Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 09 Jun 2026, 07:47

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 18 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 11 Apr 2003, 23:11 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Zdravo vsem skupaj!

Tole VFR letenje me kr naprej neki daje, pa mislim da daje tudi kontrolorje v vACC Slovenia, zato bi bilo zelo lepo, če bi omenjeni v naslovu, ki imate vsi prakso al z letenjem al pa s kontroliranjem, lahko mal bolj natančno razložili kako to gre v resnici.

Najprej bi prosil pilota, če mi lahko povesta, kako se izpolne pravi flight plan za letenje v IFR prostor. Katere točke se lahko da notri, če so lahko notri tut navigacijska sredstva itn. Ko bi lahko Marko obrazložil flight plan iz Lesc na Brnik bi bilo sploh super.

Potem pa kako to sploh funkcionira. Kako se moraš javiti na tistih reporting pointih in kako te ATC potem usmerja, če te sploh usmerja. Ali ATC daje vektorje, direct-to itd?
Potem bolj za Bojana, kako ti ATC poda clearance in kako te spusti nazaj v G zračni prostor?

To so začetna vprašanja, mogoče se mi bodo kakšna porajala še kasneje.

LP, Nejc

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Apr 2003, 23:45 
:shock: Kaj? Vsega tega ne veš, pa se motaš okoli CTR-jev!

Vzemi v roke jeppesen VFR+GPS karto, pa jo malo preštudiraj, bo vse precej bolj jasno. Plan iz LJBL do LJLJ bi pa izgledal takole:

LJBL - W1-W2 - LJLJ. leteti moraš na višinah, ki so med FL za IFR - 2500,3500, 4500 i.t.d., kontrola VFR letov ne vektorira, jih pa razdvaja od IFR prometa, oziroma skrbi, da VFR letala ne letijo po zračnem prostoru rezerviranem za IFR promet. Najpomembnejše pa je, da VFR pilot SAM SKRBI ZA VARNO ODDALJENOST OD DRUGIH VFR letal.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Apr 2003, 09:31 
Odsoten
Uporabniški avatar

andrejdrobun napisal/-a:
:shock: Kaj? Vsega tega ne veš, pa se motaš okoli CTR-jev!

No, kot prvo bi te prosil malo strpnosti, ker forum je namenjen izmenjavi znanja. Na žalost se ni še hihče od RL pilotov v vACC Slovenia mal potrudil pa napisal kak tutuorial za VFR letenje. Če se bi to zgodilo, bi bilo ostali precej hveležni, pa še ti ne bi bil šokiran, ker v takem primeru verjetno nihče ne bi postavljal takih vprašanj. Tko da dokler ni tega dokumenta, človek bolj težko vse ve. Pa ne rečt, da bi lahko pogledal kak dokument od druge vACC. Če bi me kdo usmeril do kakšnega, bi ga z veseljem prebral.

Jah, jest sem celo letel po VFR karti in tudi v planu sem imel točke kot so PLANINA, RAZDRTO, PE1... Samo problem pa je bil, da VFR na koncu sploh nisem letel, ker sem bil vektoriran. Zato sem hotel, da nekdo z RL izkušnjami pove, da se VFR poleta ne vektorira, kakor se ga tut ne daje na IFR approach. In jasno, zaželjeno bi bilo, da če nekdo že potem pove, da se tako ne dela, da vsaj potem razjasne, kako pa se to počne! Ne vem od kje nej zajemamo znanje in kaj vemo, ko pa nikjer nič ne piše.

Glede flight plana sem vprašal zato, ker se spomnim, da ko se je lani izpolnjeval en plan na LJBL za let na LJLJ, je bil v njem vpisan tudi MG NDB. In zakaj je bil notri radio navigacisko sredstvo, ko pa je to vendar VFR polet?

Toliko zaenkrat, upam, da dobim še kej bolj konstruktivnih in prijaznih odgovorov.

LP, Nejc

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Apr 2003, 10:38 
Smo pa občutljivi, no ja. Če bi me vsaj malo poznal, bi vedel, da prvi stavek ni bil mišljen čisto resno. Če te je kontrolor kot VFR let pošiljal na neko radionavigacijsko sredstvo je to bila napaka in obenem ni bila napaka, saj mora tudi VFR pilot obvladati osnove letenja po radionavigacijskih sredstvih.

Glede tutoriala pa samo tole: V Ljubljani obstaja fakulteta za strojništvo, na letališču Brnik obstaja letalska šola AA, v Portorožu Solinair, na faksu dve leti poslušaš več ali manj letalske predmete, tečaj instrumentalnega letenja obsega preko 240 ur čisto tematskih predavanj, teoretični del šolanja za dovoljenje privatnega pilota traja minimalno 125 ur.

PA MENDA JA NE PRIČAKUJEŠ, DA BO VSE TO GRADIVO NEKDO SPRAVIL NA FORUM!

Je pa potrebno vedeti vse, da lahko suvereno letiš in ne samo posamezne frakcije, ki potem ustvarjajo samo zmedo - mislim na glave posameznikov.

Brez zamere, vem da resnica včasih boli.

Many happy landings

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Apr 2003, 10:47 
Odsoten
Uporabniški avatar

Tist citat je bil slišat zelo resno.

Ne, ne pričakujem, da bi nekdo spravil celo GA na net, edin mogoče pa mal frazeologije, ki jo človek potrebuje, da leti VFR na vatsimu.

Lp, Nejc

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Apr 2003, 11:40 
Pa saj sem ti že prej napisal, da s "samo mal" ne gre. V letalstvu se vse prepleta in ne moreš pravilno odreagirati, tudi če poznaš frazeologijo, pa ne poznaš, naprimer predpisov, ker ti potem stvar ni jasna - zahteve kontrole se zdijo nelogične, pa še pa še. Če hočeš bit' "cool" morš' res vedet' več kot "sam mal".

Velika pridobitev bi bila recimo, da bi KeeKee(ali še kakšen njegov kolega), ki je RL ATC zadevo vzel v roke vsaj za nekaj časa, bi se ostali (ostala dva) lahko veliko naučili, pa bi bila stvar lahko res na nekem nivoju, si upam reči nad povprečjem VATSIMA. Naj Goran zameri ali ne, ampak on je dejansko še daleč od RL nivoja, ADR124 se je pa učil od njega.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Apr 2003, 12:33 
Odsoten
Uporabniški avatar

Andrej,

daj napiši kakšen tutorial :) Glede na tvojo RL pilotsko kariero mislim, da lahko podaš veliko znanja in izkušenj. Lahko napišeš tudi kakšno o 'brisanju' :)

Miro

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Apr 2003, 12:59 
Odsoten
Uporabniški avatar

Res je, da v resnici samo z malo ne gre, ampak vatsim ni resničnost. Samo proba posnemat resničnost. In ja, ne vatsimu se moramo zato zadovoljit samo z malo in to potem izkoristit.

Zelo zanimivo bi bilo, ko bi nekoč Bojan mal za štos kontroliral. Me prav zanima, kako bi to zgledalo.

LP, Nejc

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Apr 2003, 13:29 
A veš, zakaj piloti preživijo? Ker se ne zadovoljijo s "sam mal", pa tudi na splošno v življenju bi s "sam mal" bolj težko shajal.

Tega da virtualno letenje ni življenje se zavedam, se pač tudi tukaj kot povsod drugje trudim dati maksimum.

Če bi Bojan kontroliral, bi bilo pa to pač virtualno-najbolj-realno kar se da. Mislim, da sem dosedaj naletel le na dva kontrolorja na VATSIMU, za katera bi si upal trditi, da sta RL ATC - eden je v LOWI, za drugega se pa ne spomnim, ampak se takoj čuti.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Apr 2003, 14:57 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Zelo zanimivo branje, ni kaj.. mal se sicer oddaljujemo od teme vendar bi vseeno rad Andrejčku povedal, da mu ne zamerim, da sem še daleč od RL in tudi zares vse skupaj bolj emuliram. Kako mi to ratuje veste ostali. Sicer pa itak že vsi vrabci čivkajo, da sem študiral na Fakulteti za Strojništvo tehnično smer (ne pilotsko!) in da v RL nisem še upravljal nobenega letala, pa četudi bi si to želel. Torej vsem RL pilotom se oproščam za kakšno neologičnost in ukaze mimo RL; je tko kot Micro$oft Flight Simulator: As real As it can get :)
Vseeno pa dajmo zaviti nazaj k vprašanju. Sam mislim, da je letenje po Sloveniji sila zabavno, še posebej pa bo postalo privlačno takrat, ko bo FS Slovenija zunaj, ko boste imeli ceste in landclass (se pravi njive, gozdove - ampak res, goste gozdove!) in boste si že zaradi uživanja pri letenju želeli leteti VFR. In ker pač kontroliram, bi tudi sam želel vedel kaj se sme, kaj se ne sme itd.. In bil bi tudi zelo za, da se najdemo tovrstni interesenti eno soboto zvečer recimo in se gremo učenje VFR. Še posebej so seveda vabljeni RL ATC in Piloti; pravzaprav brez njih ne bo šlo ne?

Pozdrav

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Apr 2003, 15:57 
Odsoten

Kraj: Lublana
Lep pozdrav

Da malo umirimo strasti :)

Mene so vceraj z VATSIM-a "zbannal" za 2 dni - ker sem imel nekaj minut istocasno prizgan pro controller in FS - prav mi je :) .
Tko da dokler ne dobim dovoljenja ,da pridem nazaj ne morem kaj dosti pomagat - to je tudi opozorilo vsem - vcasih je dobro prebrati one tekste "rules of conduct" in podobno - kar ponavadi vsi preskocimo in kliknemo OK haha

Za tale nesrecni VFR ... opazil sem,da je tega zelo malo v virtualnem prostoru .. vecina nas hoce biti capt. of b747 ,a320 ipd ... posledicno
smo zato tudi manj "uvezbani" kar se tice vfr letenja .. Vaja pa dela mojstra

Strinjam se z Andrejem ko pravi za VFR:

" .. LJBL - W1-W2 - LJLJ. leteti moraš na višinah, ki so med FL za IFR - 2500,3500, 4500 i.t.d., kontrola VFR letov ne vektorira, jih pa razdvaja od IFR prometa, oziroma skrbi, da VFR letala ne letijo po zračnem prostoru rezerviranem za IFR promet. Najpomembnejše pa je, da VFR pilot SAM SKRBI ZA VARNO ODDALJENOST OD DRUGIH VFR letal. "

Napake delamo vsi ne glede na naso "profesijo" ipd .. tko ,da se bomo ucil' en od drugega .... pa vec glav nas je vec ve ..tako za kontroliranje kot tudi za letenje ...

ko se naslednjic zberemo v vecjem stevilu ..se bomo morda zmenili. da se nas vecina vsede v cesne pa piperje..pa bomo mal okrog VFR letal ,da ATC lahko malo potrenirajo tudi to ... tu bo seveda dobrodosla pomoc in nasveti RL pilotov :)

Lep vikend vsem skupaj

pa let'te tko kot vas je mama ucila - nizko pa pocas :)

Keekee/Adr3201

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 12 Apr 2003, 23:53 
Jaz pa mislim,da so strasti čisto O.K., le da ni dobro, da se nekateri hočejo na vsak način "prešvercat". Povej Kiki, ali je tebi kdo v življenju kaj "šenkal", ali pa si se moral za vsako stvar boriti, ali pa vsaj malo potruditi. Rizzi pa lahko za začetek začne pri pravilih in predpisih, so objavljena na: caa-rs.si, pa malo pobskaj in boš dobil. Seveda bi ti lahko dal link direktno na stran z dokumenti, sem pač zaj...., Ampak kdo ga je dal pa meni?

Pa še nekaj za MM - bi lahko, ker namenoma nočem. V času informatike so stvari vsem zlahka dostopne - če jih seveda zanima. Se čisto vse dobi - ni problema, le malo volje je treba imeti. Vem da bodo nekatere uležane (vstavi sam) pač spet jokale, da se ne da, da je stvar pač samo vitrualna i.t.d., e.t.c.....

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 Apr 2003, 00:49 
Odsoten
Uporabniški avatar

Andrej, a bi ti bil TD manager v naši vACC ? :))

Miro

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 Apr 2003, 01:07 
A se ti ne zdi, da bi bil malo preveč zaj---

Pa še odgovor Goranu glede vrabcev. Output seveda šteje, ampak šteje tudi zagnanost, imenuj to kakor hočeš. Če bi RL ATC delal zadevo tako kot ti, potem bi ga :twisted: , ker pa to delaš ti, katerega "korenine" poznam pa ne "težim", ker vem, da se trudiš delati po svojih močeh najbolje. V virtualnem svetu si to lahko privoščimo, indolentnosti pa po mojem mnenju ne moremo prenašati niti tukaj.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 13 Apr 2003, 01:45 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Andrej,
če mene vprašaš, za TD bi moral biti zajeban zato, da bi bili še boljši. Jaz bi na Tvojem mestu se prijavil za mesto ACCSI4 :)

Lep pozdrav

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Apr 2003, 09:03 
Odsoten

Kraj: ljubljana
Strasti so že v redu... ampak se ravno v letalstvu navadno ne obnesejo.
Kot je rekel Andrej je letalstvo resna stvar. Predvsem zaradi možnih posledic, navsezadnje je vedno zastavljeno vsaj življenje pilota.
Pa vendar je tudi tu zelo velika razlika med letenjem zgolj za zabavo, ki se odvija večinoma na športnih letališčih in recimo temu komercialnim letenjem, ki se odvija na večjih letališčih.
Večini starejših športnih pilotov se ne sanja o frazeologiji, kontroli in kontroliranem zračnem prostoru, pa že celo življenje letajo in se ZABAVAJO.
Komercialno letalstvo NI ZABAVA, saj so zadaj življenja potnikov in milijoni dolarjev. Zaradi njih je nastala kontrola letenja. Kjer ga ni, tudi kontrole letenja navadno ni.
Letenje na vatsimu je predvsem in zgolj IGRA in ZABAVA, kjer ni v nevarnosti nič in nihče. Če je zadaj kaj bolj resnega, naj me prosim kdo opozori. Več znanja in bolj resen pristop omogoca boljšo raven zabave, nemogoče pa je to takoj zahtevati od vseh. Vsak se mora nekje naučiti. Tisti, ki se grejo zares, na več stournih predavanjih in v letalskih šolah. Tisti, ki jim je to zgolj zabava na računalniku, pa vsepovsod, tudi tukaj. Navsezadnje tudi v aeroklubu kar nekaj časa sediš v letalu z inštruktorjem. In prvo uro na kontroliranem letališču, ima navadno kar veliko dela...

lp
Robert

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Apr 2003, 15:32 
Se strinjam Felix, letenje na VATSIMU je res zgolj igra in zabava - če hočeš zadevo tako razumeti, lahko pa letenje na VATSIMU, še posebej ob preredkih prilikah kakšnih eventov take ali drugačne narave, predstavlja tudi zelo realno situacijo RL letenja, saj je vreme realno, s kontrolo lahko s pritskom na eno tipko komuniciramo preko RW, kar je tudi dokaj realno,letala letijo tudi skorajda povsem realno - no in zdaj pridemo do pilota, ki pa ne leti realno ampak se IGRA in ZABAVA. Mislim, da mi ni treba napisati do česa vse lahko pride. Resda ne bo skrivljene pločevine, ne bodo zavijale sirene reševalnih in gasilskih vozil, ne bo mrtvih in ranjenih. Ne misli, da nas drugi ne opazujejo in ne ocenjujejo in zaradi tega mislim, da stvari morajo biti na nekem določenem nivoju, če naj nam bo letenje na mreži v ZABAVO. Po številu ur letenja na mreži nisem nekakšen rekorder, jih imam vsega le nekako okoli 50, vender sem pri vsem svojem udejstvovanju prijetno presenečen ugotovil, da je povsod vladal pozitiven duh in da so se vsi, piloti in kontrolorji trudili po svojih najboljših močeh, pa vseeno mislim da so pri tem uživali in da jim ni curljal pot z utrujenega čela

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 15 Apr 2003, 23:36 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Andrej,
se strninjam s Tabo, vsi delamo tukaj za zabavo in se zabavamo. Edino na kar se je Robert navezal je na enega izmed prejšnjih postov, kjer je blo videti, kot da včasih stvari vzamemo premalo resno in da se še preveč zabavamo.
No pa brez zamer vsem skupaj, glavno vprašanje, ki ga je Nejc navrgel je bila VFR frazeologija (no sej tudi IFR je bolj zasilna :roll: ), za katere osnove pa je zelo prijazno postrel gospod Kralj. Vseeno kaki linki na strani za začetnike so vedno dobrodošli, marsikdo pa verjetno ni niti opazil, da nam VATSIM že ponuja en tak priročnik na straneh http://vatsim-eur.org/training (pod ATC manuals).
Tudi pri vACC Slovenija smo se poskusili potruditi pa smo spisali plan IFR letenja iz LJLJ v EDFF pa se moram kar koj opravičiti, da ga še nisem dal na net. Bom se potrudil in ga dal v kratkem!
Drugače pa se splača vsem, še posebej pa bodočim ATCjem na VATSIMu, pogledati še v ATC Manual, ki sicer originalno izvira iz vACC SAG.

Lep pozdrav,

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 18 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom