Forum virtualnega letalstva Slovenije

Klub virtualnega letalstva Slovenije
Danes je 26 Jul 2026, 12:17

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 
Avtor Sporočilo
 Naslov prispevka: Talna megla, je to FS bug?
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2006, 11:59 
Odsoten
Uporabniški avatar

Eno naivno vprašanje za vse real-life pilote. Moje izkušnje v cockpitu so pač omejene na izključno na travnik in lepo vreme.

Ne razumem, kako FS renda efekt talne megle. Tipičen primer takega vremena je recimo Innsbruck, pa tudi dostikrat Ljubljana. Imamo strnjeno plast oblakov z bazo recimo 5000ft, potem pas čistine in nad tlemi spet nekaj 100ft megle. Skica:

Slika

Kaj se dogaja. Ko se peljem po GS-u dol v točki 1 seveda zaradi oblakov ne vidim nič. Potem v točki 2 zagledam luči steze. Še vedno sem na GS-u in v točki 3 naenkrat ne vidim nič več!
To se mi ne zdi smiselno, saj je smer in 'debelina' plasti megle, skozi katero gledam luči vedno enaka.
Če bi takoj, ko pridem iz oblakov naredil strm spust pod GS v točko 4 bi se mi zdelo razumljivo, da luči ne vidim več. Plast megle, skozi katero gledam je v tem primeru pač debelejša.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 04 Jan 2006, 22:23 
Odsoten
Administrator
Uporabniški avatar

Kraj: Cerklje na Gorenjskem, Slovenija
Uha, tale je pa zelo dobra! Ampak mislim, da FS deluje kar prav. Žal nisem RL pilot, zato bodo RL piloti (oldrockster, VanZ, pilatus9 idr) kaj več vedeli povedati, gre pa za štos horizontalne in vertikalne vidljivosti, ki ni nujno enaka (marsikdaj je krepko različna) in pa seveda sloji oblačnosti... Kaj več pa naj učeni piloti povedo.
:wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 05 Jan 2006, 00:39 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: LBL R-305 0.5 NM
Problem, s katerim se srečujemo v zelo veliko primerih... da na 30 NM vidi pol Gorenjske, na OM še kul, 200 ft nad DH pa padeš v eno čudno meglico, kjer nič ne vidiš, pol pa G/A...
Fora je pa še, če je precej plasti meglic po kaki nevihti zvečer, zjutraj pa prideš letet...
Ima Goran kar prav, ko pravi, da deluje FS pravilno.

Pa poglejmo malo fizike akademika. prof. dr. I. Grabca s primesjo prof. dr. Rakovca:

rho = p / (R*T)

==>
Torej je tlak p pri tleh večji kot par 100 ft višje, temperatura T pa je bližje T rosišča, ker je bližje mrzlim tlem, ki imajo pozimi oz takrat, ko je megla nižjo temp kot zrak nad njo. Torej če delimo (p + dp) / (R*(T-dT), dobimo višjo rho, kar nam pomeni višjo gostoto, kar posledično pomeni, da se čez njo težje vidi. Je pa tuki še prisoten efekt sipanja svetlobe glede osvetljitve z LDG LTs in kontra osvetljitve od RWY, o čemer pa ne bi, ker presega okvire splošne debate.

Če rabite še kaj, me pa vprašajte po 10.1.2006, ko bo za menoj 2. kolokvij meteorologije.

Ajde, zdaj pa še malo učit in spat. Je čas Arctice horulae in kolokvijev na FS.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 06 Jan 2006, 01:03 
Odsoten
Uporabniški avatar

OK, potem pač verjamem, da deluje FS pravilno.

Še vedno pa ne razumem fizike tega pojava. Tale izvedena plinska enačba mi ne pojasni zakaj vidljivost v konstantni diagonalni smeri pade?

Razumem spremembe horizontalne vidljivosti glede ena višino, to je jasno. Neka finta je tule, ki mi blokira logiko.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2006, 18:02 
Odsoten
Uporabniški avatar

Kraj: LBL R-305 0.5 NM
Je pa se ena fora tuki: razprsenost svetlobe v drugacnem mediju. Ko z lucmi obvetis nek medij (meglo) z daljse razdalje, nato pa se s krajse, je razlika ravno zarad sipanja svetlobe, ker se ti drugace razprsi, ker moras gledat meglo kot neke sorte leco.
Ceprav je pa treba rect, da se dejansko ta problem v naravi ne pojavi tako intenzivno kot v FS9. Hm, mogoce bi dodatek Flight1 FS Enviroment ali pa nova verzija FS10 kej leps naredila ta prehod. Tud mene malo moti, ampak sej itak gledas instrumente, tako da je meni osebno dokaj vseeno do MDA(H)... Jaz se spomnim se casov FS5.0, ko so bli hribi piramide pa oblaki samo nekje dalec, v oblaku je blo pa samo vse belo... tako da to je zame ze napredek. Itak je pa MS FS carski, kar se dodelanosti vremena tice glede na komercialne simulatorje. Ampak ne prosim komenitrat zdej tega v tej temi, naj ostane od vremena, ce ma kdo kaj za pripomnit.
Ce pa ti res ne da spati, pa vprasaj kakega prof. meteorologije, ne tuki na forumu. Preden bodo vsi efekti res taki kot so v naravi, bo se malo trajalo...
:wave:

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 07 Jan 2006, 23:23 
Odsoten

Ce prav razumem pripombo glede megle , se strinjam da je to napaka v prikazu FS9.
Mene moti to, da ko si nad pasom megle, lahko mirmo letis VFR, ker se pokrajina razlocno vidi skozi meglo. Ko pa se spustis pod nivo megle pa vidis samo meglo in nic pokrajime. Podobno je pri dvigu, ko priletis iz oblakov in bi moral videti pod seboj le oblake pa se vseeno lepo vidi scenarij na tleh (prosojno skozi oblake). Ko letim (kot potnik) v resncnem letalu je pod nami ponavadi belina.
Imel sem priloznost podobno situacijo videti v X-Plane. Tam je prihod nad oblake videti kot v resnici.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 08 Jan 2006, 11:10 
Odsoten

Kraj: Ljubljana
Tbilisi popolnoma socustvujem s tabo. Problem je tocno tak, kot si ga opisal. Tudi meni zadeva ne zgleda realisticno. Ko si v megli je vidljivost nekaj 100 feet v vse smeri v trenutku ko prides nad meglo se pa naenkrat vidi vse pod tabo (do tal) in obratno pri pristajanju, kar naenkrat pades v pas megle ki se ga prej sploh ni videlo. To pac po mojih izkusnjah ko smo pristajal in vzletal z zamegljenega Brnika ni tako.

Na vrh

Naslov prispevka:
OdgovorObjavljeno: 24 Nov 2007, 23:51 
Odsoten
Admiral
Admiral
Uporabniški avatar

Kraj: Cerkno
Tema je sicer stara, vendar lahko na tejle povezavi med drugimi zelo zanimivimi zadevami vidite tudi razlago "shallow fog".

P.S.: Zadeva zahteva Flash 6!

Na vrh

Prikaži prispevke prejšnjih:  Razvrsti po  
Napiši novo temo Odgovori na temo  [ 8 prispevkov ] 

Vsi časi so UTC + 1 ura [ DST ]

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost

Ne morete pisati prispevkov v temi
Ne morete odgovarjati na teme v forumu
Ne morete urejati prispevkov v temi
Ne morete brisati vaših prispevkov forumu
Ne morete dodati priponk prispevkom