Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 31 Maj 2026, 15:51

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 28 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Parking je v zraku??
OdgovorObjavljeno: 14 Avg 2004, 13:13 
Odsoten

Z Afcadom 2.21 skušam naredit eno travnato letališče, če je zadeva brez parkinga ni nobenih problemov, če pa postavim parking pa je le ta 1m v zraku. Probal sem že vse mogoče opcije, pa pregledal sem help, pa nič.
Kaj mi je storiti?

lp

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 Avg 2004, 20:13 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Ojla,
teale pa nikakor ne uspem 100% doumet. Pa še premalo podatkov si podal.
Torej, ali se ukvarjaš z obstoječim letališčem ali delaš novo? Imaš objekte na tem letališču že postavljene ali ne? Kako si v AFCADu definiral letališče in objekte?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 Avg 2004, 20:56 
Odsoten

Res sem malce zmedeno napisal. Torej naredil sem LJMS za fs2k4. Prenesel sem letališče za 2k2 in sem texturo ter bgl skopiral v addon scenery. Z afcadom sem pa na novo postavil letališče: koordinate po podatkih v 2k2 readme fajlu, pisti sem pa postavil v smeri kot so v real life in od oka v približno enaki oddaljenosti od hangarja. Stezi sem seveda nastavil travnati. Nastavljal sem edino še tower view, ker so hangarji bili v napoto, pri tower view. Določil sem še starting locations na vseh štirih začetkih stez in pa tower frekvenco. Do sem na letališču ni nobenih problemov, ko pa postavim parking positio in v fs pri izbiro pozicije izberem parking je pa avion 1m v zraku in seveda, ko se peljem na stezo se na koncu parking perimetra prevrne.

btw: če želiš ti dotični bgl lahko pošljem in ga lahko postaviš med letališča na slovenia.avsim.net.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 Avg 2004, 23:09 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Daj pošlji, če Ti ni odveč pa pogledam kaj je s tem. BTW, Murska Sobota bo na CD2 :wink:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 14 Avg 2004, 23:12 
Odsoten

Kraj: Maribor Slovenija
miro pošlji mi letališče da vidm kak si naredo

Lep dan želim

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 01:20 
Odsoten

>Goran: Poslal sem ti file. CD2 pa najbrž letos še ne bo končan, ali?
srčno upam, da se motim

>Utva: Letališče ti pošljem, ko ga bova z Goranom porihtala.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 02:24 
Odsoten

Kraj: Maribor Slovenija
miro torej si samo prekopiro letališče da je zdaj tudi za fs 2004

kdaj pa bo gotov? :shock:

Lep dan želim

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 14:10 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

miro napisal/-a:
>Goran: Poslal sem ti file. CD2 pa najbrž letos še ne bo končan, ali?
srčno upam, da se motim

Kje neki, ni variante! Naj se še malo spočijem od dela za CD1. Prihodnje leto, če bo velik sreče in dovolj zagnanosti, pa še to v jeseni. Iz izkušenj s CD1 pa dodaj k temu še vsaj pol leta...
V glavnem, nemogoče je zdele 100% natančno rečt, takrat bo, ker je treba še vse objekte narest pa oblečt v tekture, vmes bo pa skor ziher FS2006 zunaj, pa spet se bomo j---li s posebnostmi in kaj dela/kaj ne dela, pa treba bo počakat na softwer, ki bo posebnosti znal poštimat.... Urgh, me že glava boli!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 14:37 
Odsoten

Kaj pa LJMS si pogledal, imo je problem v dvojnih teksturah za piste, jz pa ne vem kako naj zbrišem stari teksturi iz fs2k2.

To bi se najbrž dalo ztrihtat v Gmaxu. Ker sem fresh user gmaxa me zanima kako konvertirat bgl fajle, da jih potem lahko urejaš v gmaxu.

lp

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 14:57 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Nisem še pogledal, ker sem neki druzga počel. Dvojne teksture, heh... to se zna zgodit tudi v FS2004 in v Slo2004, razlog pa je v prioritetah scenerya. Teksture se Ti pokažejo od AFCAD2 fajla in od letališča samega, in če hočeš gledat slednje, potem mora biti prioriteta AFCAD2 mape nižja od samega letališča, in v slednjem moraš dat t.im. exclude na letališče (ni treba da je velik) pa zginejo one nesrečne piste, twyi ipd.
Kar se gmax-a tiče pa Ti zaenkrat še ne znam kaj dosti pomagat, samo opozorim Te, da nikakor ne delaj celotnega letališča v enem kosu v gmaxu, ker boš imel hude probleme. Sicer pa http://www.scenerydesign.org/forum pa se razsvetli :wink:.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 15:09 
Odsoten

Gorchi napisal/-a:
moraš dat t.im. exclude na letališče (ni treba da je velik) pa zginejo one nesrečne piste, twyi ipd.

Kaj je to exclude in kako to poštimaš?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 15:40 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Miro,
v moji LJMS ni videti nič katastrofalnega. Če dam samo Tvoj AF2 v default scenery, potem mi čez pisti raste drevje :lol: pa vse skup je neravno. A Ti uporabljaš AF2 fajl samostojno ali z LJMS iz mojega weba?

Okoli exclude-a pa tkole. Exclude je to kar beseda pomeni: iz scenery izvzemi objekte, navigacijska sredstva, autogen... Exclude ja lahko za scenery pred 2004 in za 2004 in naprej. Prvi je narejen v SCASMu (narediš ga s programi kot je FSSC, Airport for Windows... ali na roke), drugi pa je v XML. Lahko ga narediš s programom SceneGenX ali pa s programčkom, ki ga dobiš v Avsim libraryu, sam se ne spomnim imena.

Zdej z excludom pol počistiš teren, če je neraven, ga moraš še poglihati (poravnati). To narediš s Flatten ukazom, lahko v SCENERY.CFG, lahko v LWM sceneryu, lahko s FSSC, Airport for Windows itd.

In ko imaš tako pripravljen tern, potem se začne zidanje: izdelava objektov v GMAXu, FSDSju, EOD (ta program izumira), FSNOVA. In potem te objekte skup sestaviš v scenery s kakim programom kot je FSSC, Airport for windows, za FS2k4 tudi SceneGenX ali pa na roko, v XMLu. In zlato pravilo je, vsak objekt v svoj fajl, skup povezan potem res v en generalni fajl. Itak je najbolje objekte dat v t.im. knjižnico (library), od kjer jo kličeš iz drugega fajla, t.j. tam kjer so vsi objekti oz. njihove referenčen točke povezane v celoto. Primer, LJLJLIB.BGL je knjižnica teh objekov, LJLJ.BGL je pa sam scenery, kjer so referenčne točke teh objekotv povezane v celoto.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 19:14 
Odsoten

Citiram:
v moji LJMS ni videti nič katastrofalnega. Če dam samo Tvoj AF2 v default scenery, potem mi čez pisti raste drevje icon_lol.gif pa vse skup je neravno. A Ti uporabljaš AF2 fajl samostojno ali z LJMS iz mojega weba?

LJMS iz tvojega weba sem prenesel v default scenery + af2 file, ki sem ga naredil sam, saj LJMS drugače ne dela v fs2004 - saj texture so tam kjer bi morale biti, tako, da če se slučajno pelješ mimo se lahko ustaviš v bufetu :) , letališča pa ni v seznamu, tako, da ne moreš poletet z njega.

Lahko bi naredil tako, da v af2 file ne bi postavil nobenih objektov stez ipd, in bi se potem videle samo teksture iz LJMS 2k2, samo potem ne dela radio, čeprav nastavim tower frekvenco, saj af2 file nima stez, čeprav se v igri vidijo piste iz ljms 2k2.

Očitno se bom moral malo poigrat z exclude.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 20:06 
Odsoten

Kraj: Krško
Exclude=N46 37.91,E16 9.57,N46 37.20,E16 10.72, all

Evo exclude za LJMS ;)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 20:08 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Mah ne, lej kaj naredi. Daj AF2 fajl v Addon scenery\scenery mapo, LJMS pa daj v eno drugo mapo, npr. D:\Sceneryi\LJMS. Addon scenery je že prijavljena, LJMS prijaviš kasneje in ima pač višjo proriteto. Na webu objavljeni LJMS ima exclude že notri, in ker ima višjo prioriteto, Ti bo avtomatično popucal taxiwaye in piste pa si rešil problem. Jaz imam skoraj tako narejeno (Addon scenery mape ne uporabljam). Bo šlo?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 20:35 
Odsoten

Gorchi napisal/-a:
Mah ne, lej kaj naredi. Daj AF2 fajl v Addon scenery\scenery mapo, LJMS pa daj v eno drugo mapo, npr. D:\Sceneryi\LJMS. Addon scenery je že prijavljena, LJMS prijaviš kasneje in ima pač višjo proriteto. Na webu objavljeni LJMS ima exclude že notri, in ker ima višjo prioriteto, Ti bo avtomatično popucal taxiwaye in piste pa si rešil problem. Jaz imam skoraj tako narejeno (Addon scenery mape ne uporabljam). Bo šlo?

To sem že probal, pa ne dela.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 20:50 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Ti bom poslal v ZIPu ono kar imam jaz skupaj z AF2 fajlom...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Avg 2004, 21:54 
Odsoten

Hvala, vendar sem že porihtal tako, da sem pisti v afcadu nastavil tako, da se moje piste in pizte iz ljms2k2 prekrivaju in se sploh ne opazi, da ma Murska Sobota osem vzletnopristajalnih stez :wink: . Ja pa tower frekvenco sem moral nastavit na 123,75, v real life je 123,5, ker je na 123,5 automatic weathe report sljg.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Avg 2004, 00:33 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Miro,
za slednje dobiš rešitev v sredo. Sem popravu afcad za LJSG, da ne teži na 123,50 vsepovsod po državi :)
Sicer pa zakaj 8 pist, zakaj ne 4??? 2 iz mojega dodatka, 2 iz Tvojega pa je. Pa ukini one luči in oznake na TWYu, ker je nerealno razen če...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 16 Avg 2004, 20:04 
Odsoten

8 pist : vse skupaj so štiri in na vsaki lahko vzletaš v obe smeri, tako da je to 8, sicer pa ni važno.

Če si z oznakami mislo na one črte na taxiwayu; teh seveda več ni.
Luči sem na 19 odstrani, na 27 pa mamo luči, sicer brez rdečih luči na koncu piste(trenutno sicer ne delajo, ker je nekdo pretrgal kabel, ne vem točno kaj so počeli).

Moram še downloadati nekaj naših letal in jadrilic, tako, da bo nekaj prometa na letališču, btw se da s TT in AI flight creator kako namištat, da letalo samo kroži okrog letališča, oz od točke A do točke B.

Še eno vprašanje o Slovenija 2004. Ker se lahko pojavijo problemi z dvojnimi teksturami je najbrž najboljše, da scenery ročno naložiš v scenery library in mu določiš najvišjo prioriteto? Dvojne teksture se najbrž pojavijo, če maš inštalirane še kakšne sceneryje od sosednjih držav.

btw:
Ali veste, da so v Soboti včasih vzletali in pristajali vojaški reaktivci. Pred slabimi 20 leti smo v sklopu enega velikega večdnevnega mitinga imeli eno par dni na obisku jastreba, ki je naredil eno par šolskih krogov.

Zadnjič spremenil miro, dne 16 Avg 2004, 20:18, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 28 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: