Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 09 Jun 2026, 15:26

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 691 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 35  Naslednja
Avtor Sporočilo
OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2013, 14:08 
Odsoten
Nadzornik
Uporabniški avatar

Kraj: Ljubljana
Kot je bilo napovedano, so srečanja vsak mesec, tako da bo naslednje srečanje KVLS
v soboto, 12. januarja 2013 ob 11h na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani.

Za tiste, ki se boste srečanja udeležili prvič, je opis poti v temi "Lokacija srečanj KVLS na FE".

Dodatne informacije sledijo.

Se vidimo! :wave:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2013, 16:57 
Odsoten
Nadzornik
Uporabniški avatar

Zadnje čase se kar nekaj pilotov začetnikov zanima za virtualno letenje, pa sem že na zadnjem srečanju omenil, da bi bilo dobro organizirati nekakšen (za člane kluba seveda brezplačen) tečaj. Predlagam, da bi z novim letom v okviru srečanj (ali kako drugače) začeli s takim tečajem, kjer bi postopoma napredovali od šolskih krogov s Cessno do kompleksnih IFR poletov s kakšnim večjim in glasnejšim letalnikom. Vse seveda tudi v okviru on-line letenja, tako da bi bilo "as real as it gets".

Predstavljam si, da bi zainteresirani lahko prinesli svoj računalnik, ali pa bi ustrezno usposobili obstoječe računalnike na fakulteti in jih uporabili. Moj računalnik pa ima tako ali tako že zelo veliko kilometrov in mu še kakšen več ne bo škodil. Menim namreč, da bi se na tak način kar dobro zabavali in učili, saj je slabost metode "Skype inštruktorja" ta, da ti "inštruktor" ne more neposredno pokazati kaj in kako, pomagati pri odločitvah, pri samem letenju in komunikaciji. V živo bi bilo vse to možno.

Menim, da bi moral biti tečaj tako orientiran, da bi se pilot nekaj naučil tudi o samem letalu, osnovni in napredni navigaciji, frazeologiji, uporabi in razumevanju kart, pa do pravilnih "go around"-ov, "circlingov", vizuelnih priletov kot so LOWI, LYTV... Saj smo nekaj v tej smeri že imeli, a nikakor se ni premaknilo v smeri "nadaljevalnega" tečaja. Pa še nekaj je, tudi v ta pravi letalski šoli vsako leto organizirajo šolanje in ne rečejo: saj to smo pa imeli že lani. Prihajajo namreč vedno novi piloti in tudi za te bi bilo lepo ustrezno poskrbeti in jim pripraviti dobrodošlico.

V kolikor bo interesentov dovolj, bi lahko pogostost in trajanje srečanj lahko povečali, da bi tako v krajšem času prišli do želenega cilja.

Kaj o tem menite drugi? koliko je takih, ki jih to zanima? Imate kakšne predloge glede posebnih tem, ki bi jih obdelali.

Pa še opomba: Ne pričakujte predavanj profesorjev letalstva, šlo bi za sistem: virtualci - virtualcem. Vsakdo nekaj zna in vsak se od nekoga lahko kaj nauči. Kljub temu se pri tem delu pričakuje dobršna mera volje, resnosti in vztrajnosti.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 02 Jan 2013, 18:14 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: LBL R-305 0.5 NM
Pohvalno. KVLS forum redno spremljam preko RSS readerja, ki mi prikaže zadnje spremenjene teme, ne rabim pa biti logiran, zato pa niti ne vem, da so srečanja. No pa saj se kaj vidimo v tem letu. Sedaj bi vas pa prišel pogledat, a bom nad oblaki. Me boste mogoče slišali na frekvencah, če boste imeli scanner.

Uspešno in veselo vam želim!

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2013, 18:07 
Odsoten

Danilo, tvoj predlog se mi zdi odličen! =D>
Sam sem že en kandidat, ki bi se z veseljem udeležil takšnega tečaja. Kar se tiče VFR pravil in letenja imam že kar nekaj znanja, zato bi me predvsem zanimal IFR del...
Sem skoraj siguren, da mi uspe naslednjo soboto pridt na srečanje :)

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2013, 18:54 
Odsoten

Odličen predlog =D> . Kaj pa za začetnike kontrolorje :mrgreen: ..............

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2013, 22:53 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Žalec
Sem že malo razmišljal da bi bila midva posebej v kabinetu na kontroli tisti čas vendar pred marcem žal ne morem.

http://www.ivao.si

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2013, 16:21 
Odsoten

PRIDEM!!
Če pa slučajno kdo potrebuje prevoz iz okolice Velenja ali Celja pa me naj pokliče na 031 396 283

l.p.,
Bojan

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2013, 18:17 
Odsoten
Nadzornik
Uporabniški avatar

Zanima me, ali je poleg Martina, ki se je na forumu edini izrecno opredelil za zgoraj omenjeni pilotski tečaj, in Žige, ki je bil za to že na prejšnjem srečanju, še kakšen resen kandidat?

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2013, 23:53 
Odsoten
Uporabniški avatar

Jaz pridem in sem tudi kandidat za kakšen dopolnilni pouk, sem praktično spet začetnik .. res brez heca :( . Nazadnje sem znal naštimat autopilota od Airbusa, da leti kakor in kamor hočem ampak letet pa neznam več!!!
Ampak srečanje upam nebo v celoti namenjeno samo tečaju? Se bom potrudil s sabo prinesti Ritobrc, da ga malo sprobamo, mogoče tudi PCje, da pokažem razliko med uporabo Tipplehead2go in WideView, ampak slednje je bolj malo verjetno ni pa izključeno.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 Jan 2013, 14:22 
Odsoten

imam občutek, da nas bo kar nekaj .............. =D> =D> =D>

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 Jan 2013, 14:27 
Odsoten

airbus napisal/-a:
Sem že malo razmišljal da bi bila midva posebej v kabinetu na kontroli tisti čas vendar pred marcem žal ne morem.

Škoda :( pa ne octavia bomo pa marca :D Ampak Aljaž, v dokazilo, da si bil res na plesnem tečaju bosta na srečanju v mesecu marcu demonstrirala plesno točko skupaj z Robijem. Velja? :rotfl: Tako nekako :babies:
Program za mesec marec že imamo.....................

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 08 Jan 2013, 20:34 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Če se bodo zvezde pravilno poravnale, gre pa tokrat po dolgem času najbrž računati celo na mojo udeležbo :).

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2013, 19:58 
Odsoten

Danilo, našel sem še dva kandidata za tečaj. :) Blaž in Domen. Blaž se je že registriral na forum, vendar čaka potrditev vodstva in bo v soboto verjetno tudi prisoten na srečanju. Domen pa ima ta vikend že druge obveznosti. Oba pa že imata osnove VFR letenja…

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2013, 21:16 
Odsoten
Nadzornik
Uporabniški avatar

Kraj: Kranj
Martin, modro vodstvo je takoj, ko je prišlo domov in ugledalo tale prispevek tudi potrdilo
Blaževo prisotnost na forumu. Hvala za informacijo, ker bi sicer morda čakal še malo več. :oops:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2013, 22:10 
Odsoten
KVLS presidente
Uporabniški avatar

12. januarja imam sicer popolnoma prost dan; vendar pa načrtujemo spotterski izlet v Solno mesto, če bo seveda vreme primerno. Kot sem gledal napoved, se obetata dež in sneg. Če slučajno spotterski izlet odpade, se bom zanesljivo udeležil srečanja. :wave:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 09 Jan 2013, 22:52 
Odsoten

Kraj: Preddvor
OJ!
Tudi mene pričakujte. In da izkoristin priliko! Podarim dva sedeža in dvoje delno že prirejenih steperjev - pedal iz mojega prejšnjega simulatorja. Lahko jih v soboto pripeljem na srečanje.

LP
A320 SIM

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2013, 00:20 
Odsoten

živjo, tudi jaz pridem, sem pa v svetu simulatorjev popoln začetnik.

Lp, Blaž

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2013, 13:41 
Odsoten

Jaz verjamem, oz. trdim, da se bodo zvezde v soboto poravnale v horizont in vertikal premico :D Ja Igor me je malo razdražil v postu viewtopic.php?f=8&t=2795&p=40413#p40413 (ta zadni prispevek :wink: ). In ker nekateri vemo, da naš šlager pjevač Stipe obvlada izdelovanje oblekic za letala predlagam, da željnim oblikovanja in kreiranja oblek in krojev v stilu ADRIA, malo v soboto razloži kako se to dela [-o< . Jaz osebno sem se poizkusil z izdelovanjem B737 Ifly FS9 pa sem hitro obupal. Nato sem prijazno dobil ADRIA plašč za fs9 od našega člana shemish-a. Ampak jaz bi ga naredil še za FSX. Zdaj me pa zanima G. Boštjan Stipe Bogataj a je to izvedljivo.
Mimo grede, imam za B737-700 Ifly Adria texturo in če jo kdo želi jo z veseljem pošljem. Samo za FS9.
Se vidimo :wave:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2013, 19:48 
Odsoten
Nadzornik
Uporabniški avatar

Zelo me veseli, da bomo na srečanju lahko naše znanje delili z novimi piloti, ki bodo v prihodnje polnili virtualno nebo.
Ob tem bi rad še spomnil, da lahko s sabo prinesete računalnik in novo znanje takoj preizkusite v živo, morda pa potrebujete tudi kakšno pomoč pri nastavitvah za online letenje. Monitorjev, tipkovnic, miši in kablov ni potrebno nositi s sabo, igralna palica, volan ali slušalke z mikrofonom pa so seveda dobrodošli.

Izgleda, da bomo s tečajem pričeli kar na začetku srečanja ob 11h, zato bi bilo dobro, da tisti, ki boste imeli s sabo kakšen hardver pridete nekoliko prej - jaz bom tam ob 10.30h. Tisti izkušeni piloti, ki vas tečaj za začetnike ne zanima preveč, lahko zamudite kakšno uro, ste pa vseeno vabljeni, da s svojim znanjem že prej pomagate pri tečaju.

Se vidimo! :wave:

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 10 Jan 2013, 21:38 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
iztok napisal/-a:
In ker nekateri vemo, da naš šlager pjevač Stipe obvlada izdelovanje oblekic za letala predlagam, da željnim oblikovanja in kreiranja oblek in krojev v stilu ADRIA, malo v soboto razloži kako se to dela [-o< . Jaz osebno sem se poizkusil z izdelovanjem B737 Ifly FS9 pa sem hitro obupal. Nato sem prijazno dobil ADRIA plašč za fs9 od našega člana shemish-a. Ampak jaz bi ga naredil še za FSX. Zdaj me pa zanima G. Boštjan Stipe Bogataj a je to izvedljivo.

Izvedljivo vsekakor je, je pa par večjih ali manjših težavic. Z barvanjem se že dooooooolgo ne ukvarjam več in sem ogromno podrobnosti že pozabil (hudič pa se, kot vemo, vedno skriva v podrobnostih :)). Zadeva je, čeprav na prvi pogled enostavna, v bistvu precej zakomplicirana in se tako "učenje" težko skoncentrira v nekaj uric. Barvanje enega takega modela lahko traja tudi do sto ur in več (odvisno pač od kompleksnosti poslikave in zahtevnosti ter samokritičnosti avtorja :)).

Ampak, kljub temu, če bo interes, seveda lahko kakšno rečemo tudi o tem in mogoče vsaj v teoriji (npr. na tabli) orišemo osnovna potrebna orodja, programe, potek obdelave, par praktičnih nasvetov,...

P.S.: Pogovarjamo se izključno o barvanju letal za FS9 - za FSX nisem nikoli barval in se mi niti ne sanja, ali so formati, datoteke, postopki in načini dela enaki, kot za FS9.

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 691 prispevkov ]  Pojdi na stran Prejšnja  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 35  Naslednja

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za:
Pojdi na: