ti sporočijo katere točke bodo sledile po prvi (predvsem v primeru da si se odločil za 2 ali 3 alternacijo) V teh primerih ponavadi ni časa / goriva za finese, ker ti že fino skače kuzla v rit zaradi goriva / vremena, tako da ponavadi dobiš direct - to neke točke, kjer se začne priletna procedura za dotično letališče.

2) Praksa glede prestrezanja ILS iz DOL je taka, da se zbašeš na LOC po hitrem postopku in v bistvu ne zaključiš holdinga kot takega. Tudi avtopilot je sprogramiran tako, da ko mu daš EXIT HOLDING, ne bo odletel celotne procedure do konca, ampak z maksimalnim nagibom zavil proti sredstvu na katerega je baziran holding, in nato nadaljeval pot.

3) SOP Arrowa iz AA letalske šole pravi da je 1 stopnja zakrilc postavljena 1-2 Nm pred FAP, kolesa grejo ven na FAP, 2 stopnja pa na 2000 ft above TDZ. Takrat se kliče tudi LDG checklista.
Na CRJ je G/S prestreza z hitrostjo 180, kar pomeni 1 stopnja zakrilc (8°). Seveda govorim o normalni operaciji in letenju ILS app, in ne LOC VOR, NDB ali prestrezanju G/S od zgoraj....

4) V AA je praksa, da briefing pred poletom vedno naredi Capt, s tem da če je leteči cop, ta prebere SID z FMS ja, capt. pa jo preveri na karti. Briefing se praviloma dela v angleščini, in tko te bodo tudi učili v šoli.

Depratrure briefing naj bi vseboval:

Status letala (če je kaj U/S)
Vreme (Nevihte, icing itd)
Notame
SID (tu vzameš karto, prebereš številko in datum veljave, MSA, natko pa poveš kako se leti procedura, skupaj z omejitvami, TRANS ALT, postopek kontaktiranja departure frekvence itd..
NAV setup (redionavigacijska sredstva, preselektirani radiali)
Emergencey procerudes (E/O SID, abort na stezi itd)

Arrival Briefing (dela ga Pilot Flying):

Status letala (če je kaj U/S)
Vreme (Nevihte, icing itd)
Notame
STAR
APP (isto prebereš kater APP se bo letel, številko karte, datum effektivnosti MSA, najvišja prepreka na karti, potem pa začneš tam kjer se je končal STAR, Višina FAP, višina prečkanja OM / nadomestka, minimum, TDZE, G/A procedura, nato APP course, ILS freq, (oz VOR, NDB), postavitev inštrumentov, v primeru nepreciznih approachov se ti splača omenit timing do minimuma če le ti niso bazirani na DME,
Posebnosti po pristanku (APU on/off, Transponder on/off, ali je dovoljen max reverse ali ne, kje boš zapustil stezo, ali greš sam na ground frekvenco ali ne itd...
Alternacije, s koliko goriva bi se začel spravljat tja, kakšno vreme je tam, katero bi si sploh izbral, koliko holdinga si lahko privoščiš itd...

Na splošno pa poanta briefingov ni v tem "da so odčvekani" ampak da se oba v kokpitu zmenita kako bosta to odletela. V praksi traja briefing tam nekje 3 minute, če se leti znana letališča, če pa imaš kaj novega / zafrknjenega, potem se vzame čas in se celotno zadevo predebatira.

Briefing for ILS app RWY 31 in LJU

Aircraft status OK, no limitations

Weather CAVOK, no ANTI ICE, NO IGNITION

Inserted TELSI 2A arrival from Chart 10-2 effective 29 sept 05
MSA based on DOL from our sector 9500ft
After TELSI track 135 until 22 DME DOL min altitude 11000 ft
then
Left turn track 150 until 20 DME DOL
After 20DME DOL we can descend to 9000 ft to 16 DME DOL and then to 6000 untill crossing MG NDB

After MG, we have chart 11-1A eff 12 avg 05
Crossing MG we continue track 150 untill D12,2 DME LJB
then left turn to ABKAM
ABKAM is FAF for RWY 31 at 4600 ft
we cross OM 4,2 LJB DME at 2566 ft
minimum 1391 ft
RWY treshold elevation 1191 ft

in case of missed approach
Straight ahead 2,2 DME LJB
left turn to intercept and follow track 105 to DOL
climbing to 4600 and enter holding

ILS frequency 110,50, course 305
ADF 1 set to MG 296
ADF 2 set to KAM 328

After landing Transponder off, APU on, vacating RWY via G

Alternates ZAG and MBX, we would proceed to one in accordance with dispatch
We nedd 800 kg of fuel min to proceed to ZAG, but we will divert with 1000 which leaves us about 400 kg extra, which is enough for about 30 min holding...

Briefing compleated, any questions?

Tkole nekak to zgleda...

5) prijaveš direct to med točkami in to je to. Tudi v AA planih se to dosti pojavlja.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 20 Feb 2008, 17:04 
Odsoten

Najlepša hvala obema!!! =D> Zelo sta mi pomagala, res še enkrat hvala!

Imam pa še nekaj vprašanj, vendar trenutno nimam časa tipkat, tak da se bom še oglasil. :)

LP

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 02 Mar 2008, 21:57 
Odsoten

Imam še nekaj vprašanj glede IFR letenja.

1.) Nekaj me bega glede minimalnih višin MEA (minumum en-rute alt.). Posamezna ruta je ponavadi razdeljena na več segmentov pri čemer ima običajno vsak segment svojo MEA. V neki knjigi o IFR letenju sem prebral, da ni potrebno, da si na mejni točki že na naslednji zahtevani višini ampak se v tej točki lahko šele začneš vzpenjati.
Naprimer: ruta poteka od zahoda proti vzhodu. Najprej je MEA 5000 ft, nato po neki točki pa 9000 ft. Po tem kar piše v knjigi se jaz lahko v tej točki šele začnem vzpenjati in ni potrebno da sem že na 9000 ft. V primeru, da je v točki potrebna že višja višina od 5000 ft, pa bi bila ob točki npr. opomba "MCA 7000 E", kar pomeni, da je MCA (minumum crossing alt.) v tej točki pri letu proti vzhodu 7000 ft. To pomeni da naj bi letalo prečkalo točko na višini vsaj 7000 ft in ne 9000 ft kakor je MEA takoj za točko.

Nekako se mi takšno pravilo zdi zelo čudno, predvsem, ker definicija MEA pravi, da velja na celotnem segmentu rute. Nekako se zdaj ta pravila tepeta. Potem je tukaj še vprašanje, če se res začnem dvigati šele v tej točki, kakšen minimalni gradient moram dosegati? Nekako se mi res ne zdi logično, da se v tej točki šele lahko začneš dvigati...
Potem sem šel brskati še za drugimi viri in nikjer nisem našel nobene razlage glede tega vprašanja. Sem pa v Jeppesenovih mapah kjer so priletne karte (konkretno v General mapi, poglavje "introduction", str 57) našel razlago simbolov in tam je to dejansko res tako narisano: Ruta gre v smeri jugovzhod, najprej je MEA FL 60, nato se v točki LOMAS poveča na FL 90, ob točki pa je pod koordinatami opomba "MCA FL 60 SE". Torej mora biti res kaj na tem?
Nato sem pregledal več en-route kart in nikjer nisem našel niti ene takšne opombe... Zdaj pa me zanima, ali takšno pravilo morda velja le v Ameriki (to sem prebral v ameriški knjigi), ali velja tudi pri nas?

Sem pa slučajno nato na SID karti za Celovec (10-3B) našel podoben primer. Gre za RASTA dep. Gre tako: Na SID-u je med odletno proceduro označena točka KILO ob njej pa opomba "At or above 10000'", vendar je takoj za to točko na isti proceduri označena MEA 12000. Da je vse skupaj še bolj čudno, je čez 18 milj še ena točka ob kateri je ponovno opomba "At or above 12000'". Zakaj, če je bila že prej MEA 12000? In zakaj je bila na točki KILO opomba 10000 ft, če je potem MEA 12000?

Če bi mi lahko kdo kako pomagal mu bom zelo hvaležen. Ubistvu me zanima predvsem to: Ali moram biti takoj na začetku segmanta na potrebni MEA ali se takrat lahko šele začnem vzpenjati? In če velja slednje, s kakšnim gradientom se vzpenjam?

2. Naslednje vprašanje se nanaša na racetrack. Sicer sem opazil, da obstaja že tema za holding, vendar bi vprašanje zastavil kar tu, ko sem že ravno pri tem. Če pa je komu ljubše, lahko vprašanje prestavim v omenjeno temo.

Torej, racetrack je del priletne procedure in ga je potrebno obvezno odleteti, razen, če ni drugače povdarjeno na karti. Glede tega me zanimata dve stvari:

a.) V primeru paralelnega vstopa v racetrack pravila pravijo, da če je potreben nadaljni spust v inbound leg-u, lahko začneš s spustom šele ko si "established". To pomeni polovica odklona pri ILSu in VORu in +-5° pri NDBju. Ampak pri paralelnem vstopu je tako, da prideš na inbound leg le nekaj sekund pred točko nad katero poteka racetrack, pri tem pa nimaš dovolj časa, da se spustiš na naslednjo višino, kar je posebej neugodno pri nepreciznem priletu. Kako potem odletiš racetrack v primeru paralelnega vstopa? Mar narediš en paralelni vstop ter nato zavrtiš še en race track ter tako šele v drugem racetracku začneš s spuščanjem?

b.) Racetracki so lahko zelo veliki. Bodisi so določeni z veliko razdaljo, bodisi je čas outbound lega tudi do 3 min. Ponovno mi niso jasni paralelni vstopi v tem primeru. Naprimer, če delaš direktni vstop, normalno zavrtiš racetrack, v primeru offset vstopa letiš 1,5 minute pod kotom 30° nato pa zaviješ v outbound leg. Kako je pa s paralelenim vstopom? Ali letiš naprimer 3 minute (oz. npr. 7 NM, če je določen z razdaljo) v nasprotno smer ter nato narediš zavoj na inbound leg?

c.) To vprašanje se nanaša na b. točko. V primeru, da je velik racetrack postavljen tako, da si takoj po zavoju na inbound leg postavljen pred FAP in lahko začneš s spustom. Takšen primer je Gradec, kjer je racetrack velik 7 NM. Ampak kako je tukaj spet s paralelnim vstopom?? Mar pri vstopu preletiš izhodiščno točko, obrneš v nasproten heading ter letiš do mejne DME točke ter nato spet obrneš v inbound leg. Ker tukaj se pojavi ta problem, da tako pri inbound zavoju krepko prečkaš točko FAP in ni šans da lahko začneš s spustom. Kaj je potrebno storiti v tem primeru? Se pelješ nazaj 7 milj na isti višini, narediš še en normalen racetrack in se šele nato spustiš v prilet?

Ali lahko raje narediš klasičen enominutni paralelni vstop, ko v drugo preletiš izhodiščno točko (pri Gradcu je to GRZ VOR) pa greš v racetrack in se pelješ v outboundu do sedme milje ter nato zaviješ inbound in začneš prilet? Ali pa se moraš po preletu točke peljat 7 milj outbound, nato narediš inbound zavoj v paralelnem vstopu in se peljati nekaj milj nazaj na VOR ter se nato spet od VORa 7 milj v outbound legu ter zavoj v inbound in šele nato spust?
Ali tretja možnost: nekako preračunaš in spalniraš paralelni vstop tako, da si po zavoju "established" še pred FAP. To pomeni, da pri vstopu letiš dalj od 7 NM od VORa. Ali to lahko narediš? Točka inbound zavoja na outbound legu je na sedmi milji, FAP tudi nekje okrog sedme milje, na profilu pa je opomba pri inbound zavoju "Remain within 10 NM of VOR".

Upam, da sem bil dovolj jasen. Najlepša hvala za pomoč!
:wave:

Aja, Mare še eno vprašanje glede tegale:
Mare napisal/-a:
2) Praksa glede prestrezanja ILS iz DOL je taka, da se zbašeš na LOC po hitrem postopku in v bistvu ne zaključiš holdinga kot takega. Tudi avtopilot je sprogramiran tako, da ko mu daš EXIT HOLDING, ne bo odletel celotne procedure do konca, ampak z maksimalnim nagibom zavil proti sredstvu na katerega je baziran holding, in nato nadaljeval pot.

Če sem prav razumel pri izhodu iz holdinga nato na hitro zaviješ nazaj na DOL ter nato od VORa letiš proti točki ABEAM kjer prestrežeš localizer? Ali se kar med "inbound leg-om" zbašeš na localizer, ki ga mimogrede prečkaš?

Zadnjič spremenil Rusjan, dne 03 Mar 2008, 00:13, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 03 Mar 2008, 10:07 
Odsoten

Med inbound legom na DOL prestrežeš LOC, in ko si enkrat na njem se postaviš v HDG 305. V praksi na Arrowu to zgleda tako da si na HSI postaviš ILS s coursom 305, na NAV2 sredstvu pa imaš postevljen R340 DOL.

Kar se tiče tvojega 1 vprašanja... Tako odhodne kot priletne procedure se načeloma leti po načelu continious climb / descent, kar pomeni da se vzpenjaš direktno na neko višino ki je višja od MEA in od constraintov na danih točkah. V veliki večini primerov so SID narejeni tako da jih zmore tudi ARROW. Tovrstne dileme so enostavno rešene tako, da se zavedaš climb gradienta, ki ga zmore tvoje letalo in ga primerjaš s zahtevanim za dotični SID. Konkretno v LJMB je za RWY 33 SID Vallu 2H, ki ob standarnem zavoju nazaj na MI z Arrowm ne odletiš (ne izpolniš zahteve 4500 ft @ MI). Tako se v tem primeru zmeniš za Vallu 2L....

Tako bi tovrsten tegobe jaz reševal v praksi...

Kar se pa od teorije tiče, upam da ti bo kdo od teoretskih megaznalcev prispeval svoja 2 eurocenta.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 24 Mar 2008, 16:15 
Odsoten

Malo zamujam, ker sem imel težave s priklopom na net, ampak vseeno bolje pozno kot nikoli: Hvala za odgovor! :)

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 7 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za: