Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 10 Jun 2026, 05:33

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 13 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 06 Okt 2007, 05:06 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Dragi člani, ljubitelji virtualno - realnega sveta letalstva,

mislim, da je poleg piknika, ogleda Aerodroma in glede na to, da praznujemo obletnico ustanovitve kluba, prišel tudi čas, da organiziramo tudi en velik on - line dogodek pilotov in kontrolorjev. Kaj pravite na to? Bi to pripravili kakšen petek, ali mogoče soboto? Kaj pravite za srečanje tisto soboto, ko bomo imeli ogled LJLJ ? Dopoldanske vtise bi potem prenesli še v virtualni svet in na virtualno LJLJ ... ? :wink:

Predlogi, mnenja, ideje dobrodošli ... 8)

Zadnjič spremenil Libero, dne 18 Jan 2008, 05:50, skupaj popravljeno 1 krat.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 27 Okt 2007, 21:13 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

No, bomo organizirali kakšen slovenian on - line dogodek? Sedaj po ogledu aerodroma je čas, da ga vsi skupaj obiščemo še virtualno in da poletimo ciljem naproti ... Torej, predlagajte termin ...

Jaz osebno nisem več tako svoboden ob vikendih, kot takrat, ko sem bil še redni predavatelj.

Imel bi naslednje proste termine: petek 9.11., sobota 10.11., nedelja 11.11., petek 23.11., sobota 24.11., nedelja 25.11.

Predlagajte termin in kako naj izgleda dogodek (skupni polet na neko destinacijo, ali mešane destinacije okoli Slo ... ). Jaz osebno bi npr. obiskal EHAM in Mega aviation store kar virtualno za začetek ... Kaj bi ne bilo lepo, če bi Nizozemcem enkrat vrnili obisk?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 01 Nov 2007, 01:19 
Odsoten

Prvotni plan je bil sicer, da bi event naredili ko v RL podaljšajo TWY do konca THR 31. Ampak ni problema, predlagam 24.11. pa potem ko bo TWY podaljšan naredimo zopet en event.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 01 Nov 2007, 19:31 
Odsoten
Uporabniški avatar

Jaz žal ob sobotah zvečer ne morem, zato sem za katerikoli petek! :lol:

Lp Jan

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2007, 07:41 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

24.11. bi bilo super, ker sem naslednji dan prost, petek 23. pa malo težje, saj imam celodnevno (4 - 16), naslednji dan 24, sobota pa potem spet 4 - 16, kar pomeni, da vstanem ob 2:45 in ne morem vleči v noč, saj moram spat ... Hja, tkole mamo na Brnik ...

Vito, imam pa eno vprašanje zate:malo za hec, malo zares sem začel, tako kot vsak dan v RL spraševati za slot time; ali se to sploh uporablja v VL ? Če se ne motim, doslej tega nismo uporabljali,je pa čisto realno ... No, sicer meni jih sedaj kar daješ, kar je super in še bolj realno ...

Kaj pa uporaba de-icing pozicije? Kadar poteka v RL bi lahko to uvedli tudi v VL ... tako bi lahko stali v koloni za de-icing, prihajalo bi do zamud, vsi bi se gnetli v krogu ... a ne bi bilo zabavno?

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2007, 12:19 
Odsoten

Ja, deicing pozicijo (DE-1) smo že vrisali v karto LJLJ-1-2A, tam kjer so tudi GA parkingi na main apronu, tako da s strani ATC ni problema. Najverjetneje nihče od pilotov do sedaj ni tega zahteval, ker niso točno seznanjeni s postopkom deicinga. Sam v živo tega sploh še nisem točno videl pri nas (le na fotogtafijah ali pa posnetke iz drugih letališč), tako da lahko le sklepam, da pilot najprej pokliče za taxi to de-ice position, odpelje po TWY-E1 'easterly' in obrne na DE-1 - 'facing westerly' - počaka da se opravi postopek in nato pokliče kontrolo nazaj za taksiranje do H/P - pri tem morajo Gx, 31, 32 parkingi biti izpraznjeni - zdaj pa ne vem točno, ker follow me za GA ni čisto obvezna reč, pa ker pozimi ni notama glede omejevanja GA pozicij zaradi deicinga, mi ti povej, kakšen režim imate glede tega...

Glede SLOT-ov - če ti kontrola ne da slota sama od sebe, ne sprašuješ za slot, če pa ti ga že da, ga pač uzameš, če ga lahko sprejmeš takega kot je. V VL se to res redkeje uporablja (ampak vseeno se), ker se z RL prometom lahko primerjamo večinoma na eventih ali pa na naključnih špicah, ko iz vseh smeri priletijo letala tudi če ni nobenega eventa. Tako je naprimer bilo včeraj, ampak tisto ni bil slot. Vprašal si za stezo 13, in sem ti jo dovolil amapk dal zraven še clearance expirery, kar samo pomeni da clearance ob tistem času pač poteče, v zraku si pa lahko kadarkoli pred tem časom, slot pa je seveda veliko bolj ozko definiran. Takrat so bila v prihodi 3 letala in si jo ravno odnesel da si do časa poletel v 13. :) Prejšnjič pa je tudi bilo nekaj podobnega, vendar za v 31 - šlo pa se je za to, da če boš poletel do te in te ure, bo to 31 pred dvema prihodoma, ki sta bila 2 minuti narazen ali pa bo to 13 in boš počakal na oba prihoda. Po eni strani prav škoda da se TWY-A podaljšuje do THR-31. :)

P.S.: Še kakšno mnenje glede dneva eventa? V petek je itak treninig, tako da je že to neke sorte event. Bolj me zanima, če bi v soboto 24.11. leteli Mladenovi piloti, ker rabimo tudi njih za uspešen event.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Nov 2007, 13:14 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

Za deicing pač pilot le zahteva "request taxi for deicing" (kapetan seveda to preje zahteva že od rampe, rampa to sporoči v center za koordinacijo prometa, tako, da so že tako ali tako z zahtevo seznanjeni) in postopek poteka tako, kot si ga opisal: s follow me do (DE - 1) kjer se opravi postopek razledenitve, po tem postopku pa pilot zopet zaprosi za taksiranje do H/P.

Ja, tisti clearance v izteku pa je tudi super, je vsaj malo bolj adrenalinsko ... le da sem včeraj comp. obremenil do same skrajnosti, pa mi je na Padovo zmrznil ... Za danes imam namen let ponoviti, upam le, da ne bom preveč zaspan, ker sem od 2:30 že pokonci ...

Kar pa se slot-ov tiče, pa so piloti že tako ali tako seznanjeni z njimi, vprašajo le za spremembo, včasih pa kdo vpraša, če si ga je z zamudo pri pripravi letala pri odhodu slučajno "prislužil". Sicer pa so v vsakdanji rabi tudi "ready msg", "delay msg", itd ... Skratka, veliko vsega sem sedaj spoznal tukaj.

Bom pa ob priložnosti tudi jaz zaprosil (seveda v VL :rotfl: ) deicing, pa bomo videli, kako bo to potekalo :D

Predlog za event? Ja, kaj če bi se odločili za let na neko skupno destinacijo in nazaj? Niti ni potrebno, da je daleč ... lahko tudi Dunaj ali Munchen ... ali kaj podobnega ... Marsikdo pa bo letel le doma. Kontrolorji pa se lahko tudi menjate na način, da enkrat kontroliraš, potem kontrolo prevzame drug, pa ti letiš, itd ... Nekaj takega

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2007, 09:33 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Roosendaal (NL)
Šerif napisal/-a:
J
P.S.: Še kakšno mnenje glede dneva eventa? V petek je itak treninig, tako da je že to neke sorte event. Bolj me zanima, če bi v soboto 24.11. leteli Mladenovi piloti, ker rabimo tudi njih za uspešen event.

Pozdravljeni fantje, :D

Ce vas dobro razumem je (začasni) datum za IVAO-SLO Event padel na 24-11.
V tednu 49 smo mi planirali dva poleta ... poglej nas kolendar , namrec v cetrtek 22 in petek 23 novembra. Zaceli smo namrec experimentirat z poleti ki so malo daljši kot ponavadi. Namen je da v četrtek odletimo iz LJLJ in ce v petek vrnemo na Brnik. To se pravi da nam sobota 24 novembra ne pase tako dobro v nase načrte. :(

Sedaj je pa takole ;) ... načrti se delajo in načrti se tudi lahko spreminjajo :idea: ... konec koncev se gre tu za en event slovenske divizije katera še vedno potrebuje malo več reklame. Jaz bom v naši skupini predlagal ( :prayer: ) spremembo nasega načrta in predlagal poletlet v soboto, 24 novembra. :D

:idea: Kar se tiče vsebine eventa ... lepo bi bilo če bi pri tem eventu sodelovali tudi kontrolorji sosednjih republik ... oprostite :oops: .... sosednjih držav. Bivša YU ima zelo lepa in tehnično interesantna letališča. Seveda se pa tudi zavedam, da je za tak event potrebno malo več organizacijskega dela. ;)
Kot sem že prej napisal ... jaz se bom potrudil in poizkusil navdušiti čim vač naših pilotov za ta event ...

Pa se tole ... ta event je zelo pomemben za celotno IVAO-SLO divizijo, zato je tudi potrebno, da se čim več slovenskih pilotov udeleži tega eventa ... konec koncev šteje IVAO-SLO kar 57 aktivnih članov :shock: . Ali si lahko zamislite če bi se samo polovica teh aktivnih članov udeležila tega eventa ... to bi bil potem pa res en MEGA event ... :jipee:

Lep pozdrav, :wave:

Mladen - ADR285

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2007, 11:48 
Za sosednje republike se ni za bati, jaz lahko alarmiram CRO, sam bom pa najverjetneje v LYBE. Ce pa sporocite katera letalisca konkretno bi imeli radi pokrita, se bomo pa poizkusili organizirati in jih cimbolj prekriti s kontrolo. Ker sem delno jasnoviden :roll: vas pa naprosam, da v event nebi vkljucili LYTV, ker je tam apron enostavno premajhen za vec kot 4 letala. Z eno konkretno ekspeditivnostjo pilotov (hitro plan, hitro nazaj v zrak) se da pa tudi tam kaj narediti.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2007, 12:50 
Odsoten
Uporabniški avatar

Citiram:
Za sosednje republike se ni za bati, jaz lahko alarmiram CRO, sam bom pa najverjetneje v LYBE.

To bi bilo potem urejeno ... :D
Citiram:
Ce pa sporocite katera letalisca konkretno bi imeli radi pokrita, se bomo pa poizkusili organizirati in jih cimbolj prekriti s kontrolo.

Mislil sem v smeri Beograda, Splita ali pa Dubrovnika.

Citiram:
Ker sem delno jasnoviden Rolling Eyes vas pa naprosam, da v event nebi vkljucili LYTV, ker je tam apron enostavno premajhen za vec kot 4 letala. Z eno konkretno ekspeditivnostjo pilotov (hitro plan, hitro nazaj v zrak) se da pa tudi tam kaj narediti.

V LYTV je nasa skupina ze dostikrat letela tako da bi tokrat izbrali druga letalisca (po zelji organizatorja eventa). Kot skupina se pa seveda tudi lahko razdelimo tako da vzletamo na primer iz LJLJ in LJMB in pristanemo na različnih letališčih.

Lep pozdrav,

Mladen - ADR285

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2007, 12:58 
Odsoten

Evo ideja je sledeča - da se 24.11. skuša privabiti čimveč slovenskih pilotov (+še kakšno VA družbo več) - da podremo rekord z dne 13.4.2006, ko je bilo na brniku 27 vzletov/pristankov v eni uri oz 83 v večeru (eno ali drugo če prekoračimo, bo več kot odlično). :D
Zato bomo rabili podporo tudi tistih članov, ki so morda redkeje prisotni na mreži. Za uspešen event le-tem svetujem, da do 24.11. pridejo na čimveč petkovih treningov, oz. če imajo namen, pa v petek ne morejo, da pod Ivao podforum "Vprašanja in odgovori članov" zaprosijo za enga kontrolorja, ki jih pride kontrolirati na kakšen drug dan v tednu.
Mladen, upam, da boš potem lahko zrihtal svoje pilote za soboto. :)

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2007, 13:04 
Odsoten
Uporabniški avatar

Šerif napisal/-a:
Mladen, upam, da boš potem lahko zrihtal svoje pilote za soboto. :)

Vito ... jim bom obljubil Lasko pivo :beer:

LP, Mladen - ADR285

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Nov 2007, 13:25 
LOOOL Lasko v dezeli Heinekena in Grolsha.

Mladen, skoraj zagotovo lahko zagotovim dostojno pokritost letalisc v LDZO&LYBA, ki si jih navedel.

Kaj pa ce bi si za event omislili kaksno ruto v obliki trikotnika, samo za primer LJLJ, LDDU, LYBE in nazaj v LJLJ in LJMB, LDSP, LDOS in nazaj v LJMB?
Sheriff si pa lahko za tiste, ki to odletijo omisli kako znacko, da si jo lahko prilepijo v svoj "pedigre".

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 13 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za: