Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 10 Jun 2026, 05:31

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Top descent
OdgovorObjavljeno: 08 Jul 2003, 19:56 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Samo eno vprasanje...ali moramo za spust s cruise levela vedno vprasati kontrolorja za dovoljenje ali pa jih samo obvestimo? Ker dostikrat se je zgodilo da mi je kontrolor dal dovoljenje za spust relativno pozno in sem potem pikiral dol kot raketa...lepo je, ce stvar lahko opravi VNAV in ti samo obvestis kontrolo... :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Jul 2003, 20:05 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Ti lahko zaprosiš za dovoljenje za spust in večinoma jo dobiš. Ne smeš pa se samodejno spustiti iz čisto logičnega razloga. Nikoli ne veš, ali je letalo pod Tabo ali nad Tabo. Ne pozabi, ATC so v bistvu Tvoje druge oči v tem 3D prostoru.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2003, 08:51 
Odsoten
Uporabniški avatar

Heo!

Jest ponavadi ene par milj pred T/D zaprosim za descent. Simpl rečeš: ADR 326 request descent. In potem ti ponavadi kontola odgovori neki tazga: ADR 326 descent FL100. In tako lahko začneš path descent.
Če pa mi dovolijo spust šele kasneje, pa jest ponavadi dam na Airbusu najprej Open Descent, tolk da ujamem Path Descent, pol pa lepo po programu naprej.

LP, Nejc

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2003, 09:03 
Odsoten
Uporabniški avatar

No sej to se mi je zdelo logicno in tako tudi to pocnem...sem mislil, da mogoce oni glede na FP vedo, kaj bomo mi poceli

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2003, 11:27 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Seveda vemo, kaj se dogaja po FP. Samo imaš ponavadi 3 tipe FP:
1. taki, ki so kratki in jedrnati, in za celo ruto veš, kam hoče pilot letet
2. taki, ki so tako natančni in na daljših progah predvsem, da izpade pol poti (FS Navigator guys!!!)
3. taki, ki napišejo na 1000km dolgi poti 2 vaypointa in nič ne veš, kako in kaj. Hvala bogu so redki.

Glede hitrosti vzpenjanja in spuščanja pa je itak tako, da pravzaprav pilot ve najbolje, kako hitros bi moral imeti; ima namreč več občutka kot pa kontrolor. Potem pa imaš dve na videz enaki letali, recimo DC-6 in Super Constellation (hud primer, a?), kjer je DC-6 pri vzpenjanju krava z utežjo, Connie pa se vzpenja kolikor toliko normalno. In potem naj kontrolor za več tisoč tipov letal ve, kdaj naj spusti oz. dvigne letalo? Uh, veliko občutka in izkušenj moraš imeti...
Sicer pa, kaj pa pravita Robi in Kiki na to debato, kako je v RL??

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2003, 13:43 
Odsoten
Uporabniški avatar

Enkrat sem letel z Dunaja, pa glih sem hotel zaprosit za descent, se oglasi kontrolor, pa pravi naj se spustim. Pol sm ga pa po private uprašu, kako je vedu, pa je reku da je kontrolor asistent v RL in da ima že kr neki občutka. Očitno res, ker je sam za par milj zgrešu.

LP, Nejc

Na vrh

Naslov prispevka: REQ Descend .... REQ CLIMB
OdgovorObjavljeno: 09 Jul 2003, 14:59 
Odsoten

Kraj: Lublana
Lep pozdrav :)

Ja zanimiva debata ...
Rekel bi da ce kontrolor res extremno pozno da descend ..gre tu za pomanjkanje izkusenj ali pa tudi v nekaterih primerih za work overload .... v RL se to normalno ne dogaja - razen mogoce slednjega ,ko je kontrolor preobremenjen z razdvajanjem letal
Sicer pa so nam v RL nekoliko v pomoc t.i "letters Of agreement" - medsebojni sporazumi med kontrolami letenja ,ki predpisujejo nekatere od stvari ,ki se ticejo "obmejnih zadev" ..ena od teh so tudi predajanja letal sosednji kontroli na predpisanih tockah in predpisanih visinah ...

primer ....
1. letala z destinacijo LDZA ..nam morajo avstrijci pr'pelat na FL290 na telsi/gilin/podet ..mi pa moramo to isto letalo predat hrvatom descending 9000'

2. letala destinacija LOWW ... hrvati nam jih morajo pripelat na FL340 ..mi jih pa moramo avstrijcem dat na FL270 ..

..itd itd iz vsega tega je razvidno , da letala normalno dobijo pravocasno spuscanje

..tu v virtualnem svetu pa zna piriti do takih situacij ,ki so kot receno pomanjkanje izkusenj( pa tudi kot je Goran omenil problem pomanjkljivo izpolnjenih planov ..... etc etc :) - ampak vsi se ucimo mar ne :)

Cisto normalen postopek je ,kot ste ga ze omenili,da pilot v takem primeru Request-a descend ... in zadeva je resena :)

V letalstvu se vse vrti okrog Team work-a ...
med piloti ... med kontrolorji ... in navsezadnje med pilotom in kontrolorjem gre tudi za team work :) Ce eden nekaj pozabi ga drugi opomni - poleg vseh ostalih koristnih aparaturc seveda :)

Uzivajte

lp

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 10 Jul 2003, 23:43 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Samo toliko bi dodal h Kikijevemu odgovoru.. Z vACC Cro imamo tud tle dogovor, da tisto, kar pristaja na LDZA, gre po večini čez Metliko, kjer naj bi bil FL100 oz. tam okoli. Če pa pride nekdo iz vzhoda na LJLJ, potem je ponavadi MAGAM, ROKSA, MEL in tam je FL150. No sicer ste to že opazili, kajne?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Jul 2003, 09:16 
Odsoten
Uporabniški avatar

Heo!

Pravzaprav smo. Zanimivo bi kak LoA skleniti še z Avstrijci, ker tam pa vedno prosim za descent. Pa še potem se včasih zgodi, da mi dajejo kaka čudna navodila.

LP, Nejc

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 11 Jul 2003, 11:50 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Nejc,
se strinjam ampak odkrito povedano, deluje kot da so Karavanke meja med jugom in severom in bore malo zaide k nam... Bom pa jih v bližnji prihodnosti pobaral kako je s tem... Sicer pa nazadnje se spomnim, da so za nekoga, ki je letel na LOWW prosili predajo na FL260 ali nekaj takega...

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 10 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za: