Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 26 Jul 2026, 17:49

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 112 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Sep 2006, 12:39 
Odsoten
Uporabniški avatar

Nekaj dodatkov, ki so le moji osebni komentarji.

Pravilnik o finančnem poslovanju je naveden samo implicitno v 24. členu.
44. člen omenja pravilnik o finančno-materialnem poslovanju.
Treba se je znebiti te nekonsistence in eksplicitno definirati ali oba pravilnika ali samo enega (tule bi nam zelo prav prišel latinski xor). Treba je navesti nujnost sprejema teh (tega) pravilnika.

V 17. členu so navedeni organi kluba : zbor članstva, svet Kluba, upravni odbor Kluba, predsednik Kluba, nadzorni odbor Kluba, častno razsodišče. 36. in 37. člen dodajata še podpredsednika in generalnega sekretarja, kar ni konsistentno s členom 17.

Glede prekrivanja funkcij lahko pride do konflikta interesov. Funkcije upravljanja in funkcije nadzora se morajo med seboj izključevati in to mora biti eksplicitno navedeno.

Mislim, da bi bilo smiselno navesti, da organi kluba opravljajo funkcijo prostovoljno in za svoje delo niso plačani.

4 letni mandat za organe se mi zdi rahlo dolga doba. Običajneje je eno ali dve leti

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Sep 2006, 12:56 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
GregA napisal/-a:
Goran, verjetno si spregledal besedico "lahko" takoj v začetku te alineje 13. člena. Torej že piše "Klub lahko..."

Jap, res je!

zgemba napisal/-a:
Nekaj dodatkov, ki so le moji osebni komentarji.

Pravilnik o finančnem poslovanju je naveden samo implicitno v 24. členu.
44. člen omenja pravilnik o finančno-materialnem poslovanju.
Treba se je znebiti te nekonsistence in eksplicitno definirati ali oba pravilnika ali samo enega (tule bi nam zelo prav prišel latinski xor). Treba je navesti nujnost sprejema teh (tega) pravilnika.

V 17. členu so navedeni organi kluba : zbor članstva, svet Kluba, upravni odbor Kluba, predsednik Kluba, nadzorni odbor Kluba, častno razsodišče. 36. in 37. člen dodajata še podpredsednika in generalnega sekretarja, kar ni konsistentno s členom 17.

Glede prekrivanja funkcij lahko pride do konflikta interesov. Funkcije upravljanja in funkcije nadzora se morajo med seboj izključevati in to mora biti eksplicitno navedeno.

Mislim, da bi bilo smiselno navesti, da organi kluba opravljajo funkcijo prostovoljno in za svoje delo niso plačani.

Se strinjam, še posebej z zadnjim!
zgemba napisal/-a:
4 letni mandat za organe se mi zdi rahlo dolga doba. Običajneje je eno ali dve leti

V originalu je tudi Grega to napisal pa smo udeleženci "sestanka" prejšnji četrtek bili raje za daljši mandat od dveh let. Vsekakor pa prosim še ostale, da poveste kaj menite o tem!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Sep 2006, 14:04 
Odsoten

Kraj: Dol pri Lj.
Citiram:
Pravilnik o finančnem poslovanju je naveden samo implicitno v 24. členu. 44. člen omenja pravilnik o finančno-materialnem poslovanju. Treba se je znebiti te nekonsistence in eksplicitno definirati ali oba pravilnika ali samo enega (tule bi nam zelo prav prišel latinski xor). Treba je navesti nujnost sprejema teh (tega) pravilnika.

Z navedenim predlogom sem 24. člen popravil.

Citiram:

Z navedenim predlogom sem popravil 17.člen.

Citiram:
Glede prekrivanja funkcij lahko pride do konflikta interesov. Funkcije upravljanja in funkcije nadzora se morajo med seboj izključevati in to mora biti eksplicitno navedeno. Mislim, da bi bilo smiselno navesti, da organi kluba opravljajo funkcijo prostovoljno in za svoje delo niso plačani. 4 letni mandat za organe se mi zdi rahlo dolga doba. Običajneje je eno ali dve leti.

K 17.členu dodan nov odstavek: "Vsak član Kluba, ki je izvoljen v organ Kluba za opravljanje svojih dolžnosti v okviru Kluba ne sme prejeti plačila, vendar pa lahko zahteva povračilo materialnih stroškov, ki so kot povračljivi predvidevani v pravilniku o finančno - materialnem poslovanju kluba." Pojasnilo: član Kluba sme zahtevati kilometrino, nadomestilo za prehrano (po Vladni uredbi!), povračilo cestnin, ipd. če je v imenu in za račun Kluba "poslan na teren", vendar pa mora z verodostojnimi listinami nastanek in vrsto stroška tudi upravičiti ter dokazati (potni nalog + odrezek od cestnine, računi,...).
Vsekakor pa se ima član (moralno!) pravico tudi tem povračilom odpovedati, kar knjigovodsko pomeni, da gre zahtevek med "prispevke člana klubu".

Nezdružljivost funkcij je že navedena v zadnjem odstavku 17.člena. Mislim, da je dovolj eksplicitna. Bom pa pri javni predstavitvi (če ne prej kot na zboru) pojasnil vsak člen posebej

Mandat 4 let se predlaga zaradi naslednjih razlogov: dejansko (operativno) leto je pri delu kluba vedno krajše od 8 mesecev (počitnice, fakultetne in šolske obveznosti,...). Neracionalno bi bilo volilni zbor sklicevati vsako leto (stroški sklica zbora, stroški izdelave glasovnic). Pri pogosti menjavi upravnih organov to tudi pomeni, da je potrebno pogosteje opravljati primopredaje poslov, uvajati.... skratka čas se bo izgubljal na administrativnih namesto programskih zadevah. Zbor bo na svojem prvem sestanku razpravljal in sprejel program dela za obdobje podeljenih mandatov, tako da bodo upravni organi imeli nalogo izvajati tisto, kar bo zbor določil. Vsako leto pa se bo lahko ta program še ustrezno nadgradil, zbor pa bo nadziral izvajanje in odstopanje od izvajanja posameznih nalog. Sam sem tudi za 4 letno obdobje, ni pa problem popraviti, če bo volja drugačna.

Hvala za vse dosedanje pripombe.

Na vrh

Naslov prispevka: POMEMBNO !!!
OdgovorObjavljeno: 19 Sep 2006, 13:06 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
KOLEGI, TO JE POMEMBNO OBVESTILO GLEDE STATUTA KLUBA VLS !!

Čas za vse pripombe, komentarje in predloge za spremembe je še do NEDELJE, 24. SEPTEMBRA, DO 24. URE.

Potem gre statut na lektoriranje in ga potrdimo na ustanovnem zboru dne 14. 10.

O vseh morebitnih nadaljnih spremembah in dopolnitvah se bomo potem pogovarjali med naslednjimi srečanji, oz. zboru, to pomeni PO SPREJETJU STATUTA !!

TOREJ, še nekaj časa imate za predloge, mnenja, komentarje, ker v ponedeljek to ne bo več možno! Vsaka zadeva potrebuje svoj čas in vrstni red ...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 19 Sep 2006, 14:39 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Odlično, ravno sem hotel vprašati, kdaj bom zadevo dobil v roke, da se ne bo preveč zavleklo...

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Sep 2006, 12:43 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Čas se izteka, res nima noben še kakšnih pripomb?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Sep 2006, 13:55 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Gorchi napisal/-a:
Čas se izteka, res nima noben še kakšnih pripomb?

Jaz jih imam malo morje, vendar so slovnične narave - to pride na vrsto kasneje :mrgreen: .

Mimogrede, strinjam se z g. Dularjem glede uporabe besedne zveze "virtualni letalci", ki je uporabljena že kar v preambuli. Tukaj bi nujno morali uporabiti drug izraz, saj letalci nismo virtualni (smo kar realne osebe), le letenje je virtualno - iz istega razloga smo tudi spremenili naziv kluba. Možnosti sta dve:
- ali uporabimo drugo besedno zvezo (ne vem, katero)
- ali iz preambule sploh umaknemo ta izraz in bi se potem prebralo takole: "Klub virtualnega letalstva Slovenije (v nadaljevanju: Klub) je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje ljubiteljev virtualnega letenja ter drugih, ki se združujejo zaradi skupno določenih interesov, opredeljenih v tem statutu."
Mnenja?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Sep 2006, 14:07 
Odsoten

Se v celoti strinjam s takšnim popravkom in mislim, da je povsem na mestu. Predvidevam tudi, da bo redakcijskih popravkov (na mojo veliko sramoto in žalost) precej :) :) :) in da boš imel precej dela. :oops:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 22 Sep 2006, 14:11 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Še ena mi je "padla v oko":

"Član je dolžan: s svojim znanjem sodelovati v procesu izobraževanja ostalih članov Kluba "

Ali res smemo zahtevati od članov, da sodelujejo v procesu izobraževanja?
Ali smemo npr. od Rajca zahtevati, da nam je s svojim strokovnim znanjem na voljo za izobraževanje drugih članov? Seveda ga lahko za to prosimo, zahtevati pa tega vsekakor ne moremo (tudi če mu za to plačamo, je taka zahteva neutemeljena oz. ne sodi med dolžnosti člana).
Bolje bi bilo v pravice članov vpisati, da imajo pravico do izobraževanja na področju letalstva - kdo in kako jih bo izobraževal, je pa že druga stvar.

Na vrh

Naslov prispevka: Re: POMEMBNO !!!
OdgovorObjavljeno: 27 Sep 2006, 15:33 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Libero napisal/-a:
KOLEGI, TO JE POMEMBNO OBVESTILO GLEDE STATUTA KLUBA VLS !!

Čas za vse pripombe, komentarje in predloge za spremembe je še do NEDELJE, 24. SEPTEMBRA, DO 24. URE.

Potem gre statut na lektoriranje in ga potrdimo na ustanovnem zboru dne 14. 10.

Danes je sreda, 27. september 2006, ura je 13:34UTC, statuta pa še vedno nisem prejel v lektoriranje. Saj se ne silim in tudi nočem biti siten, vendar ne pričakujte čudežev in lektoriranega besedila v roku enega dneva od takrat, ko mi ga boste poslali - tudi moj prosti čas je zelo omejen.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Sep 2006, 15:40 
Odsoten

Boštjan, danes zvečer (beri:ponoči) na tvoj mail.

Kot sem že obljubil v preteklih objavah, bom Statut pred lektoriranjem tehnično preoblikoval (vsebinsko ostane vse isto razen predlogov popravkov). Tudi jaz si želim (da bi imel) več prostega časa, verjemi. :oops:

Ko sem že ravno pri besedi (zastavljam bolj retorično vprašanje): je Statut res tako zanič pripravljen, da (z redkimi izjemami) ni nihče predlagal kakšnih sprememb/predlogov razen nekaj redakcijskih? :shock:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Sep 2006, 16:06 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

GregA napisal/-a:
Ko sem že ravno pri besedi (zastavljam bolj retorično vprašanje): je Statut res tako zanič pripravljen, da (z redkimi izjemami) ni nihče predlagal kakšnih sprememb/predlogov razen nekaj redakcijskih? :shock:

Ali pa tako dobro :mrgreen: .

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Sep 2006, 16:17 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Stajerska
Jaz mislim, da je statut kar v redu sestavljen.....tako, da ga kar cim prej poslji Stipetu v obdelavo

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Sep 2006, 18:18 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Se strinjam z Antonom. Mislim, da tisti, ki smo imeli pripombe, smo jih izrazili in tudi uskladili tukaj. Na srečanju 14.10. ga ne bomo več brali, samo še glasovali bomo ali smo za sprejem ali ne. Do tedaj pa bo statu na voljo na linku, ki ga bom objavil tukaj in si ga lahko vsakdo prebere; pravzaprav bo postal javno dostopen v okviru domačih strani KVLS, če se strinjate?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Sep 2006, 18:25 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Jaz sem ga prebral, preštudiral in predelal in po mojem osebnem mnenju je odlično sestavljen in dotika se vseh bistvenih področij, pušča pa nam še tudi dovolj manevrskega prostora. Sicer pa je statut bolj "potreben" kot uradni dokument in ne bo predstavljal za nas kakšne "praktične" obremenitve, je pa na nek način naša ustava in pomemben dokumant, na katerega se seveda sklicujemo.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Sep 2006, 09:43 
Odsoten

STATUT JE POSLAN V LEKTORIRANJE.

Hvala za vse predloge in komentarje.

Predlagam, da bi se konrc tega vikenda sestal iniciativni odbor (lahko tudi pri meni!) ter se dogovoril o delu ustanovnega zbora (dnevni red, volitve,...). Prvi teden v mesecu oktobru (to je naslednji teden!!!) bo potrebno razposlati vabila, gradiva,... ČAKA NAS ŠE VELIKO DELA IN BI BILO PRAV, DA SI GA MEDSEBOJ PORAZDELIMO IN SKOORDINIRAMO POTEK DOGAJANJ NA ZBORU!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Sep 2006, 10:11 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Grega, jaz sem za! Vseeno mi je ali v soboto ali v nedeljo. Mislim pa, da bi bila nedeljska različica srečanja še najboljša, ker ima Goran v soboto preveč obveznosti (Goran, saj se ne motim, ne); recimo, pozno popoldne, proti večeru ... meni je tako vseeno ...

Kaj pa ostali?

Tu bi apeliral predvsem na:

Goran Brumen
Nejc Brelih
Aljoša Kodba + njegova boljša polovica (saj je Polona, ne?) (Veš, imena so moja šibka točka)

če pa se želi še kdo aktivno vključiti v delovanje kluba, bo zelo dobrodošel in toplo vabljen!

Graga, se slišiva!

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Sep 2006, 14:25 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Statut sem prejel - upam, da bo zadeva dokončno obdelana čez vikend (do sobote namreč nimam časa).

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Sep 2006, 15:40 
Odsoten

Igor, zelo dobro povabilo.

Tudi sam se strinjam za nedeljo, vendar pa bi prosil, da se dobimo v bolj zgodnjih urah kot oni četrtek, ko smo zasedali do dveh zjutraj, saj nas čaka veliko dela. Predviden dnevni red (oprosti za to samoiniciativo, potrebujem nadaljnje informacije !) nedeljskega sestanka bi bil vezan na ustanovni zbor:

1. priprava in lokacija ustanovnega zbora (vsebinska, tehnična)
2. priprava osnutka predloga poslovnika in ostalih gradiv za potrebe ustanovnega zbora ter delovanja kluba, ki jih mora sprejemati zbor
3. osnutek predloga programa dela in finančnega načrta Kluba
4. evidentiranje in obveščanje članstva ter gostov (potencialnih sponzorjev) za ustanovni zbor
5. organi ustanovnega zbora
6. eventualni kandidati za organe ustanovnega zbora ter organe Kluba
7. volitve in izvedba volitev
8. zaključek ustanovnega zbora in kasnejši program
9. mediji: obveščanje, tiskovna konferenca, izjave za javnost (pred in takoj po ustanovitvi)
10. rokovnik vseh obveznosti vezanih na ustanovni zbor

Sam sem se pripravljen maksimalno angažirati navkljub vsem obveznostim, ki jih imam. Rad bi, da se zadeva izpelje brez zapletov, zato bom pripravil kar bom zmogel, da bo sestanek potekal konstruktivno. Bi pa prosil, da se zgornji dnevni red še okrepi s predlogi ostalih zainteresiranih.

Ker bo sestnek (zaenkrat je planiran) pri meni doma prosim, da vsi, ki se sestanka nameravate udeležiti in bi radi sodelovali pri ustanovnem zboru, predhodno to namero sporočite Igorju K.

Prav posebej dobrodošli tudi tisti, ki bi radi z menoj diskutirali o statutu, ter ostalih ustanovnih temah: rad jih bom pojasnil.

PS: Obljubim, da bo ozračje bolj gostoljubno kot zadnjič. :oops:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 28 Sep 2006, 21:58 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Sorry, ne bo šlo kar se mene tiče. Mam do vrha glave dela (video + služba) in preprosto ne morem - v soboto me cel dan ni, v nedeljo sem sicer doma ampak no go. Med tednom imam komaj kaj časa in nedelje pa ne dam. Da lahko naredim spodoben video, rabim nekaj ur in ne bo šlo. Se me pa bo dalo dobiti kaj na SkyPe (po predhodni najavi na GSM/e-mail). Sorči.

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 112 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: