Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 09 Jun 2026, 07:35

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 54 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 18:33 
Odsoten

Kraj: Dol pri Lj.
oldrockster napisal/-a:
Kaj pa ce bi jo udarili v povsem drugo smer, pa bi se klub imenoval "Klub S5V", vsi ki se ukvarjajo z letalstvom bodo vedeli, da ste iz Slovenije, tisti v je pa za virtualno, ali pa N za navidezno, ce ima kdo kaj proti virtualnemu.

O tem sem tudi jaz premišljeval in ideja sploh ni napačna, če oznake S5 ne bi uporabljali tudi radioamaterji. :D

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 19:05 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
GregA napisal/-a:
- težave pri upravnem postopku

Grega, še enkrat - verjemi mi, da ne glede na odgovor ge. Orel težav pri registraciji zaradi dodatka "Slovenije" oz. "Slovenija" pravno gledano ni in jih ne sme biti.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 19:51 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Pred časom smo imeli pri nas na faksu Društvo IVSA Slovenia....Intl. Vet. Stud. Assoc. Slovenia.
Dobivali smo podporo s strani vseh vladnih in nevladnih organizacij za organiziranje nasih dejavnosti. Nikol se ni nihce ubadal z Slovenija oz. Slovenia.

Osebno mislim, da SLO sploh ni pomembna. V mednarodnih odnosih smo lahko Virtual Flying club from Slovenia....tega ne bo mogel nihce spodbijati.
Seveda to ni predlog imena...gre se samo za to, da ne glede na ime, ki si ga bomo izbrali v slovenskem jeziku- v tujini bomo predvesm prepoznavni v tem smislu.
Kar pa se SLO tice- marketing lahko spromovira ime Letece Klobase ( ne vem kaj je z mano in klobasami :) ) pa nas bodo tudi vsi prepoznali.
Evo moj prispevek :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 19:55 
Odsoten

Tudi sam sem prepričan, da težav NAČELOMA ne bi smelo biti in podpiram idejo SLOVENIJA/E. Verjetno pa vsi vemo, da imajo NEKATERI uradniki SVOJO (=togo birokratsko) LOGIKO razmišljanja. Naj bo povsem jasno. Moj cilj (in ta mora ostati kratkoročen!) je čimbolj elegantno in čim hitreje spraviti pod streho ustanovitev kluba (kar pa ne pomeni po liniji najmanjšega odpora!!!).

Če sem povsem natančen (te točke so optimalno zaporedje dogodkov s terminskim planom procesa ustanovitve in smo o njih okvirno govorili včeraj):
1. pripraviti do 01.10.2006 vse dokumente, da bo ustanovitev uspešno potekala
2. do 04.10. vse (zaenkrat še 8) ) zainteresirane obvestiti o ustanovitvi, jih povabiti k včlanitvi, jim poslati gradiva ipd...
3. do 13.10. zagotoviti, da se bo vsa procedura ustanovitve potekala skladno s predpisi, da bodo vsi papirji...
4. do 20.10. vsi dokumenti se morajot vložiti v upravni postopek
5. klub prejeme registracijo še v novembru 2006 (če bo vse po sreči!)
6. v istem mesecu bomo že konkurirali na razpisih za financiranje tudi iz javnofinančnih skladov za l. 2007

THE WORST CASE SCENARIO: Če naziv kluba ne bo korekten (po logiki upravnega organa) bo to pomenilo, da bomo morali ponovno sklicevat občni zbor (tokrat VSEH ČLANOV, ne le ustanoviteljev) in sicer nekje v novembru 2006, ponovno sprejemati statut, pripravljati vse dokumente, itd... tako da bo klub ustanovljen dejansko z 2 mesečno zamudo. Glede na Igorjev predlog prireditve, ki bi predstavljala klub, bo le-ta lahko šele v decembru (kar je glede na VESELI DECEMBER nesmisel) oziroma januarja so izpiti (mladih ni, so za knjigami), februarja pa so počitnice. Torej ostane marec. Ker ne bomo imeli registracije ne bomo mogli konkurirati na razpisih za izboraževalno dejavnost, investicije, ipd. Precej zoprna reč, ne?

PREDLAGAM REŠITEV: v dneh prihodnjega tedna se pridobi pravno mnenje iz pristojnega ministrstva (če bo Igor želel, bom pripravil dopis, v katerem bom opozoril na že obstoječe klube, ki nosijo ime Slovenija in ga lansiral na kompetentne institucije), ki se ga skupaj z vlogo vloži pri registraciji društva. Za pravno mnenje bom zaprosil tudi pravno službo Vlade in Državnega zbora. Statut in dokumente bom pripravil v obliki, ki bo omogočala, da se bo vse eventualne popravke lahko uvajalo karseda hitro in učinkovito, ter da bodo stvari potekale v dobro kluba. Po Zakonu o upravnem postopku je sicer organ dolžan delati v prid stranke, vendar pa vsi vemo, da se lahko v praksi zaplete že pri navadni fotokopiji, zato je PREVIDNOST povsem na mestu.

ps: če posegam v pristojnosti/delo,... kogarkoli iz kluba, se iskreno opravičujem. Trudim se, da bi bili čimbolj pripravljeni na ustanovitev ter nadaljnje delo.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 20:20 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Gorenjska
GregA napisal/-a:
Ker naj bi naziv kluba zajemal večinoma (v letalstvu prisotnih) aktivnosti (tudi catering :D in rekrutiranje stevardes :lol: ) je Polona predlagala, da bi besedo "letalcev" v nazivu Kluba spremenili v "letalstva".

Variante, ki sledijo:
a) Klub virtualnega letalstva Slovenije
b) Klub prijateljev virtualnega letalstva Slovenije
c) Klub ljubiteljev virtualnega letalstva Slovenije

Varianta a) je toga, tehnična, neprijazna in dopušča precej večje (neformalno) umeščanje izrazov, ki niso v korelaciji z nameni in cilji kluba (npr. "nasprotnikov", "sovražnikov", "nasilnega", "vojaškega", "terorističnega")...
z variantama b) in c) pa se uveljavi sinoči omenjena povezovalna dejavnost (by Igor) in daje bolj čisto podobo članstva kluba. Osebno glasujem za varianto c); zdi se mi, da bi bila najbolj splošna in izraža vse prvine "pozitivcev". 8)

V statutu bo opisana tudi aktivnost virtualnega letalstva kot dejavnost, ki zajema računalniško simulirano letenje, nadzor letenja ter ostale aktivnosti povezane z letalskim prometom. Pri svojem izvajanju virtualno letalstvo uporablja postopke, ki so praviloma identični s postopki v realnem letalskem prometu. Kako se zdi ta opredelitev ostalim?

Joj, nisem mislila spreminjat imena kluba ampak samo v preambuli razložit, da pod letalce spadajo tudi kontrolorji itd.

V zakonu piše samo da v imenu ne sme bit "Republika Slovenija". Mislim, da ne bi smeli imeti nobenih problemov, če je to Klub virtualnih letalcev Slovenije. http://www.google.si/search?q=klub+slovenije&hl=sl&lr=&start=0&sa=N

Drugače tudi varianta c) ni slaba ... ampak nekako smo zdaj že navajeni na KVLS.

LP,
Polona

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 20:44 
Odsoten

Samo v drobno opozorilo. Najbolj relevanten vir preučevanja besede "Slovenija" v nazivih vseh registriranih klubov je http://www.bsi.si/orodja/register-trans ... 7#iskalnik

Na spletu je namreč precej t.i. spletnih klubov, ki so pravzaprav samo "virtualni".

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 20:58 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Gorenjska
Aha, hvala za link ... vseeno pa mislim, da če obstaja Klub pivopivcev Slovenije, bi morali dovoliti tudi Klub ljubiteljev virtualnega letalstva Slovenije.

LP,
Polona

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 21:11 
Odsoten

Locke napisal/-a:
Aha, hvala za link ... vseeno pa mislim, da če obstaja Klub pivopivcev Slovenije, bi morali dovoliti tudi Klub ljubiteljev virtualnega letalstva Slovenije.

LP,
Polona

:lol: SE POVSEM STRINJAM !!!! Pregledal sem tudi staro in aktualno zakonodajo in ni mi jasno, kako je to mogoče. Zelo rad bi dobil uradno interpretacijo tega "fenomena". V sklepu vlada namreč navaja, da lahko Slovenija uporabljajo tisti, katerih dejavnost je trajno zagotavljanje kulturnih dobrin, vzpodbujanje kulturne ustvarjalnosti in varstva kulturne dediščine ter katerih nemoteno delovanje je v javnem interesu Slovenije na območju celotne države. Mogoče pa pašejo sem notri. :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 21:31 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Samo tole sporočilo še napišem, potem pa odneham - saj očitno govorim v prazno ali pa nihče ne bere, kar napišem.
Še zdaj sicer ne vem, o kakem sklepu vlade govori Grega, menim pa, da gre za že večkrat omenjeni (tudi s strani ge. Orel) Zakon o gospodarskih družbah. Ta zakon resnično omejuje uporabo besede Slovenija, vendar velja samo za firme, družbe, zavode in ustanove. Ta zakon se nas kot kluba ne tiče!

Zakon o društvih, ki se nas še kako tiče, pa govori o prepovedi uporabe besedne zveze "Republika Slovenija" v nazivu društva oz. kluba. Te besedne zveze pa mi ne uporabljamo (ker pač uporabljamo samo besedo Slovenija), torej to spet ni problem.

Kaj za vraga je treba ugibati, zakaj ima "Klub pivcev piva Slovenije" ali pa "Društvo ljubiteljev tenstanega krompirja Slovenije" to lahko v nazivu, če pa tega ne preprečuje nobena uredba? To je dovoljeno in pika. Prav tako kot oni pa imamo to lahko tudi mi.

Mislim, da sem povedal več kot dovolj in da sem tudi ponovil zadeve večkrat, kot bi bilo treba. Druga stvar je pa, da se zna zaradi napačne interpretacije zakonov in uredb s strani kakega ne preveč inteligentnega uradnika registracija zavleči (nikakor pa ne zavrniti) - tu pa dam Gregi popolnoma prav.

Še enkrat, mislim, da sploh ni več potrebna debata o tem, ali na koncu naziva lahko Slovenija ali ne - lahko je! Odločiti se moramo samo še, ali to hočemo, ali ne.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 21:47 
Odsoten
Uporabniški avatar

Dobro si povedal! Tudi Grega je enkrat prej že napisal pluse in minuse te besede "Slovenije" v imenu. Dajmo se sedaj pomeniti, kako potrebno je to imeti v imenu.

Jaz mislim, da več argumentov govori v prid imenu brez besede "Slovenije".

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 21:57 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Wow, kok ste se razpisal. Stipe, miljonkrat sem prebral besedna zveza "Republika Slovenija" ni dovoljena, tako da sem vzel na znanje in ravnanje, da s samo Slovenijo ne bi smelo biti problemov.
Tudi sam se strinjam z nazivom Klub ljubiteljev virtualnega letalstva Slovenije; je dolg naziv ampak, vsaj pri registraciji s.p., takih in drugačnih podjetij je možno registrirati dolg in kratek naziv. Če je možno tudi za društva, klube in združenja (sorry, nimam zakona pred sabo), potem je v kratki obliki lahko izpuščena beseda Slovenija in tak naziv uporabljamo v pravnem prometu znotraj meja RS. Na večjih srečanjih, tudi mednarodnih pa uporabljamo dolg naziv. Grega, Stipe, bi šlo? In Grega, če se postavim v Igorjevo vlogo, bi bil vesel in hvaležen, če napišeš pismo in vprašaš kakšen je pravni status uporabe besede Slovenija. Igor, upam, da se strinjaš. In za ostale enako.
:wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Sep 2006, 22:10 
Odsoten

Stipe: tudi jaz se bom počasi distanciral od te debate in počakal na odločitev in nadaljnja navodila. Ne zato, ker bi ne želel še naprej diskutirati ampak ker očitno ostaja med nama nek komunikacijski "feler". Ves čas se strinjam s teboj, da zakon pravi, da gre za besedno zvezo, da je mogoče to besedo vnesti, le da pri tem opozarjam na možne zaplete, ki bi se lahko zgodili... nič drugega. Mimogrede - v enem svojih začetnih postov sem navedel, za kateri sklep Vlade gre (Sklep o merilih in postopku za pridobitev dovoljenja za uporabo imena »Slovenija« ...) ter kdaj je bil izdan (julij 2006). Na žalost ga imam le v hardcopy verziji.

Sporočilo, ki ga je poslala ga. Orel je eksplicitno omejeno na besedno zvezo. V svojih dosedanjih diskurzih sem želel le apelirati na GOTOVO (lažjo, manj problematično, zato optimalno) REŠITEV PROBLEMA ter ODLOČITEV. Zaradi vseh prednosti in slabosti (ki so bili navedeni), se bolj nagibam k dodatku Slovenije, medtem ko bom brez godrnjanja sprejel sleherno odločitev/direktivo. Rad bi videl, da bi bila soglasna, vendar če ne bo šlo, pa vsaj večinska. Pa brez zamere, prosim.

Goran: z veseljem. Naj Igor pove, kaj misli, pa se bova zmenila. Bom pa počakal na nadaljne odločitve. Zmenjeno? Glede naziva je pa tako: skrajšana verzija se sicer uradno ne registrira (v obrazcu pri registrskem organu), čeprav pa je njena skrajšana (in v statutu določena) oblika dovoljena celo (ne boš verjel, kakšna doslednost!!!!) v relaciji do državnih organov; le računi, pogodbe, davkarija, ... morajo vsebovati daljši naziv. Bi lahko (tega jaz ne morem) objavil anketo s samo dvema možnostima (KLVL IN KLVLS)?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Sep 2006, 01:23 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Super tale debata ! Dogaja se ... Poglejte, v ponedeljek bom poklical g. Dularja na MzK (preko sodelavke, ki je zaposlena na MzK), takisto od nje pa dobim še kontakt uradnega predstavnika vlade za imenovanja, tako, da pade vsak dvom. Razmišljal pa sem tako: lahko je tudi KLVL, če pa že gremo v tujino, pa razgrnemo napis "Slovenija", kot to počnejo na raznih turističnih sejmih, ipd ...
Vsekakor pa se bomo odločili za najmanj zapleteno različico, saj mi nismo ime, ampak nas združuje nek skupni interes in ve se, kateri!

Bi se pa na tem mestu zahvalil vsem, ki ste se v to debato vključili, hvala STIPE, za res argumentirane navedbe in aktivnost, hvala GREGA za vso energijo in voljo, ki jo vlagaš v ustanovitev kluba, hvala GORANU, NEJCU, ALJOŠI, ŠPELI, ki so se včeraj do 2h ponoči trudili s statutom!! Hvala vsem, ki glasujete, komentirate, skratka, sodelujete! To je timsko delo! Vsak, še tako majhen prispevek, je velik prispevek! Že dobra misel je velik prispevek! Prepričan pa sem, da bomo s klubom marsikaj dosegli in če bo to to, kar si želim, vam / nam ne bo žal vsega truda !! Mene osebno ne zanima ne vloga, ne funkcija, ne naziv, zanima me le eno ... in to bomo zgradili skupaj!

In kakšen je moj glavni namen? Zadnje čase se v Slo povečuje zanimanje za VL; revija Letalo je razprodana v vseh kioskih v Mostah in za Bežigradom; ljudje, ki jih letenje vsaj malo zanima, berejo; in berejo tudi članke o VL ... in kličejo ... in sprašujejo ... mislim, da ima tudi Vito z novinci zadnje čase kar nekaj dela ... Še štirje pa čakajo na tisti trenutek, ko se bodo opogumili in priključili na IVAO ... in v enem tednu sta me doma, na predstavitvi obiskala dva, popolnoma nova, ki nista niti vedela, da obstajamo ... in že sta zamenjala računalnik, eden čaka na ADSL ... in ko bomo imeli prireditev z mednarodno udeležbo na GR po zgledu drugih klubov iz tujine, smo zmagali ... in prebili bomo mit o igračkanju! In vedno več nas bo in za velikimi prireditvami se ne bo potrebno ozirati v tujino, to SMO SPOSOBNI IMETI DOMA!

Vaš zvesti Libero :wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2006, 09:01 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

TOREJ: Klub Ljubiteljev Virtualnega Letenja Slovenije je zakonsko gledano nesporen naziv; tako kot je to že napisal Boštjan: prepovedana je raba "Republike Slovenije" , samo Slovenije pa je dovoljeno. Tudi termin "Virtualni" je nesporen, ker je prevzet iz tujke v rabo SKJ.

Bil sem na UE Ljubljana Center, Adamič Lundrovo nabrežje, kjer mi je prijazna uslužbenka razložila VSE, kar je povezanega z samo ustanovitvijo kluba, nazivom, ipd ... Ker trenutno nimajo gneče, bi bilo najbolje čimpreje napisati ustanovitveni akt in oddati vse potrebno, tako da bi imeli VSE urejeno v roku 14 dni. Ko pridejo v LJ študentje, bo malo večja gneča pri ustanavljanju ...

Torej:
- logo na glasovanje
- Grega, kako s statutom; se da malo porinit?
- vsaj trije ustanovitelji gremo na UE LJ

GREMO, DAJMO, FORZA RAGAZZI, poti nazaj ni ! ALLE' ALLE' :jipee:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2006, 10:03 
Odsoten

Igor, žal ta vikend nisem zmogel zaradi naročil, ki sem jih moral spraviti pod streho. Iskreno se opravičujem. Če bo vse po sreči bo zadeva v kratkem objavljena (najkasneje do srede zvečer, obljubim).

Glede imena sem informativno in nefomalno govoril z dvema (Generalni sekretariat Vlade in MNZ), ki sta mi zatrdila, da bi pri registraciji ne bi smeli imeti težav; v kolikor pa se bodo pojavile, bosta (tako en kot drugi) urgirala in podala pisno mnenje na UE.

Temeljni akt - STATUT - (kot sem že rekel v četrtek, na sestanku) lahko sprejmejo 3 ali več ustanoviteljev tudi ob kavi. Seveda bila bi varianta, da se izvede ustanovni zbor tudi tako, vendar pa je procedura povsem ista (zapisniki, volitve,...).

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2006, 13:31 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Govoril sem tudi z g. Dular Janezom (slavist na MzK), ki mi je zagotovil, da termin VIRTUALNI za našo dejavnost NI vprašljiv! Vendar, zaradi jasnosti mi je svetoval, da uporabimo VIRTUALNEGA LETALSTVA in ne LETALCEV, saj smo ljudje RESNIČNI in ne VIRTUALNI, samo letenje na simulatorju pa je VIRTUALNO ker se ne odvija v REALNEM svetu.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2006, 14:15 
Odsoten
Uporabniški avatar

Hja-
KLUB VIRTUALNEGA LETALSTVA SLOVENIJE

Zajame vse, ni poeticno, ni predolgo.

Jaz glasujem za to varianto.
LP Metod

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2006, 17:09 
Odsoten
Uporabniški avatar

KLUB VIRTUALNEGA LETALSTVA SLOVENIJE

SUPER

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2006, 17:43 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Popravek:
Klub Ljubiteljev Virtualnega Letalstva Slovenije oz. KLVLS na kratko.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Sep 2006, 17:56 
Odsoten
Uporabniški avatar

mah predolgo :? :bua:

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 54 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: