Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 23 Apr 2026, 00:32

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 74 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: @Klemenko - fotografije
OdgovorObjavljeno: 19 Nov 2009, 18:37 
Odsoten

Kraj: Jesenice
Včerj sem dobil nov objektiv 55-250 IS. In ker sem šel v Kranj v šolo, sem šel par minutk prej od doma in naredil en hiter postanek še "mimogrede" na Brniku...

Slike so tukaj :)
A320 na apronu
Slika
A320 taxy
Slika
A320 T/O
Slika
A320 going away :mrgreen:
Slika
Air France
Slika
TNT
Slika
DHL
Slika
Rus_1
Slika
Rus_2
Slika
Za tegale pa ne vem :oops:
Slika
S5-DDZ (1)
Slika
Še ena...
Slika

Upam, da slike niso prevelike...Če so, jih bom zmanjšal...Samo povejte...

LP,Klemen F.

Na vrh

Naslov prispevka: Re: @Klemenko - fotografije
OdgovorObjavljeno: 20 Nov 2009, 19:51 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Klemen, niso prevelike (tako kot pri sosedih) samo ne vem, malo te ostrina daje (majhen ISO, preveč odprta zaslonka)... Daj kakšen EXIF podatek prosim.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 20 Nov 2009, 22:56 
Odsoten

Objektiv, katerega sem kupil, ne slavi najbolj po lepih slikah. Namreč stal me je "samo" 300EUR, razpon pa je 55-250 oz. v 35mm razredu je to 88-400... Zato se malo tolažim, da je to zaradi same "ne-kvalitete" objektiva.

Drugače gremo pa lepo po vrsti... (vse slikane Z vključenim IS):
1-ISO 400, F16, 1/50 (DODAN DIGITALNI ZOOM);
2-ISO-400, F16, 1/60 (DODAN DIGITALNI ZOOM);
3-ISO-400, F16, 1/60;
4-ISO-400, F9, 1/200;
5-ISO-400, F16, 1/40 (DODAN DIGITALNI ZOOM);
6-ISO-400, F16, 1/30 (DODAN DIGITALNI ZOOM);
7-ISO-400, F16, 1/50 (DODAN DIGITALNI ZOOM);
8-ISO-400, F16, 1/50 ;
9-ISO-400, F16, 1/40 ;
10-ISO-400, F16, 1/160;
11-ISO-400, F10, 1/400;
12-ISO-400, F16, 1/100;

Nekatere slike sem moral še digitalno povečati, torej cut-paste metoda (oz. obrezovanje)...Res pa je, da sem slikal kar z veliko vrednostjo zaslonke, bilo pa je nastavljeno na slikanje z prioriteto zaslonke...

LP,Klemen F.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 20 Nov 2009, 23:11 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Klemenko napisal/-a:
1-ISO 400, F16, 1/50 (DODAN DIGITALNI ZOOM);
2-ISO-400, F16, 1/60 (DODAN DIGITALNI ZOOM);
3-ISO-400, F16, 1/60;
5-ISO-400, F16, 1/40 (DODAN DIGITALNI ZOOM);
6-ISO-400, F16, 1/30 (DODAN DIGITALNI ZOOM);
7-ISO-400, F16, 1/50 (DODAN DIGITALNI ZOOM);
8-ISO-400, F16, 1/50 ;
9-ISO-400, F16, 1/40 ;

Hm, zakaj pa taka kombinacija zaslonke in časa? Pa še ISO na 400? Pri tako zaprti zaslonki pride že do difrakcije, kar tudi povzroči neostro sliko. Mislim, da bi bilo bolje, če bi zaslonko bolj odprl in skrajšal čas, če pa bi že hotel tudi daljše čase, pa raje še znižal ISO - no, to je le moje mnenje.
Si slike po pomanjšanju dodatno ostril in zakaj ne? :)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 20 Nov 2009, 23:28 
Odsoten

Te slike s tako veliko vrednostjo zaslonke sem stestiral, ali bi dobil lepše in boljše slike z večjo ali manjšo vrednostjo zaslonke...Objektiv je nov, moram se ga malo navaditi...To so bile praktično prve fotografije s tem objektivom...
Starega (18-55) že nekoliko poznam, tega pa še ne :oops:
Bom drugič slikal z manjšo vrednostjo zaslonke, pa bomo videli kako bo...
Slik pa nisem ponovno ostril, ker "ne poznam" še toliko programa (Adobe Photoshop CS2)...

Pa še nekaj me zanima...Koliko bi jaz pridobil pri samo obdelavi slik, če bi slikal v RAW, kajti sedaj slikam v JPG formatu...

Hvala že vnaprej za odgovore in nasvete...

LP,Klemen F.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 20 Nov 2009, 23:45 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Klemenko napisal/-a:
Slik pa nisem ponovno ostril, ker "ne poznam" še toliko programa (Adobe Photoshop CS2)...

Če slike pomanjšuješ v Photoshopu, je koristno, da pri pomanjšavi izbereš opcijo "Bicubic Sharper (best for reduction)", dodatno pa lahko po pomanjšavi ostriš na več načinov. Verjetno najbolj enostaven je filter "Unsharp Mask", sam pa ponavadi raje izberem malo drugačen način. Trenutni sloj (layer) dupliciram, nato na njega dam "High Pass filter" z vrednostjo "Radius" nekje med 0,3 in 1,5 (odvisno od željenega efekta), potem pa ta sloj nastavim kot "Overlay".
Je pa seveda način ostrenja stvar osebne izbire in okusa.

Klemenko napisal/-a:
Pa še nekaj me zanima...Koliko bi jaz pridobil pri samo obdelavi slik, če bi slikal v RAW, kajti sedaj slikam v JPG formatu...

Pridobiš lahko zelo veliko, vendar le ob pogoju, da se spoznaš na nadaljnjo obdelavo (kar pa ti praviš, da se ne preveč) in pa da imaš na voljo več časa, saj je potem potrebno vsako sliko dodatno obdelati. RAW format je hvalažen tudi zato, ker se da na njem odpraviti določene napake, ki si jih naredil ob zajemu slike (ponavljam, določene napake, ne vseh :)).
Sam imam nastavljen fotoaparat tako, da mi hkrati shrani RAW in JPEG format - JPEG za takojšnjo uporabo, RAW pa za naknadno obdelavo (če se mi ljubi ;)). Sicer gre tako na pomnilniško kartico skoraj polovico manj posnetkov, imam pa zato dve kartici v fotoaparatu (CF in SD hkrati).

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 20 Nov 2009, 23:51 
Odsoten

Bom tole z layerji in ostrenjem malo poiskusil jutri, pa recimo objavim rezultat pred in po obdelavi...

Kar pa se programa tiče, se bom moral pa malo še UČITI, malo preko youtube-kanala (praktični primeri), malo pa preko manuala...

LP,Klemen F.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 22 Nov 2009, 21:15 
Odsoten

Včeraj nisem uspel objaviti mojih rezultatov, jih bom pa danes. Malce pozno, vendar bolje kot nikoli...

Testiral sem drugi del Stipovega načina o ostrenju. Torej način z high pass filter-jem...In moram reči, da mi je kar ratalo no :)
Tu sta dva primera:
Pred posegom
Slika
...in po posegu.
Slika
Še drugi pred posegom
Slika
...in po posegu.
Slika

Malce več je ostrine, tako da so slike že malenkost lepše :)

Stipe HVALA :mrgreen:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 22 Nov 2009, 22:33 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Rimske Toplice (Celje)
probi slike še popravit v photoshopu z :

image > adjustments > levels ... pa se malo poigraj (Ctrl+L)

image > adjustments > color balance (Ctrl+B)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 22 Nov 2009, 22:43 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Rimske Toplice (Celje)
takole mogoče

tam sem "POTEM" še malo zarezal v "PREJ" da se vidi pri zastavi...

Slika

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 23 Nov 2009, 20:17 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Klemenko,
pri teleobjektivih si pozabil na še eno pravilo - min. čas naj bi bil obratno sorazmeren z velikostjo gorišnice, torej pri 200mm bi moral imeti čas 1/200s ali raje 1/250 in manj. Zaslonko pa bi jaz dal nekje okoli 9-11, več ne verjamem, da je smiselno.
Drugače pa ostrenje v Photoshopu gre lahko po tem receptu, obstaja pa še en recept in to je Filter -> Sharpen -> Unsharp mask. Malo si poglej tele strani:
http://www.earthboundlight.com/phototips/unsharp-mask.html
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/unsharp-mask.htm
http://photocritic.org/unsharp-mask-sharpening-photos-photoshop/
http://www.diyphotography.net/photoshop/using-unsharp-filter-to-increase-contrast

P.S: Daj probaj zmanjšati sliko v Photoshopu in potem tako sliko objavi, če nič drugega zaradi tega, ker ohraniš EXIF in ker je pomanjšava boljše opravljena.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2009, 12:38 
Odsoten

@zagar:
Hvala za nasvet. Sem slike že doma pri sebi popravil, samo še spremeniti jih moram na forumu, da bo očitna razlika.
Igral sem se pa še malo z t.i. "Noise reduction", prav fletna zadevca. Samo paziti moraš, da ne izgubiš preveč ostrine pri tem dejanju.

@Gorchi:
Hvala tudi Tebi za linke, ki si jih prilimal zraven. Zelo zanimivo branje, moram reči.
Kar se pa slike tiče Te pa ne razumem. Ali Ti hočeš, da jo najprej "obdelam" in šele nato pomanjšam, ali naj jo samo pomanjšam in tako prilimam na forum? Kajti jaz tudi ob pomanjšanju slik, ohranim EXIF datoteko oz. te podatke o sliki!

Drugače pa ČE bo čas, se bom jutri spet ustavil na LJLJ za kratek čas pred šolo. Bom probal to teorijo s časom (glede na goriščnico) in objavil rezultate.

P.S.:
Gorchi imaš kaj namena priti 19.dec na Jesenice (saj veš kam) :) Zadnje srečanje v tem letu...

LP,Klemen F.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2009, 14:55 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Klemenko,
pravilo obdelave fotk je, da jih porihtaš pri originalni ločljivosti. Šele potem jih začneš obrezovati in manjšati. Kar se EXIFa tiče je pa tako, da Photoshop (vsaj CS2 in kasnejši) EXIFa ne povozijo, ko shranjuješ sliko, razen če seveda ne greš v "Save for Web". Kolikor je meni znano, vsi spletni strežniki, ki omogočajo pomanjševanje slik pri shranjevanju, počistijo EXIF informacije. Ergo, pomanjšaj sliko na računalniku, potem pa shrani brez dodatnih kljukic na spletni strežnik ;)

Sicer pa kar se tiče optimizacije gorišnice in zaslonka, sam poskušam narediti zadevo nekako tako, da ali sproti gledam v kukalu, kaj mi aparat hoče narediti ali pa mogoče naredim kak poskusen posnetek vnaprej, da vidim, kam aparat tace moli. Potem pa skorigiram zadevo in eventuelno spet preizkusim. Žal se to dobro obnese v pogojih, kjer se svetloba ne spreminja preveč, kar pa je za fotografiranje letal težko urediti. Velja pa poskusiti.

19.december - malce predaleč je, ne morem še nič reči, ponavadi je december poln nekih praznovanj, marsikdo me hoče tu in tam tako da težko zdajle obljubim. Bi pa veljalo razmisliti, imam nekaj robe za preskusiti ;)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2009, 16:21 
Odsoten

Jaz se prej nikoli nisem ne vem kaj obadal s slikami oz. z obdelavo teh slik. Pač imel sem fotoaparat, ki mi je dokaj dobre slike (kar se ostrine in nasičenosti barv tiče) delal. Sedaj imam pa DSLR in kar naenkrat barve niso OK, ostrina (zaradi MOJE napake) ni OK, pa še par drugih zadevc je...In vse to za sabo pač potegne to OBDELAVO teh slik. Kajti s to obdelavo se da veliko popraviti (vsaj večino). Samo kako se lotiti te obdelave, na kakšen način in kako nasploh in KAJ sploh narediti, da bo slika taka kot mora biti, je pa drugo vprašanje.

Saj sedaj ko sem odprl to temo, sem se v "kratkem času" kar dosti naučil, kar bo moja dobra popotnica za naprej. Za kar se Vam vsem zahvaljujem že vnaprej.

Da Ti še odgovorim na Tvoj post Goran...Bom pa od sedaj naprej urejal slike PRED pomanjšanjem in obrezovanjem. Kajti samo za poizkus sem vzel ISTO sliko, ter naredil zelo podobne nastavitve pri obeh. Samo z razliko, da sem eno uredil in pomanjšal, drugo pa njaprej pomanjšal in nato uredil. Razlika je bila očitna. Veliko lepša in veliko manj šuma v sliki je bilo pri tisti, ki sem jo najprej uredil in popravil, šele nato pa pomanjšal.

LP,Klemen F.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2009, 17:45 
Odsoten

http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1789&z=1
Malo branja.

Ma jaz sem se tudi sekiral, ko sem gledal fotke na monitorju (pa nimam slabega), ko pa sem dal fotke razvit oz. sprintat sem bil ful kul the best zadovoljen. :D

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 25 Nov 2009, 23:56 
Odsoten

@ucman:
Hvala Ti za link.

Danes sem se spotoma v šolo odpravil še za kratek čas (kolikor sem ga pač imel) na LJLJ in napravil en hiter fofo-sešn :mrgreen:

Tu so pa slike...In SO boljše od prejšnič :)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Upam, da so tudi vam boljše kot zadnič :)

LP,Klemen F.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 26 Nov 2009, 00:56 
Odsoten

Slike so mi zelo všeč =D> =D> , edino levels-e bi še popravil. Slike so presvetle, kar pa se da z njimi lepo popraviti.

L-Ž pozdrav!

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 26 Nov 2009, 15:34 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Klemenko, napredek je takoj viden. Sedaj pa se še malo poukvarjaj z (barvnimi) profili na aparatu pa boš si mogoče prihranil nekaj dela kasneje. Malce več kontrasta, malce povečaj nasičenost barv in si tam ;)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 26 Nov 2009, 16:22 
Odsoten

Gorchi napisal/-a:
Klemenko, napredek je takoj viden. Sedaj pa se še malo poukvarjaj z (barvnimi) profili na aparatu pa boš si mogoče prihranil nekaj dela kasneje. Malce več kontrasta, malce povečaj nasičenost barv in si tam ;)

@Gorchi & Easy star:
Hvala 8)

Barvne profile lahko izbiram na fotoaparatu. Sem o tem tudi že sam razmišljal. Kajti v navodilih za uporabo nekje piše, da je mogoče izbrati profil barv za obdobje JESEN...Torej da bodo listi malo bolj barvno izgledali in ne tako "sivi" in pusti...

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 26 Nov 2009, 21:53 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Ne gre samo za barve, ki odstopajo bolj ali manj od realnosti, gre za blede barve. Za pravo barvo je pa odgovorna nastavitev ravnovesja beline. Priznam, tudi sam imam večinoma na avtomatično nastavljanje beline. Žal še nisem pogruntal dobrega, ne preveč kompliciranega načina kako določiti pravo belino. Ampak če pogledaš svoje slike, recimo ona z nosom CRJ 900 AOE je barvah in ostrini krasna, mogoče (???) je malce premalo nasičenosti in kontrasta. Sicer imam pomisleke o nasičenosti (morebiti jo je celo dovolj), kontrast pa manjka. Ta slika je recimo meni tehnično gledano najboljša, če odmislim "odtekanje terena" :D
Turkish A320 je za kanček presvetel, recimo za 1/3 ali 1/2 EV, barve so malenkost sprane. Popravek kontrasta bi verjetno rešil slednji problem.
Ano S5-DRS ima za moj okus popolnoma nerealne barve. Kako je do tega prišlo pa ne vem.
Cessna S5-DJH ima sence malce preveč temne, po drugi strani pa ostali del deluje presvetel. Enako velja za CRJ-900 tik preden se obrne na pisto. Ostala dva CRJ 900 (v celoti) pa sta za moj okus všečna, edino teren poglihaj.

Klemenko, tole je za moj okus; upam da ne bom edini, ki kritizira Tvoje fotke in jemlji moje kritike kot tisto, kar bi sam popravil. Sicer pa jemlji moje kritike dobronamerno in seveda v želji, da se vsi malce manj izkušeni naučimo delati fotografije, ki so vsaj tehnično gledano, dobre, čim boljše. Druga štorija pa je kader, to pa je stvar vsakega posameznika ;)

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 74 prispevkov ]  Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: