Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 09 Jun 2026, 07:48

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 6 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Budapest scenery Andraz Kozma
OdgovorObjavljeno: 25 Mar 2003, 19:19 
Odsoten

Kraj: Ljubljana
Zivjo forumovci,

da vam ne bo dolgcas, vas bom prosil se za en nasvet:

Pri sicer zelo lepem omenjenem scenariju Budimpeste sta zraven dodani 2 .bgl mash datoteki, ki okrasita okolico letalisca.
Vendar pa mocno obremenita procesor (klasicna ignoranca programerjev).

Zato sem jih vrgel ven. Ko je ze vse lepo stimalo, pa sem opazil, da sedaj ko ni vec mesha letalsice stoji na grajskem hribu, ki se dviga kakih 100 ft nad ostalo pokrajino.

Goran mi je svetoval, naj se npr. s Cesno postavim na vse stiri konce letalisca si zapisem kordinate in spustim letalsice z dodatkom flatten vrstice v scenery.cfg v FS2002.

Po opravljenem garaskem delu je bil rezultat popolnoma nekaj drugega.

Glavni del letalisca se je spustil, vendar pa je ena vzletna steza ob letaliscu kljub temu ostala na hribu dolgem kot sama steza, druga steza pa je sama lebdela v zraku s staticnimi letali in nekaj objekti vred.

Ostalo pa je tudi nekaj hribov, ki so obkrozali letalisce.

Lebdece dele se da verjetno odpraviti s popravkom nivoja letalsica v afcadu, za ostale hribe pa nimam pojma.

Vesel bom vsakega nasveta.

LP,
Andrej

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 25 Mar 2003, 20:03 
Živjo !

Si se pa spustil v nekaj, za kar se bojim, da ni enostavne rešitve, ali pa sploh ne. Tudi sam sem hotel "pošlihtati" LYBE, ki je bil originalno namenjen za FS98, je še v redu delal v FS2000, v FS2002, pa so bili rezultati nekaj nekaj podobnega kot opisuješ ti v LHBP. Se bojim, da boš moral mesh kar dati nazaj kjer je bil in pač potrpeti s slabšim framerate-om.
Sicer bo pa jesen kmalu tu in si bomo morali kar vsi, ki bomo hoteli leteti s "century" omisliti že spet hitrejše PC-je :(

Na vrh

Naslov prispevka: Budapest
OdgovorObjavljeno: 25 Mar 2003, 20:18 
Odsoten

Kraj: Ljubljana
Zivjo Andrej

imas prav :cry: . Ko sem sedaj v drugem poizkusu ze vse spustil in je zgledalo ravno, pa mi z afacdom ni uspelo spustiti se steze, ki je se vedno lebdela :evil: .

In ce tudi je bilo videti ravno, se je ko sem se zapeljal na apron zdelo kot da so dvojne teksture: bil sem na zemlji in hkrati nad stavbami.

Za century pa: takih racunalnikov se ne delajo. Moj 1,7 bi moral dirkati, pa se kljub temu vcasih bori s kaksno sceno ali letalom. Airbus 320 Wilco Pilot in command, ga je hotel degradirati v 386 :wink: .

LP,
Andrej

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 26 Mar 2003, 10:39 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Andrej(a)!

Vsekakor se strinjam, da rešitev problema ni ravno enostavna. Če pista "lebdi" v zraku, potem to pomeni, da moraš teren približati pisti in vsem objektom in zato moraš narediti t.im. flatten terrena. S tem ukazom, ki ga lahko enostavno vpišeš v datoteko scenery.cfg (rabiš le koordinate in pa višino), lahko dvigneš ali spustiš teren.
S programom AFCAD pa lahko spreminjaš pozicije gate-ov, kje potekajo taxiwayi, da se letala ne vozijo travi, itd.. ne moreš pa spreminjati višine objektom in pisti.
Kar se tiče onega Tvojega mesh terraina je pa takole. Trenutno obstajata 2 tipa:
  • mesh terrain narejen s TexPoly komandami za FS2000
  • mesh terrain narejen po mreži geografskih točk; le-te pa so dobljene od geodetskega zavoda
Prvi tip je nadvse FPS požrešen, kar ste lahko izkusili nekateri, ki ste sneli mesh Ljubljana-mesto iz stare Kužnikove strani (http://users.volja.net/flysim/scenarij.htm). Drugi tip je predvsem veliko bolj težek za narest in mogoče še večji problem so podatki, ki jih je skoraj nemogoče dobiti zastonj pa da so hkrati dovolj natančni (ampak ne preveč!!!), je pa res to, da s takim meshem dejansko popraviš originalni teren v FSju in se pri FPS komaj kaj pozna. In iz tistega, kar si napisal, predvidevam, da gre za dokaj veliko območje mesh terraina tipa 1, po možnosti fotorealističnega...
Aja, AndrejD; ni za pričakovati, da bo teren v FS Century of flight kaj boljši, saj baje MS uporablja geodetske podatke ločljivosti 30m in to so na internetu najbolj natančni zastonj podatki - GTOP030. Tisti, ki bi se rad poigral z njimi, jih dobi na temle linku:
[*]http://edcdaac.usgs.gov/gtopo30/w020n90.html. Seveda pa brez teorije ne bo šlo:

In toplo priporočam ogled vseh možnih sporočil v novičkarski grupi Scenery Design na www.Avsim.com http://ftp.avsim.com/cgi-bin/dcforum/dcboard.cgi?az=list&forum=DCForumID10&conf=DCConfID3

Evo, več kot preveč informacij, sedaj pa kdor se želi ukvarjati s tem, veliko uspeha in veeeeeeeliko časa želim. Sam se ukvarjam s tem 2 leti, pa še vedno se mi zdi, kot da nič ne vem :(

Pozdravček

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Apr 2003, 17:24 
Odsoten

Kraj: LJ
Citiram:
Aja, AndrejD; ni za pričakovati, da bo teren v FS Century of flight kaj boljši, saj baje MS uporablja geodetske podatke ločljivosti 30m in to so na internetu najbolj natančni zastonj podatki - GTOP030. Tisti, ki bi se rad poigral z njimi, jih dobi na temle linku:
[*]http://edcdaac.usgs.gov/gtopo30/w020n90.html. Seveda pa brez teorije ne bo šlo:

verjetno si se zapisal, pa vendar na de bo nesporazuma, MS ne uporablja DEM loclljivosti 30m ampak 30arcsec (30 kotnih stopinj) kar pri ekvatorju znasa okoli 1Km (to ti je GTOPOP30)... 30m DEM je recimo SRTM-1 (1arcsec)

LP

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Apr 2003, 23:28 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Sandor,
pravzaprav odkrito povedano noben ne ve, kakšne podatke MS uporablja, vsekakor pa je Slovenija "preveč ravna". Hvala za tvoj popravek! Mimogrede pa Ti povem, da se v te GIS zadeve lih ne razumem najbolj; bolj sem doma v podatkovnih bazah, pa še to na enostavnih :roll: ...
Lep pozdrav.

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 6 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom