Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 26 Jul 2026, 15:14

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Računanje kurzov
OdgovorObjavljeno: 28 Apr 2009, 12:28 
Odsoten

Torej imam dve nalogi za PPL test pa ju nikakor ne morem rešiti tko da bi prosil za pomoč.

1.
Kateri magnetni kurz mora vzdrževati pilot na ruti B-C, če je TAS zrakoplova 90 kt, veter pa je 300°/20 kt?
Pravi potni kot je 43°.

1 014°.
2 029°.
3 030°.
4 043°.

Poznam sicer vse potrebne formule, sam tam piše da Egs ne sme biti večji od 180° in manjši od -180°. Kaj pol narediš če ti pride, kot v temu primeru Egs 257°.

2.
PODANO JE:
Razdalja med A and B 70 NM
Predvideni veter 310° at 15 kts
Barometerska višina 8,000 ft
Zunanja temperatura -10 °C
Pravi potni kot 270°

Kolikšno indicirano hitrost zrakoplova bi bilo potrebno vzdrževati na rutnem odseku, če točko A preletimo ob 1500, točko B pa moramo preleteti ob 1530?

1 126 vozlov.
2 137 vozlov.
3 152 vozlov.

Te pa sploh nimam pojma.

To je to, bi bil zelo hvaležen če mi kdo napiše postopeka za obe nalogi.

LP

Na vrh

Naslov prispevka: Re: Računanje kurzov
OdgovorObjavljeno: 28 Apr 2009, 16:40 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Koper
1.
Pri tej nalogi moraš pogledat na prilogo.

- iz pravega potnega kota moreš dobit magnetni potni kot, to dobiš tako, da iz pravega potnega kota +/- magnetna deklinacija. Pri +/- si lahko pomagaš z "East is least and west is best". Magnetno deklinacijo najdeš na izogoni.(črta na chartu, ki veže kraje z enako magnetno deklinacijo).

- pri drugem delu naloge moraš določit kot popravka zaradi bočnega vetra. ta del rešim z flight computer.
In na koncu od magnet. potnega kota +/- kot popravka dobiš mag. kurz.

2.
pri tej nalogi moraš dobit TAS in nato IAS. pri tej nalogi je par podatkov odveč.
-Z osnovno formulo v=s/t dobiš hitrost "TAS"
v=70nm/0.5h
Zdaj pa z flight comp. narediš konverzijo v CAS, pri tem pa moraš upoštevat višino in temperaturo.
In nato iz CAS v IAS.
Predvidevam da je v tej nalogi IAS=CAS, če velja to pravilo je pravi rezultat 126kt.

Ali ni podane nobene tablice za kalibriranje brzinomera?

Upam, da sem kaj pomagal.

Lp

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 Apr 2009, 17:22 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Domžale
Em za začetek, imaš Jeppsenov računar, tistega vrtljivega mogoče? Tam, na zadnji strani se da take naloge z lahkoto izračunati, s pomočjo prve strani pa dobiš še TAS.

Drugače pa poglej še tole stran:
http://www.aerospaceweb.org/design/scripts/atmosphere/

samo 1x sem jo na hitro preletel, rabil sem hitrost zvoka na višini.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 Apr 2009, 18:14 
Odsoten

jaško napisal/-a:
1.
Pri tej nalogi moraš pogledat na prilogo.

- iz pravega potnega kota moreš dobit magnetni potni kot, to dobiš tako, da iz pravega potnega kota +/- magnetna deklinacija. Pri +/- si lahko pomagaš z "East is least and west is best". Magnetno deklinacijo najdeš na izogoni.(črta na chartu, ki veže kraje z enako magnetno deklinacijo).

- pri drugem delu naloge moraš določit kot popravka zaradi bočnega vetra. ta del rešim z flight computer.
In na koncu od magnet. potnega kota +/- kot popravka dobiš mag. kurz.

2.
pri tej nalogi moraš dobit TAS in nato IAS. pri tej nalogi je par podatkov odveč.
-Z osnovno formulo v=s/t dobiš hitrost "TAS"
v=70nm/0.5h
Zdaj pa z flight comp. narediš konverzijo v CAS, pri tem pa moraš upoštevat višino in temperaturo.
In nato iz CAS v IAS.
Predvidevam da je v tej nalogi IAS=CAS, če velja to pravilo je pravi rezultat 126kt.

Ali ni podane nobene tablice za kalibriranje brzinomera?

Upam, da sem kaj pomagal.

Lp

Aha torej se da ob nalogi rešiti isklučno z računalom, jest sem se pa zajebavu z formulami. Moram še malo prečiti računalo, ker za enkrat ga znam uporabljati samo za osnovne stvari, pa malo znam računati še na drugi strani (kjer so vetrovi, kurzi itd.).

Sam jaško 2. nalogo si se pa zmotu, razultat je 137. Ker tko kot ti razmišljaš sem najprej tut jest, sam iz poti in časa se dobi GS in ne TAS. IAS in CAS sta pa najbrž enaka, ker ni nobene tabele. Upam da mi jo bo uspel rešt z računalom, se mi zdi da je ta 2. kar precej težka.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 28 Apr 2009, 22:00 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: Koper
Imam tistega vrtljivega :D

TAS v pogojih brez vetra je enaka GS.
Ker imamo tukaj veter je pa GS +/-.

klemzi: ali lahko probaš to izračunati?

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 30 Apr 2009, 11:26 
Odsoten
Uporabniški avatar

tisto bi moral šeenkrat slišat kako pa kaj, zadnja stran je bolj zanimiva, ti pove komponente vetra, novo hitrost, pa zanos, raje poglej v rešitve, da te ne bom krive vere učil :mrgreen:
Se da pa tudi po principu vektorjev (za zadnji del), tisto pretvoriti v IAS se da pa na strani ki sem jo poslal.

Imam še jaz eno vprašanje, Jeppesen je dal samo link za uporabo računarja, ima mogoče kdo kaj v SLO varianti?

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 30 Apr 2009, 12:30 
Odsoten

Klemzi napisal/-a:
tisto bi moral šeenkrat slišat kako pa kaj, zadnja stran je bolj zanimiva, ti pove komponente vetra, novo hitrost, pa zanos, raje poglej v rešitve, da te ne bom krive vere učil :mrgreen:
Se da pa tudi po principu vektorjev (za zadnji del), tisto pretvoriti v IAS se da pa na strani ki sem jo poslal.

Imam še jaz eno vprašanje, Jeppesen je dal samo link za uporabo računarja, ima mogoče kdo kaj v SLO varianti?

V moji PPL knjigi je nakaj malega opisanega v slovenščini kako se uporablja računar, sam verjem da je na jeppesenovi strani dosti bolje opisano s primeri in nalogami.

Na vrh

OdgovorObjavljeno: 30 Apr 2009, 23:03 
Odsoten
Uporabniški avatar

andre napisal/-a:
Klemzi napisal/-a:

V moji PPL knjigi je nakaj malega opisanega v slovenščini kako se uporablja računar, sam verjem da je na jeppesenovi strani dosti bolje opisano s primeri in nalogami.

Ja ubistvu sem si danes tole zadevo pobolje ogledal (z njihove strani) in tudi sprintal, tako da bom v naslednjih dneh pridno vrtel... :rotfl:

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom

Išči za: