|
Trenutno je 05 Sep 2010, 19:31
|
Poglej neodgovorjena sporočila | Poglej aktivne teme
| Avtor |
Sporočilo |
|
Žan41
Pridružen: 15 Maj 2010, 20:56 Sporočil: 29 Lokacija: Ljubljana-rudnik
|
 Od otroka do pilota
Zanima me kakšna je pot, da postaneš pilot pri Adriji npr. CRJ200. Zanimajo me čisto vse cene študijov,... koliko ur moraš imeti...katere licence moraš imeti... Vse kar je na poti, da postaneš pilot. Nekaj prvih korakov poznam za drugo mi pa vi povejte. Osnovna šola --> gimnazija/srednja šola --> Fakulteta za strojništvo(cena šolanja ne/da, če je koliko), prvi dve leti normalen pouk, potem 3,4 letnik je pa smer Letalstvo, med šolanjem se opravi PPL, ki stane med 5500-6000€ -->..... Do PPLja vem naprej pa ne, naprej pa vi dopolnite. EDIT: pa koliko je še mesečna plača LP, Žan 
|
| 10 Jul 2010, 09:36 |
|
 |
|
andre
|
 Re: Od otroka do pilota
Torej prvo FS traja tri leta- 1,2,3 semester splošni, 4,5,6 pa letalski.
Drugo PPL narediti za 5500-6000€, je kar malo optimistčna, bo najbrž prišlo kar več, mislim da moraš računati kar ene 8000€, ali pa še več.
Torej ko PPL narediš imaš okoli 50-60 ur. Nato pa moraš nabrati še nalet da se lahko začneš šolati naprej. Vsega skupaj moraš imeti tam 170 ur, približno. Nato greš lahko delati CPL in IR (seveda ko končaš FS in opraviš pisni del ATPL). IR in CPL lahko zaključiš šele ko imaš vsega skupaj 200 ur, od tega mora biti vsaj 100 ur PICa (vsaj mislim, tukaj me ne za besedo držat). Potem opraviš se ME raiting, potem pa lahko začneš počasi iskati službo v Adriji.
To je na kratko to
|
| 10 Jul 2010, 11:16 |
|
 |
|
Žan41
|
Koliko je pa kej cena? Pred mesecem sem gledal v Žurnalu je bil članek glede pilota in je pisalo da rabiš 50.000-80.000€, da postaneš pilot. To je zajetna vsota denarja, ampak se ti po mojem po dveh letih povrne potem pa začneš bogateti.
|
| 10 Jul 2010, 11:54 |
|
 |
|
andre
|
Glede cene je zelo težko reči, pod 50 000 € se pa gotovo da narediti. Ja če ti uspe priti do službe se ti kar povrne ja. Natančno ti pa te stvari težko povem, ker sem za enkrat šele opravil PPL in sedaj nabiram nalet.
|
| 10 Jul 2010, 12:18 |
|
 |
|
Klemzi
|
Hej,
če ti dam primer iz letalske šole v Adrii, pa če ti rata vse naredit v urah, ki so splošno predpisane, bi izgledalo nekako takole:
PPL: Piper PA38 ura z inštruktorjem 140€ ura simulatorja 130€
Če nimaš nič jadrlanih ur, potem je pogoj da te spustijo na izpit 45 ur (če si takrat naučen vseh stvari) od teh 45 ur imaš lahko 5 ur simulatorja, vendar je razlika samo 10€ na uro, se ti bolj splača letet v realnosti, mogoče 1-2 uri na SIMu za spoznavanje "instrumentalnega" letenja. torej v grobem, je to najmanj: ========== PPL: 6300€ ========== pa še to je brez DDV, samo če si študent FS.
Nato nabiraš ure in pa odpišeš ATPL (CPL) teorijo. Za pričetek šolanja CPL potrebuješ 150 ur (100ur PIC če se ne motim)
Recimo, solo ura PA38 stane 110€, če si študent FS. Če si zgoraj naredil pri 45 recimo, potrebuješ še 105 ur, v grobem. ========== nalet do CPL: 11550€ ========== Pozabil sem, da v tem naletu moraš odleteti še 5 ur nočnega VFR letenja (tako da še kakšnih 200€ več).
Če želiš delati šolanje CPL med šolanjem na faksu, pa moraš teorijo odposlušati v neki firmi, ki stane cca 2000€. Potem pa pišeš teorijo na upravi. Potem si pripravljen za CPL šolanje. Zdaj tukaj je stvar bolj poljubna, pa niti je še ne poznam toliko. Poznam pa neke okvirne številke:
========= CPL šolanje: 5000€ (okoli 25 ur+izpit) ========= 20 ur recimo Warrior (mogoče bi lahko še na Tomahawku?), in pa 5 na kompleksnem letalu (arrow npr). Tukaj je pa zdaj zanka, CPL izpit lahko delaš šele pri 200urah, torej 150+25 je 175, toliko ur imaš po končanem CPL programu, zato ponavadi še naredijo IFR (IR) rating. Razen če imaš GPL, se ti odšteje od 200 ur - 30 GPL ur, torej lahko delaš teoretično CPL izpit pri 170ih urah.
No če nadaljujem, je tukaj še IR (na enomotornem), zopet okvirno: ======== SE/IR šolanje 9000€ ======== Ponavadi je sestavljeno iz 25 ur SIMa in pa 25+2izpit Arrow (ali podobno kompleksno letalo). Supaj bi to naneslo 200 ur PIC (ker SIM se ti ne šteje v PIC=Pilot in command time). Zato lahko opravljaš CPL in pa IR praktični izpit.
Včasih je bilo CPL + SE/IR dovolj za v Adrio, ME si naredil pa potem, ko si podpisal pogodbo, žal so ti časi mimo. Na zadnjem razpisu je bilo že okoli 15 kandidatov z ME/IR. Cena za SE->ME IR pa je:
zopet okvirno ======== ME/IR prešolanje 5500€ ======== 7 ur šolanje in izpit za dvomotorno letalo, in pa 7 ur šolanje in izpit za IFR na dvomotornem letalu.
GRAND TOTAL: ============== 37350€ ============== Zdaj to je bolj teoretično, v praksi pa dodaj še kakšnih 5000 do 10000€, potem pa mislim da se lahko postaviš v vrsto. Ampak ne me držati za besedo,lahko da sem se kje zmotil, uštel.
Naslednji šok je pa tujina, kjer si ljudje plačujejo type ratinge za A320 ali pa CRJ inp, to pa nanese tam cca zopet 50 000€, potem si pa plačajo še nalet (da si "samostojen" kopilot), še ene dodatnih 50 000€.
Zaključek: potem pa celo življenje odplačuješ kredite xD Plača: okoli 1800€ neto na mesec. Malo pobrskaj po googlu, na kakšnem forumu najdeš še številke za v tujini. Na hrvaškem forumu na primer, so bile plače v Croatii: kopilot na Dash 8-400 z vsemi dodatki 1830€ neto.
Upam da sem odgovoril na tvoje vprašanje, če te pa še kaj bolj detajlno zanima, pa lahko probam poiskati odgovor.
Lp Klemen
| 11 Jul 2010, 13:44 |
|
 |
|
Žan41
|
Klemen odgovoril si več kot na moje vpršanje, hvala za odgovor. Ja, če ti uspe najti dobro službo z visoko plačo, se ti definitivno povrne, da pa prideš do dobre službe pa rabiš ogromno denarja. Ali mogoče kdo pozna koga, ki si je kredit vzel da je postal pilot ? Lp, Žan
|
| 11 Jul 2010, 17:55 |
|
 |
|
splash
|
Točno tko kot je Klemzi napisal. DOBRO SI ZAPOMNI TISTI DEL POSTA POD CENO GRAND TOTAL!!!!!! Tako je na žalost... Jaz poznam enega ko je kredit vzel... Ampak sedaj že dela šolske kroge z Airbusom od adrie 
|
| 11 Jul 2010, 17:57 |
|
 |
|
Žan41
|
Hja, škoda ker je tako drago. Jaz upam na Loto, na sedmico pa sem takoj pri Adriji. 
|
| 11 Jul 2010, 18:00 |
|
 |
|
splash
|
mislim da ti vseeno ne bo ratalo. adria nima namena sedajle vsaj 2 leti nič jemat. razen če res grejo v stečaj pa jih turki al pa nemci prevzamejo, morda bo potem kaj...
|
| 11 Jul 2010, 20:12 |
|
 |
|
Klemzi
|
Žan41 je napisal: Hja, škoda ker je tako drago. Jaz upam na Loto, na sedmico pa sem takoj pri Adriji.  Heh, to že, sam če zadaneš okoli 100 000€, daj to raj na banko, pa imaš lepe obresti od tega Ker ponavadi, firme vzamejo take "naivneže", jih izpošolajo, poberejo od njih 100k€, potem pa vzamejo naslednjega naivneža, ta zadnji pa je brez službe. Letalska družba pa praktično dela profit iz tega (easyJet style). Na žalost je trg prenasičen s piloti, poleg tega pa to čedalje bolj postaja domena bogatašev (ubistvu prav ironično, ampak ok)... Če te veseli še kaj drugega v letalstvu, se raje pozanimaj še o tem. npr kontrolor zračnega prometa je dokaj donosen posel v tujini.
| 13 Jul 2010, 14:31 |
|
 |
|
Emil
|
Žal trenutno v Sloveniji brez cca. 50.000 € za frozen ATPL (CPL/ME/IR + ATPL teorija) ni nobenega upanja za desni sedež v komercialni aviaciji, za 5 ali celo več let naprej pa je zelo težko napovedovati, trend iz preteklosti pa kaže, da se bodo zahteve kvečjemu višale, s tem pa tudi znesek, ki ga bo za poklic pilota potrebno vložiti...
Ideja je, da (če se da) naletiš CPL/ME/IR brez dolgov, ker ti s tem še nihče garantira, da boš dobil službo v nekem doglednem času, da pa prideš v situacijo, ko si recimo 50.000€ v dolgu in brez sužbe, ki bi ti poleg preživetja omogočala še odplačevanje dolgov, pa ni lepo.
Skratka, velja razmisliti ali se je vredno zadolžiti za takšen znesek, samo zato, da postaneš kandidat za desni sedež...
|
| 13 Jul 2010, 15:57 |
|
 |
|
splash
|
ja, to je realen pogled na svet. ampak kaj češ, to je.
jaz se šolam od lanskea februarja - sem začel s ppl..., imam okroglih 100ur in rinem proti cpl naletu počasi.
najbolj mi gre pa na živce ko te vsak upraša, "a airbusa že letiš"- je*bo jih ta airbus, k sam to poznajo...
vsak laik misli, da prideš v adrio in rečeš da bi bil pilot in ti oni tepih pogrnejo in te izšolajo na svoje stroške...
potem pa folk gleda socato tbm 850 v hangarju, pa reče kol je pa tuki ura letenja. pa rečem da 1300€, pa vsi glupo gledajo kao da za tak propelerček tok dnarja. idioti so, k mislijo ko plačujejo za karto recimo v london 250€, da adrio cel let košta 2 jurja...
tko je na žalost.
se opravičujem za kletvice in nepravopis, ampak to mi je na duši ležalo in sem se moral mal razpisat...
lp
|
| 13 Jul 2010, 18:19 |
|
 |
|
Delfin
Nadzornik
|
 Popravek: Od otroka do pilota
No, zdaj si pa vzemi čas in prosti spis lepo popravi tako, da bo tudi iz slovenščine vsaj trojka. Saj bo šlo, kajne?
Milan
_________________ Že več kot let z vami ali brez vas!
|
| 13 Jul 2010, 21:31 |
|
 |
|
Libero
KVLS presidente
Pridružen: 19 Jun 2004, 10:44 Sporočil: 1480 Lokacija: Ljubljana
|
Citat: Ja, če ti uspe najti dobro službo z visoko plačo, se ti definitivno povrne, da pa prideš do dobre službe pa rabiš ogromno denarja Dobra služba in ogromno denarja, po možnosti z ne preveč truda... Hm, zanimiva teorija in sanje vseh, ki se še niso povsem soočili z življenjem. Imam pa predlog št. 1  : najprej kot študent delat na Aerodrom v službo S/O letal, da se letalu sploh približaš, zlagat prtljago v prtljažnike, ko je zunaj na ploščadi 40 stopinj, v prtljažnikih pa še malo več, premetat par ton robe na dan in s privarčevanim denarjem počasi, postopno, korak za korakom življenskim ciljem naproti. Na loterijo pa kar raje pozabi! Življenja se je potrebno lotiti malo bolj resno. 

Igor K. - S5LIB - LIBEROairlines
|
| 17 Jul 2010, 05:25 |
|
 |
|
EAGLE-1
|
Libero, dobro napisano. Potem pa s prihranjenimi evri na prvo športno letališče se pozanimat kako poteka jadralno šolanje. To je nekako formula za dober začetek v svetu aviacije. Prvi, morda najpomembnejši korak.
G
|
| 17 Jul 2010, 08:16 |
|
 |
|
Flyguy
Pridružen: 10 Avg 2006, 16:09 Sporočil: 522 Lokacija: Pirniče (Medvode)
|
Nekaj odgovorov na to temo iz enega od člankov (v angleščini) How much money does an airline pilot earn? Answer The answer to this question VARIES WILDLY. That depends on if they are airline, military or corporate/charter and the type of equipment flown, their years of service and various other factors. For example, airline pilot pay is something the general public often has a lot of misconceptions about and they think everyone makes a ton of money. The general 'glamorization' of the career leads many people to think that airline pilots make $250-300K+ a year and that they work two weeks or less a month. While there are a select few captains at the major carriers that do, they are by far the minority. That said: According to the Air Line Pilots Association, their average major* airline member Captain is 50 years old, with 18 years seniority and makes $182,000 a year. A non-major airline Captain is 41 years old with 10 years of seniority and makes $70,000 a year. The average ALPA First Officer member at a major airline is 43 years old with 10 years of seniority and makes $121,000 per year, while an ALPA non major First Officer is age 35 with 3 years of service and makes $33,000. •A major airline is a carrier with more than a billion in sales annually. American, Delta, Northwest, United, Continental, US Airways, Southwest, Alaska (and even several 'regional' carriers) are considered majors by that definition. However, not all major carriers pilots are members of the ALPA union, notably AA & SWA who have their own in house unions. Factors affecting pilot pay: ~ Time with the company (seniority) ~ Aircraft flown ~ Whether they are a Captain or First Officer (seat) ~ The hours in their monthly schedule ~ The pay scale at their specific airline A pilots pay is figured upon the hourly rate for their seat and their equipment based upon the pay grade for their seniority. Each company also has a set 'minimum guarantee' flight hour pay in their pilot contract. This is generally about 75 hours per month but varies slightly by airline. (A few majors guarantee is only 65!) However, in no case will the pilot earn less than the 'minimum guarantee'. They may fly less than 75 actual flight hours, but they will still be paid for the 75 per their guarantee. If they get a flight schedule that is blocked for more flight hours than the minimum guarantee, they will then get paid for the greater amount of time flown instead, plus per Diem Flight crew make from $1-3 per hour in 'per Diem for every hour they are away from their domicile on a trip to cover expenses. This generally adds a few hundred dollars to their pay check. A general comparison of starting monthly First Officer pay by airline*: ~ AMERICAN - $2,240 ~ CONTINENTAL - $2,500 ~ DELTA - $3,640 ~ FED EX - $3,700 ~ NORTHWEST - $2,574 ~ SOUTHWEST - $3,744 ~ UNITED - $1,950 ~ US AIRWAYS - $1,875 ~ UPS - $2,187 •all without per Diem based on minimum monthly guarantee, first year pay in smallest fleet type Here is a Captain pay comparison* at 12 years of seniority, by the largest type in fleet (best paying): ~ American 777 - $12,352 ~ Continental 777 - $14,688 ~ Delta 777 - $14,040 ~ Fed EX wide body $14,874 ~ Northwest 747 - $14,586 ~ Southwest 737 - $14,196 ~ United 747 - $11,570 ~ US Airways A330 $11,520 ~ UPS (all a/c) $15,390 In the civilian career path progression, a pilot will usually work at a regional carrier before moving on to a major airline. Regional new hires make close to $20K a year to start! While some regional pay close to $30K after 3 years or so, it takes several years at other to make that much. Starting out in this career one must expect to make some very low wages until they begin to build seniority with their airline and move up the pay scale Largest connection carrier, "Express" or regional affiliate airlines starting gross monthly pay: ~ American Eagle $1,725 ~ Comair - $1,72 ~ Chautauqua - $1,650 ~ Mesa - $1,596 ~ Mesaba - $1,800 ~ Pinnacle $1,575 ~ Skywest $1,425 ~ Trans States $1,628 (*all without per diem, based on minimum monthly guarantee, 12 pay in largest fleet type) Answer Most airline pilots fly between 75 and 90 hours per month. Some fly less and others may fly up to 100-120 hours per month depending on the regulations governing the type of flying they are doing. (i.e., domestic, international, freight, etc.) Pay varies by the airline, but in the U.S., pay could range from as low as $25-$30 per hour for a junior pilot at a commuter airline, up to $300 plus for a senior pilot at a major carrier. The industry has been experiencing a downward trend in total pay recently due primarily to airline economics, but also due to reduced flying hours for safety (fatigue) reasons. Some overseas carriers pay more than U.S. carriers, but any comparison must be adjusted for the cost/standard of living in those countries. **** My husband and I are both airline pilots (first officers)....we made 31,000 COMBINED last year************ nice loll == Airline pilot salary == It varies widely, especially in the aftermath of the events of 9/11 where many of the legacy carriers filed for bankruptcy (United, Delta, Northwest, US-Airways ...) The cargo carriers were largely unaffected and, for the most part, have surpassed the passenger airlines in pay and benefits. This is particularly true for Fed ex and UPS. Historically, pay at regional airlines has always been low - and still is. This is because that this has normally been considered the "training ground" for younger, less experienced pilots, before they move up to a major airline where the pay improves dramatically. But that "dramatic" pay increase is not there anymore and the line between regional carrier and major carrier has been blurred, especially when it comes to pay. On average, pay at a regional carrier is around $30,000. It is lower for pilots with less seniority and, naturally, higher for pilots who have upgraded to captain and have gained seniority. The pay at major carriers varies considerably but probably averages around $75,000. Again, captains typically make well over $100,000 and new hires make far less. This is a dramatic reduction from years past (pre-9/11) where the average pay was slightly over $100,000. In "the good ole days", some captains were making nearly $300,000 per year. Competition from low cost carriers, high fuel prices, and the ability of passengers to shop for the cheapest fare via the inter net has put considerable pressure on airlines to cut costs. Unfortunately, the airline employees have paid the heaviest price in shouldering these cutbacks - the pilots, by far, taking the biggest cuts. It should be noted that pilots typically get paid for each hour they fly (down to the minute) - not a salary. So the "hourly rate", coupled with the number of hours flown, drives their pay. Pilots are also working much longer hours for less pay as airline managements have demanded increased productivity. Most airlines have either terminated or frozen their pension plans. Recent legislation (effective December 13, 2007) has allowed pilots to continue flying to age 65. Previously, pilots could not fly past 60-yrs-old. Whether it is considered a viable or desirable career option depends on the individual. There are many who maintain that the airline industry is extremely cyclical and that the better pay and benefits (pre-9/11) could very well return. However, currently, it's not the job it used to be. there jobs open right now for pilot and the do moor than 200.000 a year and u can ask in that web http://www.deltaconnectionacademy.com/? ... GgodJybJKQ this web if your looking for pilot school and also if u want to know how much do pilot make in one year in American eagle they take moor than 25$ in one hour.
_________________ Če me ne vidite na tleh, obrnite pogled še proti nebu!
 S5NHR - AdriaAirways - ADR198
|
| 18 Jul 2010, 10:02 |
|
 |
|
andre
|
A so zgoraj navedene bruto ali neto plače?
|
| 29 Jul 2010, 10:22 |
|
 |
|
Metod
Pridružen: 27 Mar 2003, 13:40 Sporočil: 692 Lokacija: Ljubljana
|
Ameri in Angleži ponavadi vedno navajajo bruto plače...
|
| 29 Jul 2010, 10:26 |
|
 |
|
brkus
|
|
| 29 Jul 2010, 13:24 |
|
 |
|
terbucn
|
Kako začeti? Je bolje če se greš najprej šolat za jadralnega pilota in potem komaj na motorno letenje ali lahko kar začneš z motornim. Vpliva to na možnost za zaposlitev, gledajo če si bil jadralni pilot in s tem pridobil nekaj več izkušenj za letenje?
|
| 09 Avg 2010, 21:03 |
|
 |
|
Kdo je prisoten |
Uporabniki, ki pregledujejo ta forum: Ni registriranih uporabnikov in 1 gost |
|
Ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne moreš odgovarjati v temah na tem forumu Ne moreš urejati svojih sporočil v tem forumu Ne moreš brisati svoja sporočila v tem forumu Ne moreš objavljati prilog v tem forumu
|
|